szombat, március 24, 2012

Afganisztán konferencia a Magyar Külügyi Intézetben

Tegnap konferencia volt a Külügyi Intézetben Afganisztánról, a Magyar Ökumenikus Segélystervezet szervezte, igazából mi csak a teret adtuk, meg némi szervezést. meglepődtem, hogy mekkora érdeklődés volt az esemény, kint volt az MTI, a Néspzabadság, a Hír TV-től is láttam újságírókat. Ez nem tűnik soknak, pedig a magyar valóságban az.

AZ MTI hírnek köszönhetően meglepően aztán persze a netes sajtóban is sok helyen jelent meg hír az eseményről. Mielőtt kiemelném a tartalmi dolgokat, érdemes kitérni ezekre az átvételekre.

A gyakorlat az, hogy mivel a sajtó fizet az MTI hírekért utána az tehet a hírrel amit akar. Leginkább a megvágásban és a címmel való játékban merül ez ki, és kb tükrözi is, hogy ki hogy viszonyul a kérdéshez, vagy milyen a jellege. Ugyanammak az MTI hírnek a címei:
Magyar Nemzet: Hazánknak is köszönhető, hogy megmenekült tőlük a világ

Magyar Online: HM: 11-12 milliárd forintba kerül az afganisztáni magyar szerepvállalás

Ma.hu 12 milliárdot kóstál, hogy a katonáink Afganisztánban kószálnak

Kurucinfo: Évente 12 milliárdunkba kerül Amerika és Izrael afganisztáni kiszolgálása


Az eredeti MTI hír valszeg a második. A többi érthető, kivéve persze a Ma.hu. Ez a tipikus bulvárújságírás, amire azt mondta valaki, hogy a delikvenst ki kellene küldeni "küszélni" egy kicsit a magyar katonákkal, Bár szerintem csak arról van szó, hogy az illetőnek fingja se volt arról, beleszart abba, hogy mit jelent ilyen címwet adni.

A Népszabadságtól Szőcs László külön is írt az eseményről.

Mik az újdonságok?
- Kb 2013-ban adhatjuk át Baghlant az afgán biztonsági erőknek (NOL-októberben). Eddig két körben (tranche) kerültek átadásra területek az ISAF-től az afgán erőknek. Még 3 ilyen lesz (a következőt a NATO chicagoi csúcsa előtt fogják bejelenteni). Baghlan Siklósi Péter szerint a negyedik, azaz utolsó előtt tranche-ban lehetne benne.

Ez nem fogja a magyar jelenkét végét jelenteni.
- Jövőre tervezik egy második különleges műveleti csoport kiküldését. Bocs, a hírbe az van, hogy a jelenlegi csoport kétszámát duplázzák meg. Az előbbi már régóta tervezétk, lehet így egyszerűbb.

- Racionalizálás volt az afganisztáni misszióban is, 400 fő alatt van a létszám. Erről majd egyszer írok kicsit részletesebben.

- A segélyszervezet eddig 2,2 milliárd forintot költött Afganisztánra, ennek egynegyede volt külügyi pénz, a többi japán, eu-s stb.

- A 2014-es kivonulás, és a magyar PRT megszűnése után is marad a MÖSZ.

A legtöbb cikk ugye a 11-12 milliárd dollárt emelte ki (ebből 8-9 a PRT). Ezt azért nem vettem külön, mert ez nem újdonság, már egy párszor meg lett írva.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

"- 2014, a magyar PRT megszűnés után is maradnak."

Kik?

Névtelen írta...

Jogos. A MÖSZ marad.
wp

Névtelen írta...

A MÖSZ akkor marad, ha lesz ott költeni való pénze. Most nincs.

Névtelen írta...

A MÖSZ nem csak magyar pénzekből dolgozik, asszem az egynegyede volt az eddigi forrásainak magyar. Hogy most van-e ott költeni való pénzük, azt nem tudom. De hát a tervezésnek pont az a lényege, hogy irányt szabjon a "hajónak".
wp

Iran nuclear program írta...

I think it is greatly underestimated how much the problems in Afghanistan are due to Sunni-Shia conflict.

Névtelen írta...

Az ilyenekre nem ártana meghívni engem, WP!!!
Klaudia mondja:)

Névtelen írta...

Klau,

Nem az intézet küldte a meghívókat, hanem a MÖSZ. Vedd fel velük a kapcsolatot a jövőre nézve :)
wp

Unknown írta...

Barárom téged is el kellene küldeni "küszélni" kicsit, mert néha fingod sincs mit irogatsz

Unknown írta...

Barárom téged is el kellene küldeni "küszélni" kicsit, mert néha fingod sincs mit irogatsz