péntek, április 13, 2007

ISAF létszámnövelés + áldozatok és drogkérdés

Igazából nem sokat variálok a témákban, be kell lássam. Afganisztán, Pakisztán, Irak. Kb ezeket váltogatom. Majd szomorkodom hosszabban máskor, de most szaladjunk neki az újabb afgán híreknek.

Folyamatosan érkeztek hírek ISAF áldozatokról. Hat kanadai katona halt meg Kandahárban, amikor felrobbantották járművüket, ma egy brit katona halt meg járőrözés közben, a héten két másik katona Kelet-Afganisztánban, ők valószínűleg amerikaiak voltak. Ez összesen kilenc, de egy yahoo hír szerint a héten összesen 12 áldozat volt, hónapok óta az egyik legmagasabb. Egy másik hír szerint (lentebb az ausztráliás) 34 külföldi katona halt meg jan. 1 óta. Így tényleg súlyos a 12.

A New York Times két cikkel is foglalkozott a hollandok Uruzgani tevékenységével (az egyik itt van An Ambush in the Taliban Heartland, még pár napig olvasható a neten). Ezzel foglalkozott, igaz angolul, Marton Péter barátom a saját Statefailure nevű blogjában. Kicsit próbáltam puhítani, hogy ne legyen annyira szigorú a hollandokkal, mert a sajtóból az jött át számára, hogy a dáccsok túl óvatosak, nem vállalják be a harcot és inkább csak addig mennek el, amíg nem jelentkeznek a tálibok, hogy az már az ő földjük.

Ausztrália újabb szabad felhasználású csapatokat ajánlott fel a kint levő 500 mellé (ebből kb. 370-en vannak Uruzgánban (a PRT-ban???)) Australia to double troop deployment in Afghanistan szerint a kb 500 fős csapatnövelésből 300 fő SAS és commando unit lesz. Vagy ebben vagy másik cikkben olvastam, hogy egyesek tartanak attól, hogy a hollandok és ausztrálok között nézeteltérés lehet majd Uruzgánban a tálibok elleni harc miatt, mivel az aussik agresszívabbak. Nem tartok ilyen problémától.

New strategy in Taliban's offensive Kidnappings are the Taliban's new weapon of choice in Afghanistan. mondja egy másik cikk. Az is kiderül, hogy britek 1000, az USA 3400 katonát küld még nyárig a várható tálibb offenzíva ellen. Szerintem nem lesz ilyen offenzíva, vagy ha lesz is valami, akkor nem fog annyi erőszakkal járni mint tavaly volt. Olyan esetekről beszélek természetesen amikor a tálibok fognak kezdeményezni, nem pedig egy ISAF hadművelet követeli nyugati katonák életét. Az írás leginkább azt feszegeti, hogy az olasz újságíró elrablása és afgán társainak kivégzése után hogy alakul az EU tagoknál az afgán ügy támogatottsága.

Végül két hosszabb írás. Az egyik az afgán igazsgászolgáltatás EU-s megsegítésével foglalkozik.
Afghanistan: EU Aid Targets Justice System (bocsi, még februári, de erről ritkán vannak hírek). Most nézem csak, hogy ez az rendőri misszióról szól. Kb. 150-160 rendőrt küldene az EU afgánba képezni afgánt. Magyarország is részt fog benne venni elvileg, na mivel? Igen, rendőrök küldésével. Mielőtt beidézném ide az angol mondatokat, annyit, hogy sem az afgán állam, sem a nemz. közösség 2001 óta nem tudott érdemben változtatni a igazsgászolgáltatás helyzetén. Ebbe is öltek pénzt, de a bírok (ha vannak) továbbra is korruptak, a rendőrök megvásárolhatok, a börtönök középkoriak stb.
Ferrero-Waldner said the EU will provide 600 million euros ($777 million) over the next four years to help fund Afghanistan's public administration, with a particular focus on the legal system.
Ferrero-Waldner said about 40 percent of the funds will be earmarked for reforms in the justice sector.
The EU has contributed roughly 135 million euros to police reform in Afghanistan since 2002. Most of that money has helped pay salaries and train Afghan National Police officers.

AFGHANISTAN: US AND EU ANTI-DRUG STRATEGIES ARE DIVERGING, méghozzá súlyosan! Ha a hír igaz, a vezető EU tagállamok (elsősorban a britek, de a németek, franciák olaszok is) a drog stratégia drasztikus átalakításán gondolkodnak.
Eszerint kísérletet tennének arra, hogy legalizálják (legalizáltassák) a máktermelést, majd afgán állami szereplők felvásárolják a parasztoktól a termést és az afgán állam utána eladja a külföldi gyógyszercégeknek (nyelvtan érettségin ezzel megbuktatnának). Előnyét abban látják, hogy az afgán paraszt helyzete nem lesz rosszabb, jövedelme megmarad (nem ők keresnek rajta a mákon), viszont gyengíteni lehet a termelésre ráépült tálib/szervezett bűnözést azáltal, hogy elfogy amivel kereskednének.
Az USA továbbra is arra presszionálja a Karzai kormányzatot, hogy engedje a légi permetezést (USA ebben hisz). Kabul nem szeretné, mert ez pont a parasztoknak rossz, de ha mégis, akkor is a manuális, "bottal ütöm a gubót" jellegű irtásban hisz.
De ennél aggasztóbb, hogy az USA-EU afgán relácóban még jelentős feszültségek alakulhatnak ki a drasztikusan eltérő kábszer elleni harc miatt.

Bocs szigetv, nem sikerült tartani, hogy csak egy dologról írjak, de dolgozom rajta

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A hollandok uruzgani blogján, egy tegnapi bejegyzésben elég sok érdekeset lehet olvasni az ausztrálok érkezésének a hátteréről, illetve a nemzeti tiltólistákról (amikről már Péter is sokat írt ezen a blogon). Az utóbbiak miatt az ausztrálok OEF-irányítás alatt akartak megjelenni, de végül a hollandokkal kellett kompromisszumot kötniük - ami azért sikerült persze. Itt a szöveg: http://oruzgan.web-log.nl/uruzgan_weblog/2007/04/rules_of_war.html.