péntek, március 18, 2011

Líbia a BT határozat után

Annak aki érdekelne az eredeti ENSZ BT határozat, itt a dokumentum.

Az USA hajlandó volt mindent megszavazni, kivéve a csapatok (bármilyen) küldését.

Egyiptom fegyverekkel támogatja a felkelőket: Egypt's military has begun shipping arms over the border to Libyan rebels with Washington's knowledge, U.S. and Libyan rebel officials said. The shipments—mostly small arms such as assault rifles and ammunition—appear to be the first confirmed case of an outside government arming the rebel fighters.

A no-fly zone-hoz arab országok is csatlakoznának és francia bázisokról működne.

A líbiai külügyminiszter egy nappal később tűzszünetet hírdet.

Végül ezt hívják a fegyveres erők civil kontrolljának:
The Obama administration had been divided between Clinton, who favoured a no-fly zone, and the defence secretary, Robert Gates. Gates, although opposed to the no-fly zone, redeployed US naval vessels close to the Libyan coast and told the president that the military was capable of fighting on a third front.

Magyar reakció Martonyi külügyminisztertől: A magyar hadsereg nem készülődik.


Következtetések:
- nem lesz szárazföldi invázió
- nincs szó a NATO mint szervezet jelenlétéről
- nem nyugati buli lesz, hanem az arab országok is benne lesznek (ez nagyon nagyon ritka)
- légiharcra, Top Gunra számítani lehetett, amíg a külügyminiszter tűzszünetet nem hirdett
- nincs világos stratégia egyelőre, hogy a két fél országból hogyan lesz a jövőben egy.
- a no fly zone stablizálja a felkelők helyzetét.
- de no fly zone-val nem lehet megbuktatni egy rezsimet.
- Kadhafi nem fog menni magától?

Na ez az? hogy lesz akkor ennek megoldása.

Utóirat: Volt tegnap az indexen két hír egymástól 3 órányira. az elősben összeomlani készült az ellenállás, a későbbiben váratlanul feltámadt, harckocsikkal stb. Ezt gyanítottuk a külföldi különleges erők megjelenésének.

23 megjegyzés:

PlasZeb írta...

vagyis a valamilyen nemzetiségű különleges erők ülnek a tankokban?

Névtelen írta...

Es mit is akarnak a felkelők? Milyen politikai, ideológiai, stb. céljaik vannak? Milyenek arrafelé a törzsi, vallási, stb. viszonyok? Miért is lesz jobb a világnak, ha ők kerülnek hatalomra? OK, hogy Kadhafi diktátor, de mi jön utána?

Névtelen írta...

Most mit akarsz ezzel mondani? Hogy rohandjanak meg és éljenek inkább továbbra is diktatúrában? Attól mert valaki törzsi viszonoyk között él és nincs politikai ideológiája még elnyomás alatt kell élni?
wp
A legmeglepőbb, hogy te még hiszel a politikai ideológiűák szerepében, ebben legalább egyet tudok érteni veled.

TAI írta...

Hat eddig semmi meglepetés, minden elore megjosolhato volt, mar-mar unalmas mértékben...
-"nem nyugati buli lesz, hanem az arab országok is benne lesznek"
Szerintem hiba lenne ennek bedolni, ez kokemény nyugati buli lesz. (ld. Kik mozgatjak a szalakat kérdést.)
- "nincs világos stratégia egyelőre, hogy a két fél országból hogyan lesz a jövőben egy"
Miért lenne, hiszen a cél a helyzet tartositasa. Kadhafi nem akkora ellenfél, amekkoranak lattatjak. Mivel ugy tunt, hogy ujraegyesit és nem huzodnak el a harcok az ide is, oda is nyugati kozvetitéssel juttatott zsoldosok kikuldése ellenére sem, felgyorsultak az események.
Mindig jobb két fél orszag, a nyugatnak, mint egy. "Vigyazo szemetek Szudanra vessétek." V.o. még irak-irani haboru forgatokonyvei.

Névtelen írta...

