kedd, április 10, 2012

Az afgán légierő fejlesztési iránya

A napokban olvastam egy hírt, amely egy készülő amerikai-brazil vitáról szólt. A konfliktus abból adódik, hogy a Pentagon kiírását a brazil Embraer gépe nyerte meg, de egy amerikai rivális megvétózta a döntést, és most megy a a vita, hogy ki legyen a végső nyertes.

Mintegy 20 gépről van szó, amelyet az USA az afgán légierő számára vásárolna meg. A gépek feladata tűztámogatás biztosítása a szárazföldi erők részére.

One question that has come up is whether the Air Force changed its bidding process to favor Hawker-Beechcraft's AT-6 over Embraer's A-29 SuperTucano.

According to an article in the magazine Inside the Air Force, the Air Force changed its requirements for the aircraft, calling for it to strafe an enemy target with its .50-caliber machine guns while carrying two 500-pound bombs. The previous requirement called for releasing one of the bombs before strafing.

The change is critical because performing a strafing mission with two large bombs - which, including targeting equipment, weigh more than 1,200 pounds - puts a great amount of stress on a small airframe. Such a change would require an aircraft to have additional power to pull up while carrying both bombs during a strafing run.

Mindez azért érdekes, mert idáig nem olvastam semmit az amerikai szándékokról a afgán légierő repülőgépeit illetően. Jelen pillanatban nincs afgán légvédelem. Sem repülők, sem rakéták sem lokátorok. Jó ezt 2011 januárjában mondták Kabulban, de azóta sem olvastam semmi változásról.

A légierő jelenleg szállító- és harci helikopterekből illetve szállító repülőgépekből áll. Nagyon sok van belőlük, ide feltettem egy két képet róluk.

Mondjuk megértem, hogy az USA nem akarja kifizetni egy rendes légierő költségeit. Ez a legdrágább játékszer és a belső problémák megoldásához semmit sem tesz hozzá.

Ezek a kisgépek viszont pont annak tűnnek, ami a felkelők elleni műveletekben szükség lehet. Az ellenállóknak van ugyan valami szerény légvédelmi kapacitásuk, de ez nem általánosan jellemző az egész országra.

Az amerikai finanszírozású afgán haderőfejlesztésnek van egy ritkán hangoztatott szempontja is. Az USA nem akar semmi olyat adni az afgánok kezébe, amitől a szomszédok, különösen Irán és Pakisztán fenyegetve érezhetné magát. Persze nem úgy mint egy önálló afgán veszély, hanem az USA kiszolgálására szolgáló légierő.

A pénzbeli erőforrások mára elég nyilvánvalóvá váltak. Az eddigi 11-12 milliárdról le fog menni évi 4-5 milliárdra és egyre valószínűbb, hogy az afgán biztonsági erő létszáma a jelenlegi 315.000-ről le fog menni 230-240.000 főre. A fenti milliárdokat elvileg a NATO országok fogják összedobni, úgyhogy mi is bele fogunk adni ha minden igaz.

Ja dollárról van szó.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Ez a legdrágább játékszer és a belső problémák megoldásához semmit sem tesz hozzá."

Hát ezzel azért vitatkoznék. Persze attól függ, mit értünk "rendes" légierőn. A nagyon szegényes infrastruktúra, a nagy távolságok miatt a COIN-gépek és harci helikopterek célszerűbb eszközök lehetnek helyi lázongások, renitens hadurak elleni fellépésre, mint a szárazföldi hadsereg.

Rammjaeger83

Névtelen írta...

Igen én is erre gondolok :)
wp