hétfő, február 28, 2011

Magyar evakuáció Líbiában

Frissítve: Azóta kicsit kiegészítve megírtam egy tanulmányban is: Magyar evakuáció Líbiában a EU polgári védelmi mechanizmusának részeként 

Az első gondolatom mikor meghallottam ezt a hírt a mosolygás volt. Úgy éreztem, hogy a kommunikációja az akciónak egy kicsit túlzásba esett. Az okmányvizsgálók mentek, ami biztos fontos, de szerintem a német, holland, francia, angol hamisított útlevelek gyakoribbak lehetnek. Kicsit túl biztosítottnak éreztem a Terrorelhárító Központ ügyködését. Sőt, őszintén mikor először hallottam a rádióban a hírt, azt hittem a AN-26-sok repültek ki, és valahol leszállva menekítettek.

Itt megállok. Minél többet meséltem és beszélgettünk erről, annál inkább kialakult bennem egy új szempont, minél komplexebben néztem. Ez pedig így tudnám összefoglalni: Legalább tettünk valamit. A kormány megkockáztatott egy 300 milliós repülőt (állítólag ennyibe került) és néhány emberéletet és berepült a káoszba. Manapság Magyarországon, amikor az elmúlt 20 évben egy rendes kormány politikája a konfliktus kerülésre, a bírálatoktól való óvatoskodásra helyezte a hangsúlyt (persze túlzok, nem tudok mindenről), amikor félt olyan döntéseket hozni, amelyeknek KÖVETKEZMÉNYEI lehetnek, valódi, azonnal érzékelhető következményei lehetnek, nos akkor ehhez képest ez egy bátor döntés volt.

Ha ezt tisztáztuk és elismertük, lehet azon gondolkodni, hogy ez kicsit talál túl volt spilázva az akció, átestünk a ló túloldalára. Terrorelhárítók egy polgári gépen? de végül is ezt is elfogadtam, mikor a beszámolók szerint káosz volt, reptéren. Tömegkezelés, tömegoszlatás, határozott fellépés, ehhez valóban jók a rendőrök.

OK, a baptisták segítenek az akcióban, ez egy kicsit megzavart? Ha már a terrorelhárítókra van szükség, mit csinálnak ott a civilek? Nincsenek a elhárítóknak orvosaik? Nem tudtak a katonáktól kölcsön kérni?

Katonák? Ahogy olvasom a híreket, egyébként ezt mindenhol a hadsereg csinálta, katonai gépekkel, helikopterekkel. Az is igaz, amit fent írtam, hogy tömegkezelésre a rendőrség alkalmasabb, bár a terrorelhárítóknál talán inkább felszámolók, személyvédelmisek (lassan átveszem a szaknyelvet) vagy felderítők vannak.

Hogy lehet másképp csinálni, kommandósan? A britek a Líbiában és a térségben dolgozó volt SAS-esek segítségével hajtottak végre evakuációt. Itt van két cikk róla.

Rosszul is elsülhetett volna. Itt a hollandok akartak kimenekíteni hollandokat, de líbiai hatóságok elkapták és letartóztatták őket. A civileket átadták a holland követségnek: defense spokesman Otte Beeksma said the soldiers were arrested on Sunday when a helicopter from the Royal Netherlands Navy frigate HNLMS Tromp attempted to evacuate civilians from an area near Sirt, a city between the capital Tripoli and Benghazi.

"The helicopter was held on the ground by an armed Libyan unit," Beeksma said, adding that the soldiers were still being held captive. The arrests were not disclosed earlier due to security reasons.

Ez az eset végül visszavitt egy alapkérdéshez. Mi történt a magyar esetben? A civil magyar hatóságok engedélyt kértek egy menetrenden kívüli Malév járat leszállására Triploban, amihez hozzájárultak a líbiai hatóságok? és a kormány ügy döntött rendőröket is küld a gépen elővigyázatosságból? Mert ebben az esetben a felfegyverzett katonák nem mehettek volna, mert szerintem az már mindenféle konfliktust generált volna. De ha minden "normális" körülmények között ment, akkor kérdéses, hogy a rendőrök törvényesen viseltek-e fegyvert a líbiai területeken. Nem tudom, nem értek hozzá, de kétlem, hogy ha idejönne egy líbiai (vagy akármilyen) gép, akkor azon fegyveres rendőrök csak úgy járkálhatnának a ferihegyi repülőtéren.

A kormány bátorsága abban állt, hogy bevállalta ezt, hogy esetleg líbiai határőrök lefegyverzik a reptéren flangáló magyar fegyveres rendőröket, hogy esetleg letartóztatják őket azért mert lőfegyverrel léptek be a Líbia területére mindenféle előzetes engedélykérés nélkül.

Egyetértek a rendőrök kiküldésével, mert a káosz miatt elképzelhető volt, hogy a határőrég, vagy rendfenntartó alakulat nem lesz jelen, vagy csak növelni fogja a káoszt. A hírek szerint pont ez történt. Egyetértek azzal, hogy a kormány vállalta a kockázatot. Az eset kommunikációjával már nem értek egyet. És azzal sem értek egyet, hogy a Magyar Nemzet újságírója a gépen lehetett, én meg nem :)

61 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem szép akicó volt! Nyilván szerencsések is voltak, de legalább csináltak valamit.
A britek, akiknek egy csomó tapasztalatuk van, későn léptek.

Mi még sosem csináltunk ilyet és ez most mégis jól sikerült.
Gratulálok a politikusoknak és lebonyolítóknak is.

Testudo

Névtelen írta...

Én is úgy gondolom, hogy nem a döntéssel és nem az akcióval van gond, hanem a kommunikálásával. Több szerénységgel kéne viszonyulni a dolgokhoz!

smalladam írta...

