vasárnap, július 15, 2012

Hibás infrastruktúra fejlesztés EU-s pénzből?

A héten olvastam az alábbi hírt:
Elutasította az EU elsőfokú bírósága azt a keresetet, amiben Magyarország megtámadta az Európai Bizottság egy korábbi határozatát, melyben a határellenőrzéshez kapcsolódó uniós támogatás visszafizetésére kötelezték a magyar felet. A támogatást hazánk uniós csatlakozása után azért folyósították, hogy a nem EU-tagországokkal közös, úgynevezett „külső” határátkelők infrastruktúráját fejlesszük. A Bizottság szerint azonban a támogatást olyan kiadások finanszírozására is igénybe vettük, amelyeknek nem, vagy csak részben volt célja a határellenőrzés.
A bizottság szerint a program keretében csak a közvetlenül a határellenőrzéshez kapcsolódó tevékenységeket, illetve eszközöket támogathatták, de például a határ menti, nem kizárólag határellenőrzési feladatokat ellátó rendőrőrsök vagy vízi rendészeti egységek nem voltak jogosultak támogatásra. A brüsszeli bizottság ezért több millió euró összegű, szerinte jogosulatlanul felhasznált támogatás visszafizetését követeli.

Ma meg ezt a hírt:
Mintegy 3,5 milliárd forint értékű uniós támogatást kell visszafizetnie Magyarországnak - írja saját értesüléseire hivatkozva a szombati Magyar Nemzet. A lap szerint az úgynevezett schengeni alapból származó pénzt a korábbi kormányok idején nem a meghatározott célokra, vagyis a határellenőrzés erősítéséhez használták fel 2007-ben, hanem például vízágyúkat vásároltak belőle a rendőrségnek.
Az Európai Unió elsőfokú bírósága szerdán közölte, hogy elutasította azt a magyar keresetet, amely megtámadta az Európai Bizottság (EB) határozatát a jogosulatlanul igénybe vett uniós támogatás visszafizetéséről. Az EB jelentése korábban azt állapította meg, hogy a támogatást Magyarország olyan kiadások finanszírozására is igénybe vette, amelyeknek nem, vagy csak részben volt célja a határellenőrzés.
A Magyar Nemzet úgy tudja, összességében 12 millió eurót, vagyis csaknem 3,5 milliárd forint értékű uniós támogatást kell visszafizetni, ha a kormány nem él újabb jogorvoslati lehetőséggel. A lap információi szerint erről még nem született döntés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.

Egy ideig nagykövetségek és rezidenciák közelében laktam. Ott tűnt fel, hogy a rendőrség néha nem "rendőrszínű" autókkal jött, hanem zöld színű terepjárókkal, kibuszokkal, talán még Octaviákkal is, amelyeknek az oldalára azt volt ráragasztva "Rendőrség".

Az elmúlt években néhány rendőrrel és volt határőrrel is összehozott a sors, és egyszer valamelyiküknek beszámoltam erről az élményemről. Azóta bármikor szóba hozom, mindig van egy-egy új történet, vagy nincs, csak annyi, hogy hú hú hú.

Nem emlékszem pontosan a történetre, de talán az történt, hogy a schengeni határ megerősítésére az EU-tól kapott technikai támogatás 1. már az elején részben nem rendeltetésszerűen került felhasználásra vagy 2. a határőrség beolvasztása után lett nem rendeltetésszerűen felhasználva

Sose gondoltam, hogy én erről írni vagyok, úgyhogy csak nagyon pontatlan emlékeim vannak ezekről a történetekről, főleg, hogy mikor történtek, a határőrság integrálása előtt vagy után. Az egyik történet szerint jött egy EU-s delegáció ellenőrizni, hogy a felszerelések lekerültek-e a határhoz, a fogadó bizottság megnyugtatta őket, hogy igen, majd BM vagy a Teve utca előtti parkolóban megjelent egy zöld színű jármű és leparkolt. Ezzel azt implikálta a történet (legalábbis ahogy értettem), hogy valaki itt BP-en használt egy ilyen autót, bár kritikus olvasó rávághatja, hogy lehet, hogy csak vidékről jöttek be valamilyen ügyben. Lehet.

Egy másik anekdota szerint valamelyik vidéki parancsnok a felszerelés egy részét arra használta fel, hogy saját nyaralóját tegye biztonságosabbá, mozgásérzékelőkre és éjjellátó rendszerekre kell gondolni.

Asszem a rezidenciák környékén látott volt határőrségi autók kapcsán az volt a történet, hogy az integrálás után ezeket a viszonylag újabb járműveket átvette a rendőrség, mivel utóbbi szervezet addigra már rendkívüli módon el volt szegényítve és számukra a korábban modernizált határőrság ily módon erőforrás pótlással ért fel.

Meglepő volt számomra, bár így utólag teljesen érthető, hogy a rendőrség és a határőrség tagjai között micsoda ellentétek, bántódások feszültek/feszülnek a beolvadás/integráció miatt (biztos ezt is másképp interpretálja a két oldal). Jó nem mindenkinél, de éreztem egyfajta intézményi szembenállást. Tényleg ez természetesnek tűnik belegondolva, de a felszínen, csak a magyar közbeszédet és rendőrségi újságírást csipegetve ez nem jött át. Olyan meglepetés volt ez nekem, mint hogy a honvédség belül micsoda hatalmas pletykagyár (is). Fantasztikus volt, bár hosszá teszem ott is a rendszer sajátosságait figyelembe véve talán törvényszerű.

Ja és visszatérve a két hírre. Szóval akkor ez 3,5 milliárd euro volt. És vízágyút is vettek belőle. Ezt a sztorit nem hallottam még.

Azon gondolkodom, hogy a cikkben említett eredeti EB határozatot honnan lehet megszerezni?

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Egy régi írás, 2007-ből, így talán meg is van pár millió ebből az összegből:

http://osztgyunamigyun.blog.hu/2007/10/09/ungarische_grenz_polizei