WP
Tudom, hogy csunyán hangzik, de mi is a mi érdekünk? Egy nyugodt, vagy egy forrongó Észak-Afrika? A törzsi viszonyokat nem azért kérdeztem, mert lenézném őket, hanem azért, mert nem először követné el a Nyugat azt a hibát, hogy szelet vet és vihart arat azáltal, hogy nem tudja még úgy sem kezelni a helyi viszonyokat, mint a regnáló diktátor. Lásd: Irak! Megint jön a maszlag a szabadsággal és a demokráciáról, miközben a valós hátteret és indokokat még homély fedi. Egy ilyen lépssel nem hogy nagyobb biztonságot teremtenénk Európában és az USA-ban, hanem magunkra húzzuk térben is a problémákat. Kadhafi már-már kezdett kezelhetővé válni a Nyugat számára és ő sem uralkodik örökké. A feltett kérdéseim alapos megválaszolása nélkül könnyen lehet egy akkora balhé az egészből, amit aztán megint szárazföldi csapatokkal akarunk majd megoldani. Az viszont nem biztos, hogy sikerülni fog, ha ezekre és még sok egyéb kérdésre nem adjuk meg előtte a stratégiai és taktikai válaszokat! Én nem vagyok a téma szakértője, de laikusként úga tűnik, hogy megint úgy megkavarjuk a kását, hogy az könnyen kifuthat a kondérból., miközben még sem Irak, sem Afganisztán, sem..... nincs megnyugtatóan rendezve. A dzsihad rohadt könnyen Európa határainál terem, ha nem vigyázunk. Sőt, mivel már sok észak-afrikai muszlim bent van, ezért ennek a következményei sokkal érezhetőbbek lesznek, főleg egy elhúzódó polgárháború következnényeként. (Humanitárius katasztrófa, illegális bevándorlók, stb.)

Névtelen írta...

Ja, és politikia ideológiák mindig is voltak és lesznek is, csak más-más köntöst öltenek!

Névtelen írta...

Kedves Ismeretlen (az aki szernt minden előre megjósolható volt)

Kérlek tedd közzé számunkra a líbiai jövővel kapcsolatos saját állításaidat, véleményedet, úgy mint ahogy én. Kíváncsivá tettél ezekkel a határozott kijelentésekkel :)

Erre van valami hivatkozásod, link, stb? "az ide is, oda is nyugati kozvetitéssel juttatott zsoldosok kikuldése ellenére sem"
Mert valószínűleg akkor neked lemaradt Kadhafi afrikai kalandjai. Ehhez nem kellett neki nyugati közvetítés.
üdv
wp

Eaven írta...

De mi lesz ha a felkelés végül elbukik de a rep. tilalmi dologból pol. okokból már nem lehet kihátrálni? Könnyen előadódhat olyan helyzet, hogy ami miatt belevágtak már nem áll fent de már nem is lehet abba hagyni és végül háborút kell vívni a háború miatt.
Különösen ha végül kiderül, hogy a helyzetet meg lehetett volna fordítani csak pár nappal/órával elkéstünk vele. Ugyanis ha a nyugat beleszól akkor felelőssé is válik egyben.

Névtelen írta...

Nem lesz ilyen, ezért nem fognak szárazföldi háborút indítani. A mozdítható katonák Afganisztánban vannak. Max az USA, de ott sem fog menni. Olvasd el Woodward Obama's war c. könyvét, rájössz miért.
wp

Névtelen írta...

Eaven volt ilyen Iraqban is az elso obol haburo utan. Egeszen masodikig tartott az orszag egy resze felett a tilalom Sajnos ez nem akadalyozta meg a verontast de jo terep volt a pilotak kikepzesehez. Akik elesben gyakorolhattak mit kell csinalani ha befog a tuzvezeto radar.

Ne ñegyen igazam de kulfoldi segitseg nelkul a lazadoknak nem sok jovot josolok.

Udv FB

Névtelen írta...

Egyetértek, rep tilalmi zóna önmagában nem ér semmit, Irak bizonyította, francia gépek már felderítenek Libiában
wp

István írta...

"French plane fired first shot at 1645 GMT on a vehicle - Defence Ministry"

Névtelen írta...

Mondaná ez a hülye Sarkozy, hogy kell az olaj, ezért megyünk. Mivel már Marine Le Pen is lenyomta, kell neki a háború, mint egy falat kenyér.Gyomorforgató amikor az elnyomott líbiai nép jogaira hivatkozik, meg a terrorizmus elleni harcot emlegeti. Akkor a Kadhafi törzse által alkotott élőpajzs elleni támadások majd minek minősülnek? Hol voltak a franciák Lockerbie után?

Névtelen írta...

Francia részről a mai mérleg : 20 repülőt vetettek be, 8 Rafale, 2 Mirage 2000-5, 2 Mirage 2000-D, 6 C-135-ös légi utántöltő gép, 1 E3F Awacs, plusz ehhez jön 2 légvédelmi fregatt, a Jean Bart (1991-) és a Forbin (Horizon francia-olasz hajóosztály,2008-, még nem volt élesben bevetve).

