kedd, április 03, 2012

Új állam Afrikában, Azawad és Mali jövője (+Kony podcast)

Először is a KundK podcast-nak volt egy újabb felvétele múlt héten, ezúttal a Kony2012 video kapcsán kitört "hisztéria" jelenségéről beszélgettek a többiek. Ezen nem voltam, ott, úgyhogy biztos esett egy kicsit a színvonal (bocs fiúk) :).

Kony mellett a különböző kurrens afrikai konfliktusokról is szó volt, Kongóról és remélem a post-Kadhafi Szahel övezetről. Ezt a térséget a Kadhafi rezsim végével elöntötte a szar, fegyverek és a munkanélkülivé vált tuareg fegyveresekkel. Különösen Mauritánia és Mali, kisebb mértékben Niger, Csád és talán Szudán van veszélyeztetve.

A legújabb kaland Maliban kezdődött, amikor a tuareg lázadás ellen tehetetlen kormányt megdöntötte néhány százados, ezzel viszont csak tovább gyengült a rendszer/erősödött az lázadás. Tegnap pedig a fokozatosan terjedő tuareg lázadás elfoglalta Timbuktut. A Katpol írt az előzményekről, úgyhogy nem részleteztem múltat.

A jelen az, hogy van egy tuareg szervezetünk, az MNLA, amely egy független tuareg állam megteremtéséért küzd. Ez az állam a Mali északi részén lenne, és Timbuktu tegnapi elfoglalásával el is készült a projekt. A MNLA vezetője tegnap bejelentette hivatalos weboldalukon, hogy szeretne a nemzetközi rendszer része lenni, és egy független Azawad (az új állam neve) inkább erősíti mint gyengíti a térség biztonságát.

A malii diktatúra ellene közben az ECOWAS szankciókat vezetett be a junta ellen, ám kérdéses, hogy milyen hatékonysággal.

A független Azawad egy csomó érdekes kérdést felvet, az ECOWAS országok vezetői biztos, hogy hajukat tépik, mert ha az Azawad megmarad, akkor az reményt ad tucatnyi más szeparatista szervezeteknek Afrikában.

Azawad-nak elvileg nincs jövője, abban az értelemben, hogy nem lesz, aki elismerje. Ugyanakkor nem is nagyon van olyan fegyveres erő a környéken, amely képes lenne az eltörlésére. Egy újabb Afrikai Unió misszió? Elvileg az ECOWAS is képes lenne egy ilyenre, márciusban még szó volt egy Maliba küldendő katonai misszióról - de az a puccs utáni helyzet stabilitásáról szült volna.

Két tanulsággal zárnám: A külső erők és Azawad szempontjából békefenntartás és békekikényszerítés között nagy különbség van. Sokkal több lehet a katonai és a civil áldozat és nem is tudjuk, hogy sivatagi környezetben miként muzsikálna egy ECOWAS misszió.
A másik kérdés, hogy a mobil sivatagi harcmodorra berendezkedett tuareg haderő miként harcolna (lenne-e értelme) egy állóháborúban, városokat védve. Persze lehet erre ők is gondoltak már.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tudom hogy a tartalom a fontos, de egy színvonalas szakmai blogba szerintem nem fér bele a sok elütés.

Névtelen írta...

Igen tudom, de sajnos mostanság csak sietve van időm. A címet meg valamiért mindig elütöm.
Köszi az észrevételt
wp

Névtelen írta...

Tisztelt Péter!
Még esetleg annyi, hogy nem álló-, hanem állásháború. :)
Üdv: Gergő