őszintén a hazatéréskor adott interjúkat olvasva nekem nem mosolyognom, hanem hangosan nevetnem kellett, tényleg kicsit olyan volt, mintha az entebbei túszszabadítást hajtották volna végre.

szerintem a TEK-kel az a helyzet, hogy létrehozták ősszel, nagy körülötte a titkolózás, közben meg szüksége van legitimációra, hogy tényleg volt értelme létrehozni, meg nem orbán viktor személyi testőrsége, ezért időnként muszáj demonstrálniuk. a papp istván kiszabadításakor is nyomatták őket.

Névtelen írta...

harmadszor ugrok neki, de nem küldi el a kommentet, tele van a zsákom

Névtelen írta...

szóval a magyar gép fedélzete magyar terület, oda nem kell líbai engedély a fegyverviseléshez

Névtelen írta...

Igen, de elhagyták a gépet Tripoliban. Persze a képeken nem figyeltem, hogy fegyverrel tették-e.
wp

Névtelen írta...

Csak annyit írtak, hogy a reptérre mentek és volt náluk fegyver - azt nem hogy fegyveresen elhagyták a gépet.

Egyébként személy szerint szkeptikus vagyok, már ezt sem hittem el:

"A volt rendőr azt is elmondta, hogy egy fillért sem fizettek a szudáni emberrablóknak azért, hogy Papp Istvánt, a szudáni ENSZ-misszió októberben elrabolt önkéntesét szabadon engedjék."

http://hirszerzo.hu/belfold/20110221_terrorelharitasi_kozpont_hajdu

ScoTTThun írta...

Mindent elhiszek, mindent elfogadok, feltéve, hogy lecserélik ezt az ocsmány logót. Amíg ez van, nem viszik sokra az tuti. :)

Névtelen írta...

Nekem is megette a kommentemet, amit tegnap este küldtem. Lényeg, hogy nem hiszem el, hogy bármi köze lenne a valósághoz annak, ami a sajtóban megjelenik a TEK külföldi műveleteiről.
Amikor ezt a cikket olvastam a hírszerzőn, (http://hirszerzo.hu/belfold/20110221_terrorelharitasi_kozpont_hajdu) és a végére értem (idézem itt lent) hangosan kijött belőlem a nevetés. Tényleg van valaki, aki ezt elhiszi?!
"A volt rendőr azt is elmondta, hogy egy fillért sem fizettek a szudáni emberrablóknak azért, hogy Papp Istvánt, a szudáni ENSZ-misszió októberben elrabolt önkéntesét szabadon engedjék"

Névtelen írta...

Ja logó az, még új. Láttam, hogy az egyik golyóálló mellényének a hátára Duct tape-el volt felragasztva:-)

Testudo

Unknown írta...

Nekem két dolog nem tetszett, de azok nagyon nem:

Ferihegyen leszállva nem engedték el az embereket, hanem a TEK központba szállították, ez simán a személyes szabadság korlátozása.

A TEK vezetője azt nyilatkozta: "kitoltuk az államhatárt és áthelyeztük a TEK-be" ???? Mi van??? Holnap meg áthelyezik az előszobámba, s mivel azon túl vagyok, akkor kiutasítanak???

Határáthelyezés?? Miféle jogi alapon?

Névtelen írta...

@Atlantisz

Tényleg felháborító. Kihozzák őket egy háborús övezetből, és ezek után nem átallják kihallgatni őket, esetleg leellenőrizni, hogy tényleg mindenki az-e, akinek mondta magát a felszállás előtt...

Vérforraló szerintem is. Ki kéne rúgni őket, de csak miután egytől egyik lefokozták őket és nyilvánosan kaptak 50-50 korbácsütést.

tiboru

Unknown írta...

Akció....mi volt itt az akcijó?El repültek oda,betessékelték az utasokat a gépbe és ennyi.Életükben még puskaport sem szagoltak a TEK tagjai.Vajon milyen harctéri tapasztalatai lehetnek ezeknek?Pár harcedzett veterán ripp-ropp elintézné őket,fele elesne a másik fele megfutna.

Névtelen írta...

Inkabb nem szolok hozza mert a sok fotelstratega szerint egy akcio attol akcio ha bollywoodi mintara 4 millio toltenyt ellove es a szoke hosnovel a karjainkban utolsokent ugrunk fel a szaguldo repulogepre mikozben a zenekar tust huz.

Szerintem amit csinaltak jol csinaltak. Ember nem veszett oda akit tudtak kihoztak. Egy akcionak mas celja nem is lehet.
Ha mar entebbet emlitette valaki, egy teharani vegkifejlett jobb lett volna? Akkor meg azert fikaznank?

Meg a harcteri veteran aki jobb lett volna mint a TEK muveletisei. Rohognom kell. Aki ilyet allit meg eleteben a harcternek kozelebe se jart.
Kevesebb filmet kellene nezni meg videoatokot jatszani. Az elet nem Call of duty az Urban Warfare.

Maradtam tisztelettel az akcioban reszt vevok irant

Udv

FB

Névtelen írta...

FB: "Szerintem amit csinaltak jol csinaltak. Ember nem veszett oda akit tudtak kihoztak. "

Ott hagytak párat, mert fénymásolt okmányokkal rendelkeztek csak. Innentől kezdve ez nem mentőakció volt, hanem valami fos PR rendezvény.

Arról nem is beszélve, hogy milyen jogon voltak kint? Alapító szöveg: A Terrorelhárítási Központ (a továbbiakban: Központ) az ország egész területére kiterjedõ illetékességgel rendelkezõ,
a rendészetért felelõs miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alatt mûködõ költségvetési szerv.

