szerda, április 04, 2012

Az Európai Unió a világ legnagyobb donorja - és Magyarország NEFE helyzete

Ez csak egy rövid megjegyzés, hogy meglegyen. Az OECD jelentése szerint 2011-ben 53 milliárd euroval az EU és 27 tagállama a világ donora. A világon fejlesztésekre biztosított források több mint felét adja a kontinens. Ki van még? USA? Kanada, Japán, Ausztrália stb. Szóval, ami világos ebből, hogy az alapvetően nyugati/fejlett világ biznisze. És mi is ide tartozunk, bármennyire is szegénynek érezzük magunkat.

Az EU tagországk 2005-ben megállapodtak abban, hogy 2015-ig a GNI 0,7 százalékára tornázzák fel a segélykeretüket. A később csatlakozó kelet-európai országok engedményt kaptak nekik/nekünk 0,33-ra kell felmenni.

Az OECD szerint Magyarország 2010-ben a GNI 0,09 százalékát fordította fejlesztésre, ami 86 millió eurónak felel meg. Ezek a számok teljes egészében az egyes országok saját bevallásán alapulnak, persze le van írva, hogy mit lehet elszámolni.


Ettől függetlenül szerintem mi elszámolunk olyat is, amit nem lehet. Az OMLT, a magyar katonai mentoráló csoport tevékenységét. Innen lehet tudni, hogy ez az egység évente kb 1 milliárd dollárba kerül.

A fenti ábrából látszik, hogy a magyar költségvetésnek mit kellene csinálnia az elkövetkező években. Ez lehetetlen, idén tovább csökkentek a források, talán 124 millió forint az egész világra.

Egy pillanat. Hozzá kell tegyen az érthetőség kedvéért, hogy 86 millió dollár http://www.blogger.com/img/blank.gifkét fő tételből áll. Az egyik, amelyet különböző nemzetközi szervezetekbe fizetünk be tagdíjként, hozzájárulásként, a másik, amit egyes országoknak biztosítunk. Az utóbbi, ami 2012-be 124 millió. Pl. az ENSZ tagdíjat nem lehet megspórolni (ez az első kategóriába tartozik), úgyhogy http://www.blogger.com/img/blank.gifteljhttp://www.blogger.com/img/blank.gifesehttp://www.blogger.com/img/blank.gifn sosem fog elfogyni a magyar fejlesztési forrás.

Akit érdekel ez a téma, érdemes elolvasnia a Külügyminisztérium NEFE beszámolóit 2008, 2009 és 2010-ben. Nagyon jók, egyre alaposabbak, részletesebbek. Igazából a magyar bürokráciához szokott embernek meglepően transzparensek. Persze még van mit javítani, de összehasonlításban ok.

Itt vannak még a HAND Szövetség AIDWATCH elemzései, amelyek épp ezeket a hiányosságokat veszik elő, kérdeznek rá inkonzisztensnek tűnő dolgokra és fogalmaznak meg javaslatot. 2011-es a A NEFE a válság éveiben. Ez itt a 2009-es.

Nem egy rövid megjegyzés lett :(

Nincsenek megjegyzések: