kedd, június 28, 2011

Az al-Káida Európában

Megjelent egy új tanulmányom a Külügyi Intézetben. Ennyi önreklámot talán megengedhetek, nem?

Wagner Péter: Európa és az al-Káida: a fenyegetettség formái és szereplői, MKI tanulmányok, 2011/16

Miről szól? A cím talán nem annyira egyértelmű. Két érdekes kérdés biztos van benne, az egyik az arab afgánok, az önkéntesek viszonya a afgán ellenállással. Azt hiszem erről kevesen értekeztek, de ki tudja. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy mennyire érdes is volt a viszony a két fél között (2001 előtti illetve a szovjet időszakról van szó)

A másik rész az EUROPOL 2010-es terrorizmus jelentése kapcsán foglalkozik az al-Káida lehetséges európai jelenlétével, illetve ez már nem is az al-Káida, hanem az ilyen egyéni dzsihádisták jelenléte.


#### Asszem még idetehetem azt a május eleji elemzésemet, amit Bin Láden halála kapcsán írtam az al-Káidáról.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Péter!

Köszönjük az (tan)anyagot!

Dani

Névtelen írta...

Na ezt el kellene mindenkinek olvasni mielott "zsoldosozni" kezd. A gond ott van hogy az elso ismeretlen szonal feladjaa tobbseg. Talan ha tobb bikinis lany lenne benne vagy valami hangzatos focim Mondjuk ilyesmi hogy akar a VV5 szereploje is lehet al Kaida tagja. :) Vagy Alekosz majdnem latott egy al Kaida toborzast :)Mi van a shalmar kameez alatt? :)

Egy apro eszrevetel EUPOL nem egyenlo EUROPOL.

Udv FB

Névtelen írta...

Köszi, javítottam.
wp

Névtelen írta...

Üdv sajnos már nem nyitható meg a link.
"" Wagner Péter: Európa és az al-Káida: a fenyegetettség formái és szereplői, MKI tanulmányok, 2011/16""

Véleménym szerit az A-Q Usama bin Laden (UBL) irányításával és opertív vezetőivel együtt ( A.Zawah.) már a kilencvenes években megkezdték az európai radkális iszlamista sejtek A-Q kapcsolódásainak aktívizálását és végrehajtó magok altatásá.

A beszivárogtatás "legalizálására" nagyon jó alap volt a Bosznia-i háború 1990-1996. Boszniába az NGO szervezeteken keresztül veterán A- Q afgaisztáni és iráni kiképzőbázisairól utaztattak be mudzsákat , akik aktívan részét vettek a bosnyák hadsereg és titkos szolgálat képzésében. A harcoso mellett A-Q kapcsolattal rendelkező A-Q logisztkai és katoai vezetőket juttak a Balkánra, különböző álnevekkel, akik később boszniai bosnyák állampolgárként legalizálták magukat BiH-ban. Ez pesze az USA és a nyugat tudtával folyt. A gondt csak a háború végeztével 1996-után Dayton egyezmény követően merült fel .
Mikor a boszniai radikális dzsihádisták az USA és nyugat ellen fordultak .

Boszniából , többen boszniai állampolgárként ,tranzitoltattak át nyugatra. Ahol a kiképzet már A-Q tagokat ,különböző eu-i sejtekhez csatlakoztak (spanyol sejt , britt sejt , német sejt, olasz sejt ... ).
UBL halála után a sejtek - akik tagjai 2011 és más terror cselemények végett még nem lettek eljárás alá vonva és GTMO-ra teleportálva- jórésze önállósultak , jelenleg a nyugati hatóság és az USA számára "koordinálatlan" bosziai és albániai A-Q sejtek várakoznak .

Üdv .

Névtelen írta...

Ja bocs elfelejtettem H. T . voltam ,tisztelettel .Boszniai A-Q kapcsolat érdekes téma és nagyon terjedelmes ,eddig több száz, ezer oldalt böngészgettem át .

Névtelen írta...

Szia

Csak Explorerrel tudod megnyitni, Firefoxxal vagy Chrome-val nem, ne kérdezed miért.
üdv
wp

Névtelen írta...

THX próbálkozom
H.T.

Névtelen írta...

http://www.kulugyiintezet.hu/pub/displ.asp?id=TFWFXT

itt megtaláltam
H.T.

Névtelen írta...

Üdv GTMO -böngészgetés során belebotlik a szemünk : az "algír hatok" AG-010003DP tagja 1998-2001 között BiH-ból előszeretettel utazgatott kishazánkba. Vajon miért és kikkel találkozhatott? -a GTMO dokuban IIR 6 034 0795 02 és TD-314/41818-01 hivatkozással szerepeltetik hazánkhoz köthető AG-10003 aktívitását. Talán ezt sem kísérte figyelemmel a haza elhárítás, vagy inkább nem publikus ,hanem "TS"(SZT) .

H.T.