Harmadrészt: hány nemzetközi egyezményt sértettünk meg azzal, hogy civil gépen felfegyverzett alakulatot szállítottunk, ami ráadásul nem is katonai egység volt, így gyk a terrorista csapat def is illene rá?

Negyedrészt: milyen felhatalmazással kolbászolt volna Líbiában egy felfegyverzett magyar rendvédelmi egység, ha az a gép nem tudott volna felszállni?

Combat Gear Admin írta...

Nem a mundér becsületét védem, csak a tisztán látás véget.

A TEK tagjai között vannak több missziót megjárt katonák, és felszámolók is, akik több éven keresztül fogtak el rossz embereket. Nem becsülném alá őket, főleg nem ilyen szinten....

Gottfried írta...

Bizony. Kihoztak egy csomó embert onnan (aki akarta azt.) És néhányat köztük egy magyart is otthagytak, mert csak fénymásolt okmányaik voltak. Pedig ők jöttek volna.
Ez inkább menetrenden kívüli járat kategória, nem evakuáció.
Félreértés ne essék, nem a golyózáport hiányolom, csak ahogy a magyar valóságot ismerem a nagy túszmentőakcióban még meg is köszöntük líbiának szíves együttműködését.

Névtelen írta...

"A TEK tagjai között vannak több missziót megjárt katonák, és felszámolók is, akik több éven keresztül fogtak el rossz embereket. Nem becsülném alá őket, főleg nem ilyen szinten...."

Nem alábecsültem őket. Nem az egyéni emberek kvalitását becsmérelem, hanem az egész indokoltságát. Oké, ügyesek terrorelhárításban és profik, de mit tesznek egy tank ellen, ha meg kell tenni azt a 20 km-es gyalogtúrát (vagy el kell jutni Tunéziába)? A brittek se véletlenül az SAS-t küldték és nem a Scotland Yard-ot. A hollandok meg úgy basztak rá, hogy a legelitebb, kifejezetten erre kiképzett egységüket küldték.

És arról se feledkezzünk meg, hogy ez egy kurva nagy beintés volt a katonaságnak.

Névtelen írta...

"A brittek se véletlenül az SAS-t küldték és nem a Scotland Yard-ot."

SY alatt nem a bobby-t értem, hanem tudtommal alá tartozik a megfelelő rendvédelmi terrorelhárító alakulat. Ha nem így lenne, akkor kéretik kicserélni gondolatban azzal.

Névtelen írta...

Csendesen megjegyezném, a kommunikáció finoman szólva is eltúlzott volt. Nagyjából már csak az hiányzott, hogy a Delta Force zenéjére Chuck Norris jelentse be, hogy "ott kellett hagyni egy magyart, mert a papírok" (BTW, figyeltétek a külügyes reakciót, amely szerint "A papír pótlása egy vagy több napot vehet igénybe."?), illetve, hogy "a tömegben elkeveredtek az emberek, és össze kellett szedni őket"...

Unknown írta...

Nem volt ez rossz... kulonosen nem egy olyan egysegtol, amely:

1. meg csak frissen lett letrehozva

2. eddig tavoli orszagokban vegrehajtott akciokban nemigen volt szervezetszeru tapasztalata (leszamitva a kulonfele orizetesek ill. vedett szemelyek kisereset + ugye a Papp-ugyet, de az meg mas jellegu.)

3. raadasul erdemi, mely helyismeret nelkul mentek ki (gondolom, nagyon reszletes infoik a baptistaknak sem lehettek, leven eddig Libia nem volt kiemelt terulet szamukra + ugye hirtelen tort ki a balhe is)


Summa: tenyleg nem volt rossz.


A kommunikacio meg olyan, amilyen, de idovel nyilvan csendesedni fog az a kommunikacios hev. Annal is inkabb, mert semmi szukseg nem lesz ra, ha megerosodik a szervezet legitimacioja.
Annal is inkabb, mert a TEK fo feladata nem a kommunikacio. Nem fo feladat, nem is megy meg jol.:)
Viszont azt gondolom, hogy a fo feladatukat alapvetoen jol csinaltak.

Udv,
Panzer

Névtelen írta...

Én Ferihegyen szolgálok fegyveres szerv tagjaként. Az említett akció - a szerzővel egyet értve- a múltbéli tapasztalatokhoz képest jelentős előrelépés volt a közelmúlt "hozzállásához" képest.

Unknown írta...

Egy teljesen civil kérdés (némi pöttyös májjal): mennyibe került a repülőjegy erre a gépre Tripoliból Bp-ig?

Dana írta...

