hétfő, július 02, 2012

"Tavasz a Konar folyó völgyében"

Kezembe kaptam a legfrissebb Honvédségi Szemlét és sok érdekes cikk mellett van egy különösen érdekes  Tavasz a Konar folyó völgyében címmel. Biztos voltak már korábban is írások a szakfolyóiratokban a légimentorok tevékenységéről (most beszéltem Trautmann Balázzsal,  aki a Honvédségi Szemlében írt erről), de bevallom engem ezekből is csak azok a történetek érdekelnek, amelyek arról szólnak, hogy milyen kalandok voltak, mit tanultak a kinti munkából a katonák.

Ebből a szempontból a mostani egy jó cikk (sőt az utána következő is "Welcome to Kabul avagy magyar repülő-műszakiak Afganisztánban"), mert dokumentálja: Ezen a napon a magyar mentorcsoport történelmet írt: a második világháború óta először hajtott végre a magyar légierő „éles” műveleti repülést háborús terület felett. Persze túl ezen az is kiderül, hogy miért is nehéz meló Mi-35-ösössel magas afgán hegyek között repülni, tankolni, számolgatni. Mikor ilyen cikket olvasok, azt gondolom, minden katona jól ír :)

Kezdetben az AMT csak olyan repüléseken vehetett részt, amelyek gyakorló jellegűek voltak. Onnan is rengeteg anekdota kering, amiket még nem láttam leírva (lövészet az afgán pilótákkal), majd jött a változtatás: 


Kezdetben az MH Légi Kiképzés-támogató Csoport csak kiképzési repüléseken vehetett részt,  kiérkezésünk  után  nem  sokkal  azonban a MH ÖHP parancsnoka módosította az AMT műveleti utasítását: a kontingens jogosult lett kizárólag  ISAF–ANA–AAF-fennhatóság alatti műveleti célú repülések végrehajtására is. 


Nem tudom, hogy miért történt? 1. Ránk szóltak a ISAF/NATO-ból? 2. Egyszerűen a kezdeti tapasztalat szerzés után, előreléptünk? 3. Katonai/politikai vezetés egyszerűen bevállalta?

Ez talán így nem mond sokat, de szerintem nagy  jelentősége van a lépésnek, mert mint a történetből is kiderül ez már veszélyesebb egy fokkal mint csak a kiképző repülések. Tény, hogy nem gyakorta lő le az ellenállás helikoptereket, de előfordul minden évben (a meghibásodásról nem is beszélve). Képzeljük el a magyar pilótákat valahol Kunar erdeiben? Mint mondana itthon a politika?

Már csak egyetlen dolog hiányzik, hogy az a történet is leírásra kerüljön majd, amikor a magyar pilóták valami durva lövöldözésben is részt vettek. Nem tudom, hogy volt-e ilyen, komolyan.


Egyébként a folyóirat elején és végén is van egy-egy jó összeállítás a külföldi katonapolitikai hírekből. Így együtt már megérné a pénzét, ha nem lenne ingyenes is elérhető.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nincs ennek ONLINE verziója?

Korábban gyűjtögettem én is őket, de aztán elfelejtették kitenni, utána pedig tárgytalan lett :)

Névtelen írta...

Be van linkelve az online verzió.
wp

PlasZ. írta...

Itt mindig metaláljátok az összeset, az újakkal együtt.
http://ekonyvtar.zrinyimedia.hu/cikk/

Névtelen írta...

A kabuli mentorcsoport már korábban is repült éles bevetéseket együtt az afgánokkal, csak az nem volt publikus.

Névtelen írta...

Magyar Honvédból jelenleg a januári az utolsó, bár tegnap kaptam rá ígéretet, hogy ezt korrigálják.

Elég hihetetlennek tűnne, hogy éles bevetéseket repültek volna VKF, meg nemzeti megkötések ellenére, nem?
wp

Névtelen írta...

Ha együtt repült az afgánnal, akkor ez még belefért! Egyébként hogy is hangzik az ő nemzeti megkötésük?

Névtelen írta...

Az új vagy a régi?
wp