Névtelen írta...

Röhejes az egész...
Febr.20-an jottem ki Tripolbol, az utolso lehetseges napon, egy amerikai csoportot vezettem. Csodalatos orszag, csodalatos emberek. Lehet, hogy Kaddhafi egy allat, de egy biztos, nem engedte kirabolni az orszagat a kulfoldiek altal, mint a mieink. Libia a No.1. Afrikaban a Human Development Index tekinteteben, es egyike a vilag 5 orszaganak amelyiknek nincs koltsegvetesi hianya. Az utak es a tisztasag olyan, amilyenrol itthon csak almodni lehet. Az emberek hihetetlen normalisak... nem tudom hany orszagban voltam, de ez volt a legkellemesebb benyomasom egesz eletemben. Nem csodalom, hogy a Nyugat ruhelli... rend van. 1 part es 1 Kaddhafi helyett nekunk mi van? Egy demokracianak nevezett biznisz-modell, es 2 part, hogy legyen mivel kiszruni a szemunk. Mi az, hogy szolasszabadsag? Valami amit meg lehet etetni a gyerekeddel estenkent. Gyomorforgato az egesz, hanyok az egesz "koaliciotol".
Velemenyem szerint a nyugatnak egy percig sem szabadott volna a felkeloket tamogatni, azonnal ki kellett volna allni Kaddhafi mellett, es segiteni, hogy egy 10 eves atmeneti periodussal sajat maguk megteremtsenek egy atmenetet. Erre minden hajlandosag megvolt, lsd. Saif El Islam elso napi nyilatkozatait.
Mikor kint voltam, elesben eltem at milyen hazudozas, lazitas, mondhatjuk nyugodtan, hogy kulso beavatkozas megy a twitteren, facebookon es a tobbi hanyadekon. SEMMI nem volt, semmifele zavargas Tripoliban, a sajat szememmel neztem a Zöld teret mikor a magyar indexen kesz tenykent kezeltek a facebook hireket, miszerint csépelik az embereket. Ures volt a ter...
No comment...
Most lesz egy ketteszakadt orszag, kirabolt olajjal, esetleg egy nagy Szomalia, es lehet a zavarosban halaszni. Na ez az amit imadnak a nem protestans kelet-mediterran tipusu "uzletemberek".

Unknown írta...

A jelek szerint senki nem tanul semmiből...

1. A jelenleg kardcsörtető nyugati államok közül hányan is nyalták eddig Kadhafi seggét?
2. Ha Líbiában igen, akkor majd jön sorra a többi észak-afrikai ország is? Az "ellenzék" hova címezze a meghívókat?
3. Kadhafi terroristái hány napon, héten belül kezdenek el Európában pusztítani?

Névtelen írta...

Kedves "B"! Válaszolok :
1, USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Kína, Ausztrália a legfontosabbak azt hiszem. Sarkozy különösen gyomorforgató, miközben Kouchner és Rama Yade 2007-ben Párizsban kikelt az "emberi jogokat sárba tipró" Kadhafi ellen, addig ő vidáman parolázott/üzletelt vele...
2, Nem, mert egyedül még Algéria jelentős az olaja miatt, de az ottani kemény ellenállásból már kaptak ízelítőt a franciák. Persze ha Bouteflika ellen oly mértékben nőne meg az ellenállás, mint Líbiában (ország kettészakadása), akkor legyen nyugodt, ott is "be fognak próbálkozni" a nagy demokráciavédők.
3, Eddig Kadhafi terroristái és az afrikai Al Kaida ellenfeleknek számítottak.Ha a nyugat nagyon nyomul kibékülhetnek.Kadhafiék az 1990-es évek végén hatékonyab beépültek Franciaországba, Észak-Spanyolországban ahol jelenleg az AQMI is jelen van. Minden egyes afrikai bevándorló potenciális tagjelöltjük. Lehet kezdeni félni...

Egyébként meg nagyon egyetértek a "Röhejes az egész..." bejegyzés szerzőjével. Szaddam is ilyen államothozott létre, áttért volna az USD-ről ECU-re, stb. ezért kellett mennie...Líbia GDP-je 14.800 USD, a magyar meg 14.900. Líbia lakóinak 75-80%-a (többségében új építésű) lakástulajdonos, 100 lakosra négyszer annyi kórházi ágy jut, mint MAgyarországon...Az ilyen terrorállamot feltétlenül fel kell számolnia a nyugatnak.