FB-nek
Nem a TEK "szakembereinek" szakertelme van megkerdojelezve, hanem a vegrehajtott dolog jogosultsaga a reszukrol. A TEK Belugyi szerv. Mit keres kulugyi hataskoru ugyekben? Miert rambozik kulfoldon? Meglehet hogy jo szakemberei vannak az elfogas tekinteteben, veszelyes bunozok kezrekeritese tekinteteben, s mas egyeb dolgokban, de ne felejtsuk el azt a tenyt, hogy Mindezt ok Magyarorszagon teszik, tettek eddig. A muveleti terulet az egy kicsit mas teszta, ha szabad igy kifejezni. Abban nincs tapasztalatuk, nincs ralatasuk bizonyos dolgokra es ha egy kinti "akcional" egyszer majd jol elszamoljak magukat, lasd legutobbi tervezetre gondolok: ha a repteres dolog nem mukodik, akkor majd elgyalogolunk a kikotoig a kimenekitendo magyarokkal keresztul kasul mindenen. Csak kemenyen, ahogy esik ugy puffan. Hat nem, kerem szepen, ez nem ilyen egyszeru. Egy ilyen munka azert kicsit tobb, es nemikeppen kifinomultabb tervezest igenyel, de reszletekbe nem mennek bele es nem okoskodni akarok, csak egy picit verzik a dolog tobb sebbol is. Nem akarok semmi rosszat az ott ugykodo szakertoknek, minden tiszteletem az ovek, de viszont meggyozodesem, hogy a cipesz maradjon a kaptafanal. Az ilyen jellegu munka legyen a katonai oldal feladata, itt nem csak arrol van szo, hogy kimegyunk egy elore meghatarozott, felterkepezett bunozo figurat elfogni, elozetesen a kezunkbe adott, rendelkezesre allo mindenfele informacioval a celszemelyrol. Ez itt elejetol a vegeig ellenseges kornyezet. Ertem en hogy lobbizas a letjogosultsagert meg minden, de attol meg esszel kellene. Sokmindenhez ertenek a TEK szakemberei, de azert mindenhez nem, foleg muveleti teruleten torteno muveletekhez nem, es ahhoz bizony nem elegendo a Magyarorszagon (bekes kornyezetben) vegrehajtott megannyi elfogas, megjegyezven hogy nem igazan tortent (komoly) ellenallas a legtobb esetben, mig kinti kornyezetben a legtobbszor komoly fegyveres ellenallasra kell szamitani es raadasul nem kis tomegekben, lasd Libiai eset, stb. Szal jok a sracok, de maradjanak a sajat munkajuknal, szemely szerint ugy velem, es az itthon van, nem kulfoldon. Remelem nem bantottam meg senkit, mert nem ez volt a szandek. D.

Névtelen írta...

Szerintem nagy dolog volt.
Buszkeve tesz,hogy vegre ilyen kormanyunk van.
A Hajdunka a nyilatkozata pedig kifejezetten tetszett.

PlasZeb írta...

A TEK egy új szerv. Itt volt az idő, hogy bemutassák: szükség van rájuk. Ilyen lesz a koronaőrség is, majd nekik is kell valami médiaakció, hogy lássák az emberek: ez is kell.
A Honvédségnek pedig valóban egy pofon volt ez (mert hiába vannak a TEKben ex-katonák, attól még belügyi szerv valóban).Igaz tegyük hozzá, hogy a gép területe belföld, így ha azt nem hagyják el, akkor jogosan vannak ott. (tudom: volt más terv is).

Végülis az ilyen "sikertörténetek" és ilyen reagálások tényleg hiánycikkek voltak, így aki a sajtó bűvöletébe esett az úgy is Alekoszt küldte volna Líbiába, a többi meg úgy is tudja, hogy mi ebből a valóság. ;)

Névtelen írta...

Egy pár kommentet benyelt a spam kereső, most azok is kikerültek. Sajna néhányszor kommenteket spamnek néz.

Dana véleményéhez annyit, hogy szerintem részben rátapintott a lényegre.

A TEK-esek ismerik az arab világot? Vannak arabul beszélő munkatársaik? Ismerik az arab világ (vagy a kelet) hangulatát, életstílusát? Éltek, vagy legalább nyaraltak már arrafelé (nem csoportos turizmusra gondolok)??? El tudnak lazulni Kairóban, Damaszkuszban, Petrában úgy mint Budapesten, Prágában vagy Londonban?

Felkészültek, fel vannak készülve, ki vannak képezve más fegyverek, nehézfegyverek kezelésére? Mindenféle járművek vezetésére?

Jöjjenek a nyelvtanfolyamok, és a nyári kirándulások Szíriában, a Nílus völgyében, és most már a Szahara líbiai részén :)

Névtelen írta...

Ez én voltam
wp
Ja és a B és C terv igen gyengének hangzott tényleg

Névtelen írta...

Nos, először kicsit szurkálódni akartam, de olvasva pár kommentet inkább hagyom...az előző TEK akcióról nincs jó véleményem, hogy a passziánszon kívül egy légkondis hotelben nem sokat csináltak túszmentés címszó alatt, az biztos, de itt legalább már volt 20% meló és "csak" 80% volt a PR! Haladunk, haladunk!

ScoTTThun írta...

Combat Gear Admin: Fölösleges mellet döngetni. Tökmindegy kinek mi van a múltjában. A lényeg, hogy a műveletek jól menjenek.

Konteó rajongóknak itt egy kép Líbiából.
http://twitpic.com/46qs7j

Névtelen írta...

sztem a lényeg, hogy a TEK akció sikeres volt, mások, nagy hírű egységek meg ráb@sztak

ilyen esetben a többi sztem nem számít

Névtelen írta...

A KMCS egy hajszálnyival komolyabb munkát végez külföldön.Nulla PR-ral!

Névtelen írta...

Még vannak páran külföldön akik sokkal komolyabb munkát végeznek nulla PR-ral. És nem véletlenül nincs PR.

Névtelen írta...

Hát pedig nem történt más mint egy mezei chartergép szervezés, melyet felhasználtak a TEK PR-jára.
Ezt bárki megcsinálhatta volna, akinek van elég pénze a gépbérlésre, útvonal-, fel- és leszállási engedélyek megvételére.
A marketing fogásokba tökéletesen beleillik a ferihegyi túlbiztosítás, és hogy mindenkit elszállítottak a készenlétisek laktanyájába, holott a reptéren még egyszerűbb is lett volna az egész.

Névtelen írta...

Érdemes lenne visszakeresni, hogy amikor a KMZ-t létrehozták, akkoriban éppen ilyen eseteket emlegettek a létjogosultság indoklásaként!

loislane írta...

A KMCS kicsit, illetve nagyon is eltérő feladatot végez. És nem véletlenül nincs PR-ja. Még csak az kéne...

Névtelen írta...

