vasárnap, március 20, 2011

Szíria tüntetések, líbiai műveletek és egy kis magyar pesszimizmus

Azt olvasom, hogy már Szíriában is problémák vannak. 18-án és 19-én nagy tüntetések voltak, talán ma is. Vannak hallottak Deera-ban, több tízezer ember. A szír vezetés idáig sikerrel vette elejét az különböző ellenzéki megmozdulásoknak, flszabadíttta a Facebook és blogok hozzáférését (a blogspot is blokkolva volt), fizetésemelés volt a közszférában (ha jól emlékszem). Az ottani "harag napjára" amit ott is a facebookon szerveztek, nem mentek el sokan.
Úgy tűnt a rezsim megússza az észak-afrikai eseményeket, bár egyébként minden adott (demográfia, urbanizáltság, gazdaság, társadalom stb), hogy Szíriában is legyen valami.
Ehhez kezdődtek most az események. Hogy hogyan és mivel kezdődött? Nem tudom, ne fgyeltem, majd más mmegnondja, megírja.

És hol a pesszimizmus? Tegnap hallgattam az időt kérek c. műsort a Kossuth rádióban. Szénási Sándor a kevés tájékozott műsorvezetők egyike volt megint. A beszélgetőtársa egy orinetalista volt, akinek sajnos nem értettem a nevét (természetesen ő is okos volt, de ez természetes, nem úgy mint egy újságírónál). Tőle is azt hallottam, remélem egyetért velem ő is és Szénási úr is, hogy az orientalsita véleménye az volt, hogy igazából változás nem lesz. Talán azt a hasonlatothasználta, hogy a ház marad, a bútorokat kicserélik, amít én úgy értettem, hogy a rendszer (a közel-keleti autoriter rendszerek), nem fognak leomlani, hanem, csak megváltozik az elit, és minden marad a régiben. Szénási volt olyan rendes a hallgatókkal, hogy addig élezte a kérdést, amíg az orienatalista így állást foglalt. Ez jó, mert gyakran elsikkad, hogy akkor pontosan mi is valakinek az adott véleménye valamiről.

Szóval a megkérdezett nem hitt a változásban. Példaként pont Szíriát hozta fel. Mit akarok mondani? Hogy sajnálom, hogy az orientalisták (legfőképp ők, de többségében azok, akik a közel-kelettel foglalkoznak) nem tudják elhinni, hogy megváltozott valami tényleg.

Lehet persze én vagyok túl optimista, vagy túl lelkes. Minden tiszteletem az orientalistáké, nagy tudású emberek, de úgy érzem, hogy nem akarnak új kategóriákban gondolkodni. Lehet, hogy bukások lesznek a mostani forradalmak, de szerintem már semmi sem lesz olyan mint régen, semmi sem fog úgy működni mint eddig. Persze lehet én vagyok tapasztalatlan? Nem ismerem eléggé a közel-keletet? Lehet. Nem mondon, hogy mindenhol van esélye a forradalmaknak. Líbia és Egyiptom egymás mellett van, de a demokrácia esélye szempontjából ég és föld. És nem kell egyből amerikai demokráciát érteni a demokrácián. Tegnap az orienatalista, mikor a demokrácia esélyeit mérlegelték, egyből az amerikai minták átvételének lehetetlenségét hozta fel. Ebben 100 százalékig egyetértek. De nem lehet török jellegű demokrácia? Miért nem azt hozta fel?

Zsír. Hallottam a Kossuth krónikát ma este, jó volt. Úgy tűnik félreértés volt a légtér kérdésében az arabok és a nyugat között. Túl agresszívak a nyugatiak az arabok szemében, amit megértek. Volt egy mondat, hogy az Arab Liga úgy értette a no-fly zone-t hogy az megvédi a felkelőket, nem pedig megtámadja a Kadhafit.

Én értem a különbséget és egyetértek vele, ez a hülye kardcsörtetés, hogy aktívan nekiálltak degradálni a líbiai erőket, rossz írány.

Ez a hülye nyugati katonai öngerjesztő felfogás:
1. meg kell akadályozzom, hogy megtámadja a libia légierő a felkelőket
2. Ha berepülők veszélyeztetem a gépeimet.
3. Akkor megkell semmisítenem mindent, ami veszélyezteti a gépeimet
4. Ellenséges légierő, légvédelem, vezetési pontok kilőve
5. És itt elszállnak a tervezők: ja az olajfinomítót is lőjük ki, mert ott lehet kerozint előállítani, ja azt az üzemet is, mert ott lehet javítani, ja és még öt másik üzemet, műhelyt, mert azokat is konvertálni lehet ezekre.
6. stb
7. stb.

Így a vége az lesz, hogy a mellék dolog átveszi a főszerepet, a sok főcélpontá előlépő célontnál meg sok járulékos kár, civil áldozat lesz, és a végén ajószándékú kezdeményezés elveszti minden eredetiségét és egy erőszakos nyugati agersszióként fog megjelenni, és tovább erősíti a sztereotípiákat. Nagyhatalmi idiotizmus, arrogancia, ezzel lesz elszúrva minden.

Az eredeti ötletnél kellene maradni. Lelőni mindent ami felszáll és kilőni mindent ami Bengházit lövi. Ezzel a világtöbbi részének sem lenne problémája.

4 megjegyzés:

analist írta...

Értem amit mondasz, de egy működő légvédelemmel rendelkező ország felett szerinted hogy lehet repüléstilalmi zónát kialakítani?

Névtelen írta...

Tengerpart mentén, nemzetközi vizeken vagy olyan területek fölött járőrözök (üres sivatag) ahova nem ér el sem a rakétás sem a csöves légvédelem.

Ha észlelem, hogy egy gép felemelkedik, berepülők és kockáztatok.

B verzió, szárazföldön megsemmisítem a gépeket, kifutókat.

Nem tudom Benghazi előtt, a frontvonalnál, milyen légvédelme lehet a líbiai hadseregnek. Ott talán még kisebb a veszély
wp
wp

ScoTTThun írta...

http://scottt.tumblr.com/post/3997767165/sziria-tuntetesek-libiai-muveletek-es-egy-kis-magyar

Névtelen írta...

Szia Wape

A legvedelem jo reszet manapsag divat a repterek vedelmere oszpontositani.
Ugy a II.VH ota :)Ezeket csak tavolrol lehet kiloni ( raketa robotrepulo) de az ugye nagyon draga es annak se 100% a hatekonysaga.

A csapatlegvedelem is egesz jol mukszik manapsag. Van egy csomo kezben hordhato cucc is Meg annak idejen a libek erdeklodtek az orosz Pantsir S1 kombinalt ( csoves raketas onjaro) rendszer irant. ( nem tudom megvettek e. )
Na azzal csunya dolgokat lehet muvelni es nehez felderiteni mert oda megy ahova jol esik ( kuldik)
Shilkajuk van na azzal se neznek szembe pilotakent

vagy az SA 8 Gecko val sem

Udv

FB