kedd, április 17, 2007

KüM, TKB pénzek fejlesztésre + görög szerepvállalás

Akiket váratlanul ért, hogy a Külügy afganisztáni pályázatát egyetlen szervezet nyerte meg, most megnyugodhatnak, itt a következő pályázat. Szerény címe: Munkahelyteremtési és oktatási projekt megvalósítása az egészségügy területén az afganisztáni Baghlan tartományban a magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoport keretében

A kiírt összeg 70 millió, hogy honnan van nem tudom, de erre még visszatérek. Az önrész 15 százalék, 2007 júniusában kell kezdeni a programot és max 18 hónap alatt kell befejezni. Az következő év december ha jól számolom. A PRT elvileg szeptember 30-ig marad. Akár hosszabítunk, akár nem, nem gáz ha a projekt továbbfut. AZ NGO-k a PRT-tól függetlenül működnek. Ez segíthet (mármint a túlfutás), amíg beindul az új ország fejlesztés projektje. A hollandok is így csinálták, persze nem tudom szándékosan vagy csak nem ment gyorsabban.

Csak új programot lehet indítani az eü területén. Ez a veszély - márminthogy meglevő programot akar finanszíroztatni - nem tudom kit fenyeget a MÖSZ-ön kívül, de biztos formailag bele kellett írni :?

Az előző pályázathoz képest kivették (ha jól látom), hogy Afganisztánban bejegyzetnek vagy bejegyzés alatt állónak kell lennie a szervezetnek. Ez most nincs, ami azt jelentette, hogy szélesedhet a potenciális pályázók száma. Ez nagyon macerás, több hónapos macera, harc a kabuli minisztériumokkal, ahol senki sem tudja, pontosan mi a dolgok menete, hány pecsét és jóváhagyás kell és azokat milyen sorrendben lehet megszerezni a főosztályoktól. Jó most egy kicsit túloztam, de tényleg rettentő lassú és körülményes a processzus.

Térjünk vissza a pénzre, a 70 millióra. Kezemben tartom a 2052/2007-es (III.26.) kormányhatározatot (annak fénymásolatát :), amely az első kormányhatározat (2115/2006 (VI.29)) módosításáról szól. Nem csinálok úgy mintha érteném, hogy pontosan mi is van rajta. Életem első kormányhatározata a tavalyi volt, szóval nem vagyok járatos.

A határozat két helyen módosul (pillanat elő kell keressem az eredetit), mindkettő arra vonatkozik, hogy beszúrták a Külügyminisztérium nevét. Idáig abban a hitben voltam, hogy az irányítással megbízott Tárcaközi Bizottság (TKB) az atyaúristen minden PRT-t érintő, és döntést igénylő kérdésben (nem gondolok persze arra, hogy a katonák, merre és hogyan járőrözzenek stb.) Idáig sem vettem észre, de akkor most már beidézem, ami árnyalja ezt a tévedésem: A TKB tevékenysége a Magyar Honvédség irányításával és vezetésével kapcsolatos jogköröket, illetve a külügyminiszternek a nemzetközi fejlesztési együttműködés koordinálásával kapcsolatos jogkörét nem érinti (kiemelés tőlem). Most elolvastam megint, most mégis jól gondoltam? Igen, mégis a TKB a vezérlő tűzoszlop, az idézet másra vonatkozik.

Na mindegy, ellocsogtam itt a karaktereket, mert a lényeg, az újdonság, az érdekesség, hogy a korm. hat. mellékletében benne van, hogy hogy lesz elköltve az 500 millió (valamiért csak 475 van beírva). Lássuk ki mennyit kapott:
ÖTM: 25 milla
FVM: 45 milla
HM: 75 milla
IRM: 20 milla + 120 milla
GKM: 15 milla
KüM: 150 milla
EM: 25 milla
(Azt nem értem, hogy miért két táblázatban van az egész megismételve, hiába nem vagyok tisztában az államháztartás működésével. És persze most átsikkadtam olyan apróságok felett, mint hogy az egyes tételek összegek, van amit dologi, van amit személyi juttatásra, van amit munkadókat terhelő járulékra adtak. A legtöbbet egyéb működési célú támogatára adták. De tényleg, érdekel ez még valakit ennyire részletesen? Valaki jelezzen, elvileg átlag 30-an olvassák ezt a blogot naponta. Feedbacket kérek)