Szeretem az ilyen álláspontokat:

"sztem a lényeg, hogy a TEK akció sikeres volt, mások, nagy hírű egységek meg ráb@sztak
ilyen esetben a többi sztem nem számít"

Ez a tipikus példája, hogy amíg siker van (vagy annak láttatható), addig mindenki boldog. Aztán egyszercsak -ne következzen be- jól elfogják, vagy leszedik valamelyik G.I. Joe-t, aztán hirtelen megcsappan majd a lelkesedők most még népes tábora. Megjönnek az izzadságcseppek, hogy akkor most úristen mit csináljunk, kihez forduljunk... Meg aztán a sajtó kideríti, hogy nem egészen úgy történt ahogy azt feketeruhásék előadják. A sajtó már csak ilyen. Ma a tenyeredből eszik, holnap a véredet kívánja.
Aztán nem igazán értem, hogy miért is lenne ez az egész pofon a Magyar Honvédségnek? Tényleg van aki azt gondolja, egy 5 perce létrehozott akármilyen überszervezet önállóan képes operálni Afrika viszonylatban? Szerény nyomott véleményem szerint a szupercég a repjegyvásárláson és a vízumigénylésen se jutott volna túl egyedül, nem is beszélve a helyismeretről. Z

Névtelen írta...

A duct tape-es kollégának üzenem, hogy a szép magyar neve ennek az új amerikai találmánynak szigszalag vagy leánykori nevén szigetelő szalag.

Simán csak Bálint a Szépen, Jól Magyarul szakkör vezetője

Dana írta...

Udv mindenkinek ujra.

Erdekes hsz-ek olvashatok a libiai mento-actionnal kapcs., es ez valamilyen szinten jo, mivel foglalkoztatja az embereket. Annak aki azt irta hogy "igaz hogy a TEK Belugyi szerv, de a rep.gep, ha azt landolas utan nem hagyjak el az Magyar felsegterulet", anna uzenem, hogy ez valoban igaz lehet jogilag, de azert ne legyunk mar ennyire butak. Biztos az hogy ezt majd a libiaiak is ugy fogjak gondolni? Vagy biztos az hogy oket mindez erdekli? Nem lennek benne biztos annyira. A lenyeg szerintem, hogy nem a TEK embereivel van alapvetoen a bibi, ok kaptak egy utasitast, vegrehajtottak, ennyi. Tegyuk fel a gepet nem engedik felszallni, vagy a tovabbi lehetseges terv(ek) kozul kell valamelyiket alkalmazni, azaz el kell hagyni a Magyar felsegteruletet (tevesen)biztosito utasszallitot, el kell mozdulni valamely iranyba alternativ terv szerint, akkor viszont be kell lepni Libiaba (gondolom en naivan). Az viszont finom lesz ha a libiaiak elfogjak oket es megkerdezik majd, hogy legyenek szivesek beszamolni arrol, hogy ugyan mit keresnek a Magyar Koztarsasag Belugyi szervei Libiaban? Bar meglehet hogy reszemrol ez egy szimplan naiv kerdes, lehet hogy a mindosszesen 6 oras feladattervezes alatt mindenre kiterjedo tervezest folytattak le a szervek. Egyebkent minden tisztelet meg egyszer a muveletben resztvevoknek, de ebbol szerintem nem kell, kellene nagyon rendszert csinalni, mert ahogyan az elottem irok is kommenteltek, van az MH-nak is ilyen es ehhez hasonlo dolgokra szakosodott egysege, egysegei(Ezt meg viszont en tudom, es nincs tulzas benne), es szerintem is, ezek miatt fricska egy kicsit a seregnek ezek a kiruccanasai a TEK-nek. A Magyar Honvedseg sen kezd tuszmenteni a tenyleges Magyar Koztarsasag teruleten. Nem az a dolga, nem az o dolga. Tudom-tudom, mar latom a kovetkezo beirast ezzel kapcsolatban, hogy de hat a kulfoldi kovetsegek is a Magyar Koztarsasag terulete es ha ott lenne valami incidens, akkor jogosan lenne ott a TEK. Persze-persze, csakhogy ez nem egeszen igy mukodik emberek. Z-nek inteznem a kovetkezo kerdest. Z mire gondoltal ezzel a par sorral a hsz-ed vegen: "Aztán nem igazán értem, hogy miért is lenne ez az egész pofon a Magyar Honvédségnek? Tényleg van aki azt gondolja, egy 5 perce létrehozott akármilyen überszervezet önállóan képes operálni Afrika viszonylatban? Szerény nyomott véleményem szerint a szupercég a repjegyvásárláson és a vízumigénylésen se jutott volna túl egyedül, nem is beszélve a helyismeretről" Arra gondolsz hogy HM-es vonalon segitve volt a munkajuk? A velemenyem pedig valtozatlanul az a temaval kapcsolatban, a cipesz maradjon a kaptafanal.
Maradok Tisztelettel: Dana

Dana írta...

UI.:
Egyebkent pedig szerintem a vezetes is jol tudja, tudhatja, hogy verzik ez a dolog, csak mint minden esetben mostis folyik nemi sunnyogas.

Névtelen írta...

Kedves Bálint!

Jogos a kritikád a Duct tape-el kapcsolatban, csak az a baj, hogy Magyarországon a szigetelőszalag az a kis vékony izé, amit villanyszerelők használnak, meg a gyerekek azzal jelölik meg a villájukat a nyári táborban. De képességben köszönőviszonyban sincs az itthon egyébként Power Tape néven behozott cuccal.
Szóval szívesen adnék neki magyar nevet, de szigszalag nem az.

Üdv

Testudo

Névtelen írta...

