szombat, március 19, 2011

Népszavazás Egyiptomban

Miközben a világ Líbiára és Japánra figyel, Egyiptomban fontos lépés történt a demokráciavagy a káosz felé. Népszavazás volt ma az alkotmánymódosításról.

Mint minden poszt-autoriter helyen itt is az a kérdés, hogy kijelölt emberek átírják-e az alkotmányt és arról szavazzon a nép, vagy legyen teljesen új alkotmány széles konzultáció után, és arról szvazzon a nép. Egyyitpomban a hadsereg jelölt ki egy bizottságot, sokan lefikázták hzet, bár az ország nagyhírű alkotmányjogászai voltak benne. A csoport átírta az alkotmány kulcsfontosságú passzusait 9 helyen. Ma arról folyt a szavazás, hogy a lakosság ezt jóváhagyja vagy sem.

A szavazás előtt két tábor alakult ki. Mindkettő a forradalom hiveiből alakult. Az egyik szerint igennel kell szavazni, mert ebben az esetben tényleg véget ér 6 hónapon belül a katonai uralom és parlamenti választást lehet tartani. A logika ebben az, hogy nagyon ne bizzunk a hadseregben,mert hátha megjön a hadsereg étvágya a hatalomhoz és majd nem akar lemondani róla.

a másik tábor azt mondja ez az alkotmáyn vezetett a dikttaúrához, teljesen új alkotmányra van szükség. Amr Mussa az Arab Liga főtitkára és ElBaradei - mindketten eseélyesek államfőnek, ha lesz ilyen - amellett voltak, hogy legyen új alkotmány. A fő kérdés ebben a tekintetben, hogy maradjon a prezidenciális rendszer vagy az lehetséges új alkotmánnyal kipróbálhatóvá válna az parlamentáris rendszer.

Úgy tűnik az emberek nagyobbik része a nemre szavazott, ám még így is mimndenki úgy érzi, hogy ilyen szabad szavazásra sokak szerint már régóta nem volt az ország történeétben.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

a gond csak az, hogy ennyi idő alatt nem lehet tudják jól megszervezni magukat a felkelők

Névtelen írta...

hol?
wp

Névtelen írta...

egyiptom, pontosabban a szavazásokhoz, politikai véleményformáláshoz, stb. pártok kellenének

Névtelen írta...

Egyiptomban egyrészt vannak pártok, rlgi pártokis, amelyek idáig csak kvázi jelleggel működhettek, és lehetnek még új pártok is. De ezért várni csak? Talán nincs jó megoldás amit a posztban írtam), talán mindkettő jó.
wp