szerda, július 04, 2012

Az OMLT-k validálása - azaz a magyar amerikai OMLT jövője

Most olvasok egy érdekes esszét a New Yorkerben Afganisztánról. Az indítás szerintem egy fals, mert a főszereplő semmilyen módon nem reprezentálja Afganisztánt, elég csak az élettörténetét elolvasni. De aztán a cikk lassan rátér a címben megjelölt kérdésre, pontosabbá válik. Ami engem érdekel ebből, az a 6. oldalon levő rész:

Even now, questions linger about how accurately the progress of the Afghan military is being measured. Last year, in a semi-annual report to Congress, the U.S. Department of Defense said that only one Afghan battalion—about three hundred soldiers—was capable of operating independently. Less than a year later, after the Americans changed the criteria for evaluating those units, the number of battalions deemed independent leaped to thirteen. (That figure represents only a small percentage of the hundred and fifty-six Afghan Army battalions.)

A legszebb ebben ez a rész: changed the criteria for evaluating those units. ez is klaszikus módja annak, hogy papíron minden szépen mutasson.

Így lett az egy egységből 13 (megjegyzem e szerint a NATO-s kiadvány szerint már 2010-ben 21 kandak érte el a CM-1-es, azaz önállóan működőképes egység szintjét. Itt minden bizonnyal valami súlyos félreértés lehet).

Mindez csak azért érdekes, mert állítólag most nyáron fog megtörténni (már nyár van!) a Baghlanban szolgáló ANA zászlóalj validálása. Ja, mi az a validálás? Amikor a központból érkező szakemberek megvizsgálják, hogy az adott kandak, milyen szinten áll egy sor mérési szempont alapján.

A 209-es hadtest, 2. dandárának harmadik zászlóalja, ez az amely Khilagay bázison települ, Pul-e Khumritól délre, a négyfokozatú mérési skálán a harmadik szinten áll, ami azt jelenti, hogy a feladatait képes önállóan végrehajtani, de némi koalíciós támogatás azért szükséges. CM 2: Partial Operational Capability - Battalion is capable of planning and executing operations - OMLT and ETT support and guidance - Capable of sustaining operations - Manning and equipping are between 70 and 85 percent

Ha CM 1 lesz, akkor: Full Operational Capability - Battalion is fully capable of planning, executing and sustaining operations - No OMLT and ETT operational support - Some external support may be required - Manning and equipping are above 85 percent Organization status

Mindez azért fontos magyar szempontból, mert ha a kandak eléri az önálló műveletekre képes minősítést, akkor az magyar-amerikai OMLT jelenléte okafogyottá válik. Vagy megszűnik, vagy áthelyezik őket máshova. Ez utóbbi persze elég bonyolult lenne, és jelentős politikai kockázattal is járna, amennyiben valahova a sűrűbe kerülnének délre vagy keletre.

Mivel az OMLT logisztikai ellátása és támogatása nagyban függ a mazari támogató elemtől, és a PRT-től is, van összefüggés a PRT jövőjével kapcsolatban.

A PRT jövő évben biztos befejezi pályafutását, de egyes pletykák szerint ez már idén ősszel is megtörténhet. Szóval a OMLT előbb utóbb így is úgy is back-up nélkül maradna.

Mindezekre tekintettel valószínűbbnek tartom, hogy ha nyáron a kandak megkapja a CM1-es minősítést, akkor az OMLT jelenlegi formájában idén befejezi a működését. A váltás tavasszal ment ki, ősszel jönne haza. Lehet, hogy még majd máshova küldünk ki OMLT, új felállásban, új mandátummal, de nem automatikus váltásban a jelenlegi folytatásaként.

Read more http://www.newyorker.com/reporting/2012/07/09/120709fa_fact_filkins#ixzz1ze7DcDi3

2 megjegyzés:

Unknown írta...

A prt-nak idén vége lesz... de ez nem feltétlen jelenti az omlett végét is.

Névtelen írta...

Elméletben valóban nem. De bele kéne gondolni, hogy a PRT ilyen hirtelen feladása mit vált ki azokból a szövetségeseinkből, akiknek ez talán rosszul esik és ugyanakkor az egyetlen olyan erőt képviselik a térségben, akik ténylegesen tudnának segíteni az OMLT-nek, ha bajba kerülnének. Jobb lesz az, ha mihamarabb validálják a baghlani kandakot. Az OMLT-t meg át kellene vinni egy olyan helyre, ahol kevésbé van "magára" utalva, ha forróvá válik a helyzet. Mellesleg a PRT logisztikailag rengeteget segített korábban az OMLT-nek, ami megint biztosan hiányozna, ha maradnának a mostani helyükön.