@Dana: Arra gondolok, ami ott írva vagyon. A külföldi művelet társasjáték. Egyedül nem nyerhető, sem nem élhető túl. Bizonyosan voltak segítők hazaiak és külföldiek egyaránt, akik lehetővé tették, hogy pl. Papp István leszállhasson élve Ferihegyen a gépről és Líbiából hazajöhessenek azok, akik. Ezt gondolom és biztos vagyok benne. Abban is, hogy ezeket a segítőket nem a médianyilvánosság lehetősége motiválta, mert nekik nem kell az önigazolás, sem nem a múlandó vállveregetés. Egyszerűen tették a dolgukat és rúgták a gólpasszt, amikor kellett. Ezt is gondolom.
Egyébként meg ennek nézz utána, mert nem így van, ahogy írod:
"de hat a kulfoldi kovetsegek is a Magyar Koztarsasag terulete"
Üdv, Z

Névtelen írta...

Sziasztok!

Pár komment után ki is akadtam...egyesek tényleg azt hiszik, hogy a TEK alát tartozó kommandósok hatalmas, dicsfénytől övezett mentőakciót vittek végbe? A francokat, csak szerveztek egy chartert, a követség meg igyekezte összeterelni az embereket. Ettől merőben elüt mondjuk az SAS, aminek a tagjai polgárháborús harcokból hozták ki az olajmunkásokat. Nem kellett volna nekünk se a Bercsényit küldeni, sőt a TEK-et se, bőven elég lett volna pár RRI-s őr a gépre. MErt nem volt rájuk szükség.

Ez a TEK egy hatalmas és felesleges humbug, de ha ettől a felszámolók jobb cuccokat kapnak, akkor hajrá.

A kedvencem az volt, amikor leszálltak a szudáni gépről és géppisztolyosokkal kísérték be Papp Istvánt...Mű PR az egész.

Névtelen írta...

A TEK kollégáit fikázóknak, amikor annak idején a baptistás önkéntes ujjainak megérkezését követően a "gyors" szabadítás ellentételezése nem nagyon tetszett az orosz FSZB-nek, és ennek hangot is adtak Sz. Sándor részére, amikor egy kicsit elbeszélgettek vele.
Egyébként meg a belügyi szerveket inkább meg lehet magyarázni a gép ls személyzet+utasok biztosítása miatt, mint egy felderító szakaszt.... Akkor lehet ők is ott sorakoznának Kadhafi afrikai és román zsoldosai mellett, mint elfogottak.

Névtelen írta...

Csá Testudo!

Vannak dolgok amiknek nincs magyar neve. BluTac, file (illetve fájl), ACOG stb. ;-).

Sztem attól, hogy egy szigszalag erősebben ragad még simán csak szigszalag. De ez csak az én véleményem.

smalladam
Sikeres akció volt, ha valakinek neked tudni kellene, hogy a fedett akcióknál, ha lőni kell ott már nagy a baj.

Üdv

Simán csak Bálint (nem a Szlankó!)

Dana írta...

Udv Z,
Egyet tudok erteni veled a hsz-ed nagy reszet tekintve, par aprosagtol eltekintve.Idezem: "A külföldi művelet társasjáték. Egyedül nem nyerhető, sem nem élhető túl". Hat ez igy azert nem egeszen igy van. Valszeg nem ugyanarra gondolhatunk amikor muveletrol beszelunk. Ez nem baj, mint ahogyan az sem, hogy eltero velemennyel szemlelunk dolgokat. Termeszetesen, mivel megannyi fele muvelet letezik, mas-mas cellal. Ha eleve kozos muveletrol van szo, amelynel kozosseget kell vallalnuk az adott orszag helyi ilyen-olyan szolgalataival, egysegeivel, mindenfele kulso-belso segitseggel ilyen is van ez termeszetes, de valszeg ha politikailag szenzitiv, vagy mas okbol kifolyolag kenyes muveletrol beszelunk ahol nem kell, nem jo ha tudja az adott orszag, de mas orszag se nagyon hogy ott vagyunk(van is es lesz is ilyen muvelet ezt nem kioktatasbol jegyzem meg, hanem mert teny) azaz minel szukebb kor tudja (ha erosen ezt kivanja a muvelet) akkor celszeru a legnagyobb titokban (OPSEC) keszulni, tervezni egy kenyes munkara, talan celszeru a be-es kiszivargas modjara, velejarojara nagy hangsulyt fektetni, elore az adott teruleten berejtekhelyezett felszerelest megkeresni-felhasznalni(fegyver, loszer, penz, okmanyok, egyeb) sajat, egy ideje ott ugykodo (alvo) ugynokkel. Ha lehet hasznaljunk sajat hirszerzo szervet, akik az adott orszagban jelen vannak, dolgoznak, ott a hangsuly a SAJAT-on van. Bizonyos esetben nem vonhatsz be kulsost(ezernyi pelda van) az elobb emlitettek okan, es ezeket a dolgokat nem lehet, nem tanacsos ad-hoc modon sem megkomponalni, sem kivitelezni. Aztan ott vannak a vesz, vagy alternativ tervek, mindenre kiterjedo, reszletekig meno tervezessel, szervezessel, es meg akkor is becsuszhat Mr. Murphy. ....folyt

Dana írta...

