szerda, április 11, 2012

Holnaptól GLOBSEC konferencia Pozsonyban

A Szlovák Atlanti Tanács irányítása alatt kerül megrendezésre nem tudom mióta . Sőt lassan ez Kelet-Európa első számú biztonságpolitikai konferenciája. És semmi kelet-európai nincs benne a szó általunk kedvelt pejoratív értelmében. Minhttp://www.blogger.com/img/blank.gifdig elhűlünk, hogy a szlovák szervezők ezt milyen profi világszínvonalon nyomják. A szervezés, a helyszín, a meghívottak, a támogatók, a körítés.

mondok egy példát: tavaly a pozsonyi Kempinskiben volt a konferencia. A szervezők biztosították a szállást a előadóknak és hallgatóság egy részének. Valamiért én is azok közé tartoztam, akiket megbecsültek ezzel. A szállóban volt uszoda, de nem volt nálam fürdőnadrág. Megkérdeztem a recepción, hogy lehet-e venni a szállodában, mondták nem, de szívesen elvisz a szálloda egy boltba. Igen, és mivel kérdeztem? Egy Royce Roll (vagy fordítva?) Phantommal mondta a recepciós hölgy, ez várja a vendégeket. Régen, térdnadrágban Türkmenisztánban vagy Lappföldön bevállaltam még ilyen kalandokat, de ennyi elegáns és komoly úriember között úgy döntöttem inkább kihagyom a fürdést.

A rendezvény elismertsége olyan ütemben növekszik, hogy ebben az évben már nem tudtak nekem biztosítani szállást :)

OK, itt a program, holnap kimegyek. Ha lesz valami érdekes majd közvetítek. Na jó, ez nagyképűen hangozott, mert biztos nagyon érdekes lesz. Szóval lesz valami érdekes számomra, majd közvetítek.

Erre lenne jó a twitter vagy a facebook.

13:30 OFFICIAL WELCOME AMB. (RET.) RASTISLAV KÁČER - President and Chairman of the Board, Slovak Atlantic Commission
OPENING REMARKS H. E. ROBERT FICO - Prime Minister of the Slovak Republic
13:55 - 15:05 OPENING SESSION: FROM PRAGUE TO CHICAGO AND BEYOND
15:05 - 15:30 Networking Coffee Break
15:30 - 17:00 SESSION 1: EUROPEAN ECONOMIC INTEGRATION: SAVING THE UNION FROM ITSELF
18:00 GALA DINNER (UPON SEPARATE INVITATION ONLY)
21:30 NIGHT OWL SESSION 1: SECURITY COOPERATION IN THE VISEGRAD REGION: WAY AHEAD (OFF THE RECORD)
21:30 NIGHT OWL SESSION 2: AMERICA’S PACIFIC CENTURY: IMPLICATIONS FOR EUROPE (OFF THE RECORD)
21:30 NIGHT OWL SESSION 3: AFGHANISTAN BEYOND 2014 (OFF THE RECORD)
(PANEL DESCRIPTION)
21:30 NIGHT OWL SESSION 4: THE FUTURE OF EUROPEAN ENERGY (OFF THE RECORD)

Mostanság minden a chichagói NATO csúcsról szól, de sok érdemlegest nem várok az első paneltől. De érjen meglepetés

EU intergráció nem az on témám, lehet beülök okosodni, de lehet addig inkább dolgozok valahol

A gála dinnerre szerintem nem kapok meghívót (ez csak a regisztrációkor derül ki, amikor az ember megkap minden papírt, és meghívót)

A Night Owl ülések nagyon jók lesznek. Az afgán érdekes lehet, de sok újat nem várok. A V4 együttműködésre fogok beülni, mert erről tudni a legkevesebbet. 2016-ra elvileg lesz egy V4 battle group, bevállalták a tagországok, de mindenki szegény, úgyhogy sok a kérdés. Tanulmányozzák, hogy a skandinávok hogy csinálták, megy az intenzív konzultáció a két régió védelmi minisztériumai között + szakértők (tőlünk Gyarmati István és a talán Tömböl István volt vezérkari főnök). Gyarmati benne lesz ebben a panelben is.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát igen. Az ország marketing nemcsak, sőt nem elsősorban puszta, betyár, puli képeket tartalmazó fizetett újsághirdetésekből áll.

A cseh/szlovákok és a románok, de a szerbek is mindig jók voltak ebben. Nekünk meg baromira nem megy.

Simán csak Bálint

Névtelen írta...

Lesz vegul osszefoglalo a konferenciarol? En is kivancsi lennek, hogy mondtak-e valami erdekeset a V4 kooperacio kapcsan.

Koszonom
P

Névtelen írta...

Hello

Nem lesz végül összefoglaló. KÉt okból, egyrészt, mert ami elmondható, azt feltették a konferencia weboldalára. A nyilvános beszélgetések megtalálhatóak videoként. A többi off ther record volt.

Kérdésedre röviden válaszolva sok konkrétum idáig nem volt. A V4 harccsoport az lesz 2015-ben a tervek szerint. Most megjelent egy közös deklaráció, amiben van némi részlet, de még én sem tudtam elolvasni, itthon nem is jelenet meg sehol.
http://www.visegradgroup.eu/joint-v4-declaration
üdv
wp

Névtelen írta...

