csütörtök, március 10, 2011

Operation Nowruz vége Baghlanban - frissítés

Közben meglett az ISAF sajtókommuniké és kiderült, hogy ez nem a helyi reguláris alakulatok akciója volt, hanem az afgán és amerikai különleges alakulatok akciója.

Az ANA-nak északon a 209-es hadtestben egy darab kommandó zászlóalja van. Van olyan hogy hadtest közvetlen alakulat? Nem találom a táblázatom, hogy hova volt rajzolva az egység. Az amerikaiaknak van egy

Tovább keresgélve a hírek között, januárban az északra települt amerikai SF erők (Special Operations Task Force - East) és az 5 Commando kandak erői (1. század) több közös akcióban vettek részt. Lehet, akkor ezek voltak?

Jó, jó. De mi ennek a hírnek a lényege? Hogy ez az első kemény, valódi hír, hogy Baghlan tartományban itt IMU-sokat fogtak el, lőttek le. Pletyka idáig is volt rengeted. A másik, hogy Burkában szépen megtelepedtek, megpihentek nagy számban (ha igazak a hírek a 80 főről). Ez szokott lenni a leggyakoribb probléma, megjelennek a tálibok, mindenki tudja, de nincs elég erő és katona a kifüstölésre. Ezért van jelentősége, hogy az afgán különleges erőket vetették be. Burka talán még nem volt betervezve tavaly ősszel, amikor készítették elő a műveleteket Baghlanra, hírtelen kellett jönni. Nekem az is meglepő volt, hogy micsoda ellenállást fejtettek ki az ellenállók, vagy meglepték őket, vagy sokan voltak és úgy érezteék van értelme. Nem az a szokásos, rugalmasan leszakadunk/eltününk/majd visszajövünk dolog volt.

Azon gondolkodom vajon a kommandó helikopterrel jött vagy leautóztak odáig?

Inne jön az eredeti poszt..

Sajtóhírek szerint valamikor március elején véget ért az Op Nowrooz, Baghlan Jadid északi része is "megtisztítására" került. Amit nem írnak a hírek, vagy legalábbis nem találok egyelőre, hogy mi maradt a műveltek után, lettek e új Combat Outpostok, mert ilyeneket hagytak hátra az Op Jadid és az Op tauhid műveletek után is. Nagy kérdés ez :)

OK, a művelet eredményeiről egyrészt itt van az ANSO jelentése: Nem lehet kimásolni. mintegy 20-30 ellenálló meghalt, kb ugyanennyien megadták magukat.

Megnéztem direkt ugyanezt a jelentést a Kunduzról. Ugyanekkor nem volt ott művelet, úgyhogy gondolom az ellenállók egy része átmenekült oda. Ez a hibája mindig ezeknek a műveleteknek.

Baghlan Jadid mellett Burkában is volt egy művelet. Úgy tűnhet mintha ez kiesne, nem szerepelt idáig sokat hírekben. Ez egy üzbég többségű járás, ide sejtik a Pakisztánból északra érkezett IMU-sok egy részét (a nagy része Kunduzba és Takharba ment). Mikor kint voltam többen is aggodalmukat fejezték ki, hogy ez lehet a következő hely, ahova beférkőznek a tálibok. És lám ezt a hírt ott is volt valami akció: Matiullah, alias Bilal, and 11 of his associates were killed by in the Falol neighbourhood of Borka district late on Tuesday night, the district chief, Sangi Mohammad.

Matiullah replaced Fidayee, who was killed during an offensive four months ago. After his death, the district had stabilised to a large extent, Mohammad told Pajhwok Afghan News.

In Kabul, the ISAF media office said the man commanded approximately 80 foreign fighters of Uzbek, Chechen and Tajik descent. The fighters, who received bomb-making training from Uzbeks, had already placed 20 roadside bombs in the district.

Associated with the Taliban and Islamic Movement of Uzbekistan, the commander was involved in the recruitment and training of suicide bombers, the force said.

Bodies of the insurgents lay at the scene for quite some time, said a resident, Nabiullah. Six of the rebels were local Taliban and two belonged to Pakistan. Before the operation, the Pakistanis met locals and spoke Urdu language, he added.

The bodies of four other militants, killed by rocket shells, were mutilated beyond recognition, according to the villager, who said the troops detained the owner of the house where the fighters were staying.


Az ISAF jelentését nem találom sehol.

Itt a Frontier Post verziója, kicsit részletesebb, volt légitámadás, csecsenek és tádzsikok is. Tényleg valami nemzetközi társaság jöhetett itt össze.

2 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Kandahárban volt még hasonló akció kb ezzel egy időben. Ott a SOTF-south és a 3. Commando Kandak foglalt le 90 kilónyi robbanóanyagot.
Ez 18 db durvább IED-hez, vagy 45 db kisebbhez elég mennyiség.

Névtelen írta...

Biztos vagyok benne, hogy a Nowruz és Burka között van összefüggés. A Nowruz "eredményeit" tekintve elég sok tálib elszivárgott a helyszínről. Többen biztosan Burkába mentek át. Az afgánok és az ISAF forró nyomon mehetett utánuk, ahol még a már ott lévő üzbégekkel és külföldi tálibokkal is szembesülniük kell. Biztos lesz még folytatás, hiszen az a térképek alapján a környék elég jól átjárható több tartományból is.