Nem okoskodni akarok, hanem csak ropteben par dolog csak ugy eszembe jut. Mar megbocsass, de az hogy valsagovezetbol, polgarhaborus helyzetben levo orszagbol kimenekiteni embereket alternativ terv szerint ugy, hogy keresztul-kasul megyunk mindenen a kikotoig es kozben valoszinuleg nem botlunk bele rosszarcuakba menet kozben, akik ha mar ott vannak, es ha mar mi is akkor csak belenk lonek egy keveset, csak ugy jatszasibol, vagy elkapnak minket es rozsdas kessel levagjak fejunket, hat ne haragudj Z. de ez minden csak nem gondosan megtervezett veszforgatokonyv. A masik orszag hataraig eljutni harmadlagos tervkent pedig megint csak mokas. Mi lesz az emberekkel, akiket menekitunk? Kezdve az egeszsegugyi es mentalis allapotuktol a fogsagbaeses lehetosegein at mas egyeb dolgok elofordulasaig? Nem okoskodom, csak ugy kerdezem? Nem ismerem a reszleteket, nem fikazni akarok, nem bantom a TEK munkatarsait, aki alabecsuli oket, megkerdojelezi jartassagukat a sajat feladatuk tekinteteben az dilettans hulye. Nem errol van szo. Tudjuk jol, hogy mire ment ki az egesz. Meg ez sem feltetlen baj. De ne szivarogtassanak ki semmit a tervekrol, remisztoen gyenge, lutri gyanus menekitesi tervet, terveket pedig plane ne.Ez csk tanacs. Aki nem hisz ebben, azt majd az elet megtanitaj hinni.Es amiket leirogattam itt unalmamban az csak kicsiny szelet, aprosagok egy muveletben. Tudjuk jol, tobbfele muveletrol beszelhetunk. Ezt is hangsulyoztam, meg azt is hogy mely pontokkal nem ertek egyet. De ez az en velemenyem, egy a sok kozul. Nem hozzaerto emberek ezekbol a dolgobol semmit sem vesznek le, mitsem ertenek hozza. De nem csak ilyen emberek olvasnak blogokat mint tudjuk:) Ami pedig a kulfoldi diplomaciai kulkepviseleteket illeti, merthogy erre utaltam elozo hsz-emben azon epuletek a kulkepviselot, kulkepviseloket kikuldo orszag teruletenek tekintendok nemzetkozi jogok szerint is es a fogadoorszag nem grasszalhat csak ugy kenye-kedve szerint ki-be. Erre gondoltam es ez igy van. Ha szukseges jogi cikkelyt is beillesztek. Szerintem ez nem lesz vita targya.

Dana írta...

Aki pedig ezt irta: "Egyébként meg a belügyi szerveket inkább meg lehet magyarázni a gép ls személyzet+utasok biztosítása miatt, mint egy felderító szakaszt.... Akkor lehet ők is ott sorakoznának Kadhafi afrikai és román zsoldosai mellett, mint elfogottak". Annak eloszor is milyen felderitokre gondol konkretan? Melysegi, vagy csapatfelderitokre? Ilyesmi egyik egyseg profiljaba sem illik bele ez az egyik, a masik pedig hogy nemigen van, vannak mar ilyen egysegek nalunk:) Mondjuk hogy eppenseggel a melysegi feldwerito ki van kepezve ellenseges vonalak mogotti feladatokra. ELviekben. Ugye? Azt viszont erosen ketlem, hogy a TEK emberei erre ki lennenek kepezve. Ezt meg tudom. De mint irtam, nem kuldenenek ilyen egyseget a magyarok, fent emlitett okok miatt. A masik dolog, a belugyi szerveket meg lehet magyarazni hogy ott vannak a gepen persze, mindaddig amig ott is maradnak. Ha ugy alakul, hogy geppel el tudjak hagyni Libiat. Mondom meg egyszer, HA. Ha pedig alternativ terv indul be, be kell menni "tenylegesen" Libia teruletere, ne higgye a kedves kommentelo aki ezt irta ide, hogy oket ne adj isten nem kapjak el es nem csontozzak ki!! Ekkora hulyeseget ne gondoljunk mar!! De ez igazabol leragott csont. Annak pedig aki azt irta, hogy tulajdonkeppen a libiai esethez nemigazan kellett volna kikuldeni sem a Bercsenyiseket, sem a TEK-et, annak igazat kell adnom. Megegyszer: Ennek a nagy cirkusznak megvan, megvolt a celja. De ismetlem, ez es ilyen jellegu munka nem az o hataskoruk velemenyem szerint.
Udv. Dana voltam, meg mindig:)

Dana írta...

Bocsanat, az amit irtam hogy a magyarok nem kuldenenek ilyen egyseget, azt maga a felderito egysegre, alakulatra ertettem. Mivel nincs is felderito alakulatunk jelenleg. Igy ertettem.
Szep napot

Névtelen írta...

Kedves Dana

Ha gondolod, és ezekből írsz egy összefoglaló jellegű rendesen felépített posztot, szívesen kiteszem.
üdv
wp

Névtelen írta...

