hétfő, április 16, 2007

A MÖSZ fejleszt Baglanban.

Valamikor a múlt héten végre kihirdette a Külügyminisztérium a PRT tevékenységének támogatására kiírt pályázat nyertesét. A 180 millió forintot a Magyar Ökumenikus Szeretszolgálat (MÖSZ) nyerte, mellette állítólag hárman adtak be pályázatot. Tény és való, hogy a legtöbb tapasztalattal a MÖSZ rendelkezik, a tálibok bukása óta folyamatosan vannak projektjeik Észak-Afganisztánban , munkatársaik igazán tapasztaltak és jól informáltak a helyi viszonyokról. És van egy nagyszerű afgán munkatársuk, a kinti főszervező Nawid Parsa, akivel nemrég készítettem interjút a Magyar Narancsba (igaz nem a tevékenységükről). A MÖSZ sajtóközleménye szerint a 180 millióból az alábbiakat tervezik (gondolom ezzel pályáztak).
A) Projektkoordinációs iroda működtetése különös tekintettel
  1. Projekt végrehajtási facilitátor szerep – fejlesztési, koordinációs iroda létrehozása és működtetése
  2. Több szintű koordináció biztosítása a magyar fejlesztési programok végrehajtásával kapcsolatban
  3. Rendszeres találkozók lebonyolítása a különböző szereplőknek

B) Munkahely-teremtő programok

  1. Kisüzemek létesítése, berendezések beszerzése és átadása, termelő tevékenység beindítása
  2. Téglagyár építése, felszerelése, működtetés
  3. Áramellátás biztosítása 3 településen
  4. Mezőgazdasági fejlesztési programok végrehajtása, mezőgazdasági szövetkezetek és kisvállalkozások támogatása, eszköz-átadás, munkavállalók képzése-technológia transzfer, termelő tevékenység beindítása
  5. Gyümölcsaszalás - családi vállalkozások létrehozása, elsősorban férfi családfenntartó nélkül maradt családok támogatása
  6. Mezőgazdasági fejlesztő programok, szövetkezetek és családi gazdaságok képzése, eszköztámogatása
  7. Munkavállalók képzése
  8. Szőnyegszövő tanfolyamok nőknek

C) Oktatás-fejlesztés

  1. Általános- és középiskolák építése, felszerelése
  2. Etehad, 12 osztályos iskola építése és felszerelése
  3. Dushi kerület, Karadaka település, iskola rekonstrukciója, 8 osztályos iskolaépület építése és felszerelése
  4. Pul-E-Khumri, Kotub városrész, iskola rekonstrukciója, 8 osztályos iskolaépület építése és felszerelése
  5. A Baghlani Tanárképző Központ infrastrukturális támogatása

Nagyon ambíciózus ha mindezt jövő év szeptember 30-ig meg akarják valósítani. Nem tudom milyen összegűek voltak a korábbi projektek (ha jól emlékszem egy nyolc osztályos iskolát 20 millió forintból építettek). Az oktatás fejlesztési rész nem lesz probléma, szönyegszövő tanfolyamokat is szerveztek már Mazar-i Sarífban. De aszalóüzem, téglagyár építés, áramellátás három településen és technológia transzfer? Hát nem tudom azért ez nem lesz egyszerű, talán megbíznak ezzel majd valami helyi NGO-t? Mondjuk javukra szól, hogy a MÖSZ már múlt év augsztusában kész tervekkel rendelkezett és azt hitte be is indulnak a programok hamarosan, tehát valszeg minden elő van készítve, csak nem tudom szakemberekkel hogy vannak ellátva. Ez meg az nekik is új lesz.

A programirodát viszont nem értem: Több szintű koordináció biztosítása a magyar fejlesztési programok végrehajtásával kapcsolatban
Hát nincs több fejlesztési program tudtommal, csak amit a magyar minisztériumok fognak csinálni, de ők nem állandó emberekkel (kivéve a rendőröket). Szóval a többes számot sem értem, meg azt sem, hogy többszintű. De majd utánanézek.

Itt a külügy közleménye: Afganisztáni újjáépítés civil együttműködéssel Ez kevéssé részletes a megállapodás kapcsán, viszont van benne még néhány előremutató info: Az iroda fő feladata az újjáépítést segítő programok szervezése és megvalósítása, a fejlesztési projektek kedvezményezettjeivel való folyamatos kapcsolattartás. Értem már, így van megoldva, hogy erre is lehessen pályázni. Tök egyszerű az egész, ebből a pénzből fognak bérelni egy házat, ami a bázisa lesz kvázi a MÖSZnek Pul-i Kumriban (Pek). Itt laknak majd a magyar szakemberek, az afgán munkatársak, meg én ha meghívnak :) Csak mondom, hogy én információim szerint egy ház (OK, 6-10 szobás, nagy kerttel, konyhával, de ott csak ilyenek vannak) PeK-ben 700-1000 dollár között vannak, plusz még az őrök (min. 2 db, 150 dollár/hó) plusz autó, szakács, takarító. Ők is a külföldiekből élnek, na.

Mi még az újdonság?
A Külügyminisztérium még áprilisban egészségügyi témájú pályázatot ír ki, és számít arra, hogy a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány valamint más, nemzetközi tapasztalatokkal bíró és válsághelyzetekben helytálló civil szervezetek bekapcsolódnak a magyar civil programokba Baghlan Tartományban.
Az hittem idáig, az egészet megoldják egy pályázattal.

A magyar PRT fejlesztési programjaiban más országok is közreműködnek: elsőként Görögország ajánlott fel anyagi hozzájárulást a mezőgazdasági, oktatási, vízgazdálkodási és egészségügyi tervekhez.
Ez nagyon jó és nagyon kell. Az afgánok annál nyugodtabbak, minnél több a pénz (elégedetebbek nem lesznek feltétlenül). Ez külön dicséret a külügynek, ha valahogy ők tudták megfogni a görögöket, hogy a mi PRT-nba csepegtessenek némi pénzt még. Nem értem pl az ilyenekből miért nem csinál hírt a KüM.

Vonnegut megemlékezés készül...

Nincsenek megjegyzések: