péntek, július 06, 2012

A szíriai konfliktus török dimenziója - KundK podcast

Megjelent a Konfliktus és konspiráció legújabb adása, amelyben a török felderítő gép lelövése kapcsán beszélgettünk az eseményekről, szír külkapcsolatokról, kiemelten a törökökről és az oroszokról. Gondolom, már a nyári szünetet jelzi, hogy csak ketten, CN a katpolról és jómagam voltunk jelen a felvételen. Túl sok konspiráció ezúttal sem volt az adásban, aminek kifejezetten örülök. Nem emlékszem viszont, hogy fogadtunk-e valamiben.

Nem akarok most hosszan belefolyni a hírekbe, a legfrissebb fejlemény, hogy sikeresen Párizsba távozott Manaf Tlassz tábornok, tesójával együtt. A család többi része már kint van, a csávó szunni arab létére a Köztársasági Gárga egyik vezetője volt. Ő, de inkább apja, Musztafa Tlassz a Asszad reszim kiemelkedő támasza volt. Musztafa Tlassz vagy 30 évig volt (nézzen utána más, hogy mennyi volt pontosan) hadügyminiszter, az érzékeny poszt volt ebben a diktatúrában.

A szofisztikáltabb elemzések mindig hozzáteszik a hírekhez, amikor arról beszélnek, hogy az Asszad rezsim a alavita kisebbségre támaszkodott elsősorban, szóval hozzáteszik, hogy a gazdag városi szunnita elit is a rendszer oldalán volt. Ettől (is) működött a  rendszer. A Tlassz család és a korábbi külügyminiszter (már ő is Párizsban) családja volt az eklatáns példája ennek.

Hogy mennyire el lehet tévedni a tények értelmezésében, azt jól mutatja, az egyik vezető amerikai think-thank gyorselemzése Manaf Tlassz tábornok távozása kapcsán. Senior Sunni Defections in Syria, WINEP.

A kutatóintézet egyébként nagyon jó anyagokat csinál, republikánus közelinek emlékszem. De itt azt írták: Going forward, Washington should consult closely with Sunni figures who choose to leave the regime, as they can play a key role in bringing Assad's rule to an end. Sunnis such as Tlass could also serve as important figures in a post-Assad transitional government, able to keep the peace while elections are held for a new democratic Syria. Although Tlass and those like him may have blood on their hands, the opposition, which repesents the Sunni majority, would likely support them rather than any Alawite candidates Assad puts forward to participate in the "transitional government" outlined by Kofi Annan's plan.

Ilyenkor jön az, hogy az amerikaiak sosem szembesültek azzal saját történelmük során, hogy korábbi gyilkosaikat kelljen állami vezetőként tisztelni. A nagy reálpolitik keretében a diktatúra minden gusztustalanságát reprezentáló végrehajtóemberről (nem is nagyeszű politikus) el tudják képzelni, hogy esetleg egy új szír rendszerben vezető lehet a szír emberek akarata által. És az amerikai vezetésnek ezen jól lenne elgondolkodnia (ezért íródnak ezek a kis elemzések), hogy esetleg ezt a Tlassz gyereket is tárgyalópartnernek tekintse. Szerintem nagy hiba lenne.

Még annyit, hogy pont most volt Párizsban a Friends of Syria, a Szíria baráti csoport tanácskozása. Ez tömöríti azokat az országokat, akik a szír ellenzék támogatását tartják a jó útnak. Vegyes társaság benne óvatos nyugati országokkal és kőkemény fellépést sürgető szaúdi, katari arcokkal. Utóbbiak már nyíltan tolják a pénzt és a fegyvert a ellenzéknek Törökországon keresztül. Kézzel fogható eredménye nem volt. Van dedikált blog is hozzá :)

Mi ott voltunk, ez a kérdés nekem, mert annak idején Isztambulban csatlakoztunk a csoporthoz.

Ja, egyébként a podcast a legutóbbi rendezési kísérlettel is foglalkozott, tényleg úgy érzem érdemes meghallgatni, legalább  a végét :)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv .

A hírekben már tényként informálják a világot, hogy Szíria Szabad hadseregét (lázadó erőket) Szaud-Arábia fegyverrel segíti.

Rijad Hidzsab is diszidált talán ez adott lökést , mindenesetre egyértelműbbé vált , a Bassar kormányzattal már nincs mit tárgyalni . A politika nem oldhatja meg a helyzetet ezért most már ,úgy 17 000 halott után jöhet a lázadó erők haditechnikai parkjának kibővítése.Ezzel még USA is egyetértett.
A libiai Al-Qaeda szintén megkezdte a haditechnikai támogatást az NGO révén. Nemrég pillantottam be egy "jútúbos" videóba, ahol Libia-i forradalom során A-Q zászlókat lobogtató katonai gépkocsikonvoj vonul fel egy útszakaszon.
Valószínűleg már a szír konfliktusban is aktívizálták magukat.

HT