@Dana: Én sem mondanám meg az ellenségnek, ha támadnék ;-) ebben egyetértés van.
De azért van egy sor infó, ami kell ahoz, ha az ember akár túristaként utazik külföldre. Itt pedig ennél sokkal komolyabb dolgokról van szó, tehát sokkal több és pontosabb infók kellenek. Az sem árt, ha ellenőrizhetők, vagy legalább a forrás megbízható. Asszem ez kétségtelen. Ezeket a TEK nyilván saját maga nem lenne képes önállóan előteremteni, hiszen erre nincs és nem is lehet felkészülve. Ha pedig önállóan nekilátna összeszedni a hozzávalókat, biztosan kifutna az időből. Azt ugyanis nem teheti, hogy külföldi országokban előre kiépít képességeket arra való hivatkozással, hogy egyszer majd jönni fog onnan valami terrorgyanús fenyegetés, ami majd magyar állampolgárokat (is) érinteni fog. Tegnapelőtt Szudán, tegnap Líbia, ma Indy Jonest húztuk ki a csávából, holnap mittudom én. Erre így nem lehet felkészülni. Persze elképzelhetők váratlan szerencsés fordulatok, kínálkozik valami előreláthatatlan ziccer, valaki bekopogtat és mondja, hogy ismeri ezt, együtt dolgozott valaha azzal, épített homokvárat amazzal, de az ilyen szerencse ritka, mint a fehér holló. Meg hát ki tudja, hogy használható, hihető, valós, amit mond, milyen alapon mondja, azt is le kell valahogy ellenőrizni. Ez időigényes, ilyenkor pedig abból szokott a legkevesebb lenni. Ergo barátoktól kell beszerezni, amit hirtelen a saját polcról nem tudnak levenni, hasznosítani. Attól kell megszerezni, akinek van.
A külképviselet nem a MK területén van ellenben állításoddal, azért írtam, hogy csekkold. Azt nem vontam kétségbe, minthogy szó sem esett róla, hogy a fogadó állam hatóságai mit tehetnek a képviselet területén. A jog persze egy dolog ;-) A titkok világába pedig nem kalandoztunk, csak agyalunk a világ furcsa dolgain, ahogy az WP blogján szokás.
A líbiai esetben legalább halvány ködös dolgokat kaptunk a lehetséges tervekről amik vagy igazak, vagy nem - ezekből persze lehet következtetéseket levonni. Szerintem van még egy tanulság ezekben a TEK-es "sajtónyilvános" ügyekben: mégpedig az, hogy minden betűt erős forráskritikával kell kezelni, és nem biztos, hogy szabad elhinni azt igazságnak, ahogy az ábrázoltatik a médiában. Ez persze a médiára általában igaz, de ezekben a "titokzatos" ügyekben különösen az. Tudod, George W is mondta, hogy Szaddámnak tömegpusztító fegyverei vannak - aztán nem voltak.
Üdv, Z

Névtelen írta...

Még valami. Most olvasom az index cikkben, hogy kértek (és kaptak) fegyverviselési engedélyt. Persze ettől még a joghatóságuk csak az önvédelemre korlátozódott, de így azért látható, hogy nem egy merész kalandorakcióról volt szó.

Dolgoztam őrezredesekkel, ha jön ide külföldi személyvédő, diplomáciai jegyzékben kérnek fegyverviselési engedélyt (típus, kaliber, behozott lőszerek száma, stb).

Névtelen írta...

loislane: A KMZ nem azonos a KMCS-vel még akkor sem, ha a KMCS a KMZ soraiból kerül ki. Nem a nyilvánosságról szóltam, hanem arról, hogy a KMZ megalakításánál éppen ilyen akciókat emlegettek indoklásul. Figyelj, ne csak nézz!

Névtelen írta...

Csak megjegyzés: Van felderítő alakulatunk:)

Névtelen írta...

Asszem rekordot döntöttünk ennyi komnenttel. Köszönöm a Lemil blognak :)
wp

Zig Zag írta...

Nincs mit!

Dana írta...

Udv Z,

Teljesen egyet ertek az altalad irottakkal, azt gondolom hogy a TEK elindult egy uton, ha esszeruen nezzuk a dolgokat igenis szukseg van, lehet egy Terrorelharitasi Kozpontra nalunk is, sok-sok szakemberrel, mint ahogyan jo egynehany orszagban mukodik. Nem gondolnam hogy kulonosebben megkerdojelezheto a letjogosultsaga, foleg nem egy olyan vilagban ahol hatalmas mereteket olt es viragzik a terrorizmus. Barmi legyen is, azt tudnunk kell, erdemes, ha baj van, mindannyian ugyanazon az oldalon vagyunk:) En reszemrol kivanok az ottani sracoknak sok szerencset, minel tobb tapasztalattal kecsegteto sikeres munkat es elismerest, szerintem meg fogjak szolgalni:) Ugy gondolom jol el tudtunk ertelmesen diskuralni ezekrol a dolgokrol, en reszemrol orulok ennek, mert azert megiscsak foglalkoztatja az embereket, szakmai koroket az ilyesmi:) Egyszoval jo volt itt kicsit tarsalogni.
Reszemrol a szerencse Z.
Aki azt irta, hogy: "Csak megjegyzés: Van felderítő alakulatunk"- Nem akarok es nem akartam senkit megbantani, nem azert irtam hogy nincs felderito alakulatunk, hanem azert mert ahhoz kepest hogy volt az orszagunknak 4 melysegis zaszloalja + csapatfelderitoje, jelenleg most ugy mint onnallo felderito alakulat nincs jelenleg az orszagban. Van egy marekra valo, beintegralva Debrecenben.
Szep napot mindenkinek
Dana

Névtelen írta...

aki ezt írta eléggé béna:
Névtelen írta...
"A TEK kollégáit fikázóknak, amikor annak idején a baptistás önkéntes ujjainak megérkezését követően a "gyors" szabadítás ellentételezése ......"

nem baptsta, nem sándor, hanem okomenikusok voltak, gondolom a többinek is ennyi a valóságtartalma amit írsz

névtelen2

Névtelen írta...

"Ott hagytak párat, mert fénymásolt okmányokkal rendelkeztek csak. Innentől kezdve ez nem mentőakció volt, hanem valami fos PR rendezvény."

ezt igaz ?
otthagytak egy magyar embert mert csak valami fejesért jöttek ?

Unknown írta...

Hát inkább a TEK mind KMZ! Fáj a HM-nek, hogy megint nem ők voltak a központba! Így már jártak párszor! :-D

Mandarin írta...

szamuraly te legalabb olyan okosat szoltal most itt, mint amilyen remek a helyesirasod. ez a bejegyzesed tukrozi a szellemi szinvonaladat is es a hozzaertesedet is e temaban. csak azert, hogy beirogass, felesleges blodsegeket lebillentyuzgetni barhova is. nagy szakerto lehetsz. nyilvan tudod elejetol vegeig, hogy mirol is van itt szo. bravo nagyokos! hulyebol otos.