Névtelen írta...

üdv mindenkinek!

pár napja jöttünk el bengáziból és abszolút megértem a felkelőket. Aki Kadhafit éltette az egyik hozzászólásban: igaz, hogy rend volt az országban és a hazai dolgokat érszesített előnyben kadhafi. Rákosi alatt MO-n is rend volt. Minden diktatúrában rend van, de ennek komoly ára van... Annyi pénzből, amit Líbia az olajért kapott/kap sokkal rendezettebb és GAZDAGABB demokratikus országot lehetett volna működtetni. A tiszta utak mellett láttad kadhafi börtöneit is és beszéltél olyanokkal, akik családját kiírtotta???? VAZEEEEE Mennyit lopott el kadhafi és családja az emberektől???? Tudod mi az a zöld konyv??? Tudod, hogy milyen besúgóhálózata volt/van Kadhafinak? Tudod te egyáltalán mi egy diktatúra????ááááááááááááááá

Névtelen írta...

És ugye a túzszünetet is betartotta kadhafi...
ja és protestáns vagyok nem zsidó, ha már célozgattál a hozzászólásod végén :-)

Névtelen írta...

ja és ezek szerint akkor mubarak is egy jó csávó volt, és köcsög egyiptomi felkelők!!!!!!! mi az a min. 30 milliárd usd amit lopott...

Névtelen írta...

Nagyon "szeretem", amikor európai szemmel mondunk véleményt egy más kultúráról és a saját értékrendünket ültetjük át oda, ahol nem biztos, hogy vevők rá. Ez persze csak utólag dől el. Most vesszen a diktátor!? Mit is várunk utána? Van rá reális esély, vagy csak teret adunk a káosznak és a szélsőségek térnyerésének? Hogy lopnak a diktátorok? Szeretném jelezni, hogy a diktátorok elég gyakran tejhatalommal rendelkeznek és abban a kultúrában nem teljesen ismeretlen, hogy az első számú vezetők erősen érdekeltek a saját zsebeik tele tömésével. Ezt a többség el is fogadja, ha mellette ő is meg tud élni. Én is megkérdezném, hogy azokban az országokban miért nem ekkora gond ez, ahol nyugatbarát az aktuális első számú vezető!?

Névtelen írta...

1956-ban ezek a nagyhatalmak valahogy nem siettek megvédeni a demokráciát. Jemenben de főleg Bahreinben ugyanezek a nagyhatalmak (USA, FR, GB) a diktátor mellett vannak, mert ezt kivánja érdekük (franciák segítik a diktatúra rendőrségét és USA segítséggel és diplomáciai közbenjárásra mentek a szaúdi zsoldosok. Apropó rengeteg könyvet lehet olvasni a szaúdi királyi családról, melyeket Quincy óta véd az USA - nem az országot, a királyi családot ! Tetteikhez képest Kadhafi (valóban diktátor, ne mentegessük, de akkor bizonyos szintig Sarkozy és Bush is az, amikor népük 60-80%-nak akarata ellen ténykednek) piti kezdő...

Nem csak a CNN-t és egyéb agymosott csatornakat kell nézni, hanem meg kell hallgatni a másik felet is. Tudja-e a másik "okos", hogy hány szudáni, kongo kinshasai vagy nigériai, elefántcsontparti élne ezerszer inkább Líbiában? Direkt írom ezeket az országokat, melyek ugyanolyan gazdagok lehetnének, mint Líbia, vagy még gazdagabbak.

Szadatot és Mubarakot vajon ki tolta a háttérből? A nép nem csinál forradalmat, ez régi tétel, csak éppen egyik vagy másik érdekcsoport felhasznált eszköze. Persze mi marxizmuson és "nagy francia" meg "nagy októberi" forradalmon szocializálódtunk, nem értjük...

Magyarországon nem is olyan rég kilőtték a szemed, ha máshogy gondolkodtál, a demokrácia kellős közepén. De de Gaulle titkosrendőrségéhez képest is a Gestapo kismiska volt. Nyugaton is elhallgattatnak, csak sokkal cizelláltabban, ha nagyon ugrálsz.

Mégis mi alapján forradalmárok itt a forradalmárok, míg pár száz/ezer km-rel arréb terroristák?

Névtelen írta...

Érdekes, mindenki, aki Kadhafi ellen harcol, legyen az mezei fegyveres, pilóta, tüzér, tankos, az a média szerint "civil". Mintha nem a hadseregben kezdődött volna a szakadás...