csütörtök, május 03, 2007

Cseh diplomata támadás, Szekeres vizit, Baghlani halál

Cseh diplomat támadták meg a Pakisztánnal határos Paktia tartományban. Filip Velach mindössze két(!!!) testőrrel utazott valahova látogatóba (gondolom ????) amikor tálibok elállták az útját és megsorozták. A testőrök profi kommandósok lehettek, mert viszonozták a tüzet, megfordultak az autóval és elérték a legközelebi teleülést, közben hívták a NATO-t is és még meg is sebesültek. A mentési akció során a segítségükre siettek az afgán biztonsági erők is, akik öt katonát veszítettek. Nem világos, hogy mikor haltak meg és hogy mikor halt meg a hét tálib.

Végül az amerikaiak kiemelték a három személyt és Bagramra vitték őket. Velach április közepe óta van kint, Csehország 180 katonát állomásoztat az országban. De nincsn PRT-jük, hohó. Nem azt mondom, hogy jobban vagyok, csak azt, hogy valamit jobban csinálunk (bevállaltunk).

Szekeres Imre ma (csütörtökön) elutazott Baglánba, hogy szemrevételezze, a civil projekteket.

1. Ha civil projekt, akkor miért nem a külügyminiszter vagy TKB-ből megy valaki? Ez olyan, mintha a külügyminiszter menne szemlézni a katonai egységet.
2. Tudtommal nem indult még be civil projekt egy se. Akkor mit szemrevételez?
3. Talán CIMIC projekteteket? Azok működnek, vannak. De azok nem civil projektek.
4. El kellene végre döntenie a kormánynak, hogy ez most katonai misszió vagy sem? Mert ha az, akkor nincs szükség a tárcaközi bizottságra és irányíthatja a HM az egészet. Ha nem, akkor meg valakinek másnak is kellene vele foglalkoznia a HM-en kívül (aki becsületére legyen mondva belead tényleg apait-anyait).
5. Pontatlan volt a riporter vagy a szerkesztő és nem a civil projektek miatt megy.
6. Reggel volt és félálomban én értettem félre.

Meghalt Bashir Bagláni. Nem hallotunk róla és addig jó. Hizb-i Iszlami Hekmatyar mudzsahed volt a 80-as, 90-es években, a pastuk lakta észak-bagláni vidékeken. A tálibokkal először szembeszállt, aztán egy év kandahári raboskodás meggyőzte, hogy egyszerűbb velük lenni. Onnantól Baglánból őrizte a rendet. A Karzai-kormány alatt Baghdis majd Farah tartomány kormányzója (nyugati régió) volt. Majd semmi. Mikor 2006-ban őszén Baglanban voltam, állítólag azt tervezte hogy visszatér, és ez ott többeket aggodalommal töltött el.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon tetszik a lapszemle, köszönöm a kiegészítéseket.

Egy-két megjegyzés.
Nem tudom, mi a pontatlanság ebben: "az újjáépítési csoportra szánt 500 millió forint részöszszegei csak a múlt héten váltak elérhetővé a különböző, projekteket indító és ezekre pályázatokat kiíró minisztériumok számára."

Szerintem a külügy is minisztérium -- valóban ők 150 milliót kaptak (+30+70) -- a többiek meg osztozkodtak a maradékon. A külügynél pályázatot nyert NGO (MÖSZ) szintén csak nemrég írta alá a szerződést a tárcával, amikor a pénz lehívhatóvá vált.

A minisztréiumok terveiről annyit, hogy az FVM tudtommal is "valami állategészségügyi projektet" tervezett. Ez összeköthető a sajtgyár működésének egészségügyi szempontból kifogástalanná tételével, hiszen valakinek a teheneket és a tejet is ellenőrizmie kell.

Remek a blog!

Névtelen írta...

A honvédelmi tárca akar mindent "lenyúlni" a kommunikációban. Ezért mindent ami magyar pénzből valósul meg, vagy magyar szervezet hajt(ott) végre azt ők csinálták. Még azt a 12 iskolát+2 eü központot is a honvédelem csinálta, amit a MÖSZ 90%-ban külföldi pénzekből épített. (Tények afgi/szekeres műsor)

Névtelen írta...

A magyar katonák még azt sem tudták (Kabulban állomásoztak még 2004-2005 környékén) hogy Stein Aurél sírja ott van nem messze tőlük....
ennyit erről