Kedves P

Közben még találtam két dolgot részben a konferenciához, részben a V4 együttműködéshez kapcsolódva.
http://eaq.sk/clanok/2012-04-23-visegrad-group-boosts-defence-cooperation

http://www.ata-sac.org/globsec2012/uploads/DAV4%20Report%20Teaser.pdf

További jó olvasást
wp

Névtelen írta...

Kedves WP,

igen, sajnos a night owl session off the record volt, igy a weboldalon sincs fenn. A linkeket megneztem, es 2 dolog jutott az eszembe:

JO, hogy vegre elindult egy ilyen project, mint a DAV4, es meg jobb, hogy ugy tunik komoly emberek vannak benne, es a miniszteriumok is elfogadjak/tamogatjak a munkajukat. Talan lassan nalunk is gyokeret ereszt az amerikai tipusu think-tank kultura, mikor a kormanyok igenis figyelnek a kutatokra.

DE: Egyreszt meg nem lattam a teljes DAV4 dokumentumot, masreszt pedig a papir sok mindent elbir, lassuk meg penz is lesz-e, illetve tettek, vagy megint maradunk a szavaknal.

ROSSZ, hogy nekunk is van Atlanti Tanacsunk, de szinvolaban sehol sem vagyunk a szlovakokhoz kepest. Sot, szerintem egy rendszeres magyar rendezveny sem er fel a GLOBSEC szinvonalahoz. (marmint amit kutatointezet szervez.) Ez szomoru.

Amugy szerintem ezt a DAV4 projektet kovesd figyelemmel ha van idod, mert hatha lesz belole valami. Nem kellene elsorvadni hagyni.

Koszonom, es minden jot!
P

Névtelen írta...

A DAV4 nem végrehajtó emebrekből áll, a teljes papír mint írják a chichagoi NATO csúcsra lesz nyilvános. Ők itt értelemszerűen a államigazgatástól függetlenül, de a realitások talaján fogalmaznak meg javaslatokat. Ha nem valósul meg, az nem az ő hibájuk.
Tömbölről és Gyarmatiról szerintem egyértelmű, hogy értenek hozzá és tisztába vannak a realitásokkal Magyarországon, pénz, honvédség képességei stb területen. Demkó Attila meg a HM részéről van ott, szóval ő lehet a teljes reality csekk az egészben, hogy ne álmokat kergessenek.
Persze próbálom követni a projektet, de nem egyszerű.
wp

Névtelen írta...

Igazad van csak Chicagora lesz meg a teljes (valamiert azt hittem a Globsecre keszul el.)

De igen, en is erre probaltam utalni, hogy bar leginkabb "kulsosok" irjak a DAV4 tanulmanyt, de ott van Demko a HM-bol, meg volt csomo talalkozojuk miniszterekkel a V4 orszagokbol, szoval ciki lenne, ha nem lenne belole semmi.

Mondjuk a 4 Visegradi orszag siman a NATO-n belul is kooperalhatott volna, ugy, hogy csatlakoznak/felvetnek kulonbozo Smart Defence otleteket.

(A NATO tavaly szeptemberben adta ki a hivatalos smart defence listajat, elotte meg ugye konzultaltak a nemzetekkel.)

Szoval most nem vagom, hogy akkor ezek uj teruletek lesznek, amik meg nincsenek fent a NATO listajan? Vagy nem is akarjak a NATO strukturat hasznalni, inkabb siman multilateralis lesz? Lesz-e vajon redundancia akkor a NATO projektekkel?

Na mind1, ezek csak onmagam szamara kerdesek, gondolom Chicago utan okosabbak leszunk.

Névtelen írta...

Nem, nem ezek jó kérdések. Én úgy értettem, hogy ez a DAV4 arra is hasznos, hogy a smart defence keretében megragadható dolgokról is egyeztessenek, szóval a mindkettőre (NATO és EU) megpróbálják felhasználni a sok egyeztetést. Úgy értettem, hogy a NATO abszolút pártolja a szövetségen belüli regionális együttműködést, úgyhogy szerintem simán lehet, hogy V4 egyeztetés kiterjed majd arra, is, hogy bizonyos smart defence dolgokat közösen fogunk megpróbálni vállalni.

Ez a smart defence lista ez nyilvános, elérhető?
wp

Névtelen írta...

Hat, remelem igazad van, es talanak olyan projekteketet, amiket a V4 kormanyai vegig is visznek.

Szerintem lehet az lesz, hogy a NATO-ban mindegyik orszag csatlakozik kulon-kulon abba a programba, amihez kedve van, itt pedig multilateralis keretek kozott kialakitanak ujakat. Csak nyilvan az a kerdes, hogy hol lesznek a fontos (ertsd tokeigenyes programok). A jozan esz azt diktalna, hogy azt a NATO-n belul toljak, hiszen ott van erre a megfelelo struktura, viszont a papir meg pont azt hangoztatja, hogy "meaningful" cooperation feltarasa a cel a DAV4-ben. Remelem ez a Demko okos ember, es megtalaja a "common ground-ot" a ket teruleten.

A lista szerintem nem nyilvanos. Ha az lenne, akkor feltettek volna ide: https://transnet.act.nato.int/WISE/CollaboCat/Multinatio/index_html