Szóval a Küm 150 milliót kapott, amit 30 millióval még megtoldott, így jött a 180 millió. De most megint előugrott 70 millió, amit idáig nem sejtett senki, nem számolt vele senki. Felmerült egyes források szerint, hogy az előző postban említett görög támogatás, hozzájárulás egésze, vagy része lehet ez a 70 millió, amít a görögök íly módon fordítanának Baglan fejlesztérére. Nem tudom lehet, de egyszerű ésszel nehéz elhinnem, hogy:
1. a görög NGO-k ilyen könnyen lemondanak ennyi pénzről (ők is gondolom annyira keményen lobbiznak az államnál, mint a magyar NGO-k) és nem csinálnak botrányt
2. A Görög kormány elkölt ennyi pénzt és közben lemond arról, hogy jól hirdethetően ne legyen nyoma sem a NATO-ban, sem az EU-ban, sem Afganisztánban annak, hogy ők ennyi pénzt belefeccöltek.

És megint tévedtem!!! Itt egy új blog és hogy beletalált a lényegbe. At mondja a Fejlesztés és Segélyezés című blog:
Erről a megállapodásról Magyarország és Görögország között természetesen sehol nem lehetett hallani, holott erről még Evripidisz Sztilianidisz, a Görög külügyminiszter-helyettes is beszélt az ITDH szervezte görög-magyar üzleti fórumon Budapesten, március 30.-án. Az ITDH nem eresztette túl bőre az erről szóló tájékoztatást, a Görög Köztársaság washingtoni nagykövetsége azonban lehozta Sztilianidisz teljes beszédét. Ebből derült ki, hogy Görögország és Magyarország közösen finanszíroznak a fent említett területeken fejlesztési programokat. (Érdekes a diplomata megjegyzése: "This effort is being undertaken in the framework of the Provincial Reconstruction Team (PRT) of Afghanistan, led currently by Hungary.")

A megállapodás szerint Görögország 500 000 Euróval, azaz körülbelül 123 millió forinttal kíván hozzájárulni Baghlan fejlesztéséhez, a PRT-n keresztül. Azt nem tudni, hogy a teljes összeg felett a magyar KÜM diszponál-e, más minisztériumok is kaptak-e az összegből, vagy mi csak egy részét kaptuk meg a pénznek. Ahogyan az sem világos, hogy az új pályázati kiírásban szereplő 70 millió forint már görög pénz-e, vagy még magyar. Ha valaki tudja, örömmel venném, ha megjegyzésként tájékoztatna erről.

A görög pénzek érkezéséről azért is furcsa az itthoni hallgatás, mert ez részét képzi Görögország teljes hozzájárulásának Afganisztán újjáépítéséhez. Az afganisztáni görög jelenlét a következőkből áll:

1. 120 fős műszaki zászlóalj, amelyet a jövőben kiegészít néhány tiszt, akik az ISAF személyzetét erősítik,
2. 6 hónappal meghosszabbított, 45 fős kórházi csapat, akik a KAIA-n (Kabul International Airport) dolgoznak,
3. 300 000 Eurós támogatás az ENSZ drogellenes alapjába,
4. 500 000 Eurós támogatás a baghlani fejlesztésekhez
5. 10-13 M60 A3 tank adományozása az afgán hadsereg számára.

Hoppá micsoda info! És ezt miért hallgatják agyon? Miért nemkeltjük jóhírét szegény görögöknek, ha már ennyi pénzt adnak nekünk!

Nincsenek megjegyzések: