vasárnap, március 13, 2011

Transition, a PRT jövője és az MTI újabb tévedése- frissítve

Legalább a NATO lisszaboni csúcstalálkozója óta az egyik legtöbbet pörgő téma, hogy 2014 Afganisztán teljes területén az afgán kormány veszi át a felelősséget a biztonságért (transition). Ez a folyamat 2011 március 21-vel fog kezdődni, amikor Hamed Karzai bejelenti, hogy mely városokkal, járásokkal vagy tartományokkal fog kezdődni. A folyamat lépésről lépésre fog menni, de ahol egyszer megtörtént, ott nem lesz vissza út. Ahol megtörténik az átadás, onnan kijön a PRT (legalábbis ez a terv). Ezért fontos nézni, hogy Baghlanban ez mikor történik meg.

Nos az első hír, hogy az MTI szerint ez már most el fog kezdődni Baghlanban: Az első szakaszban három tartományi főváros, délen Laskargáh, nyugaton Herat és északon Mazar-i-Sarif kerül ki a NATO ellenőrzése alól. Utóbbi Baghlan tartományban van, ahol a magyar újjáépítési csoport is tevékenykedik.

Hát igen, az MTI szerint Mazar város Baghlan tartományban van. Elég gáz ez, mert Balkh tartományban van. Hat éve vagyunk ott, és a nagytudású szerkesztőknek ezt képesek még benézni. Nem ez az első eset, hogy az MTI félretájékoztat, félrefordít, és őszintén elbizonytalanít, hogy akkor milyen lehet a többi külpolos hír? Ott is ennyi a félreértés/félreírás?

A Honvedelem.hu-n szintén félálomban volt azaz az ember, aki felpakolta ezt a hírt (biztos nem egy szerkesztő volt, mert annak feltűnt volna) és nem jutott eszébe vele valamit csinálni, vagy kijavítani.

Most próbáltam rákeresni a MTI honlapján, hogy kiadtak-e egy korrekciót, de a keresőben zéró a találatok száma a Baghlanra.

Tegnapelőtt felhívtam a MTI külpol szerkesztőségét, és beszéltem valakivel aki nem volt hajlandó elárulni, hogy nálunk jelent-e meg a hír egészen addig, amíg el nem meséltem, hogy mi a hiba benne (akkor még csak a hír tartalmát hallottam, a forrást nem tudtam, de az MTI-re tippeltem.) Egészen szürreális beszélgetés volt, remélem felvették.

MTI-t kiveséztem, mi van még? Egy másik döbbenet, de ez pozitív. Az új központosított kormányzati kommunikáció weboldalán (kormany.hu), a külügy alatt egy beszámolót találtam Sztáray Péter helyettes államtitkár dzsiddai látogatásáról. A durva az, hogy a Küm talán 2006 óta először önállóan hozzátett valamit, informált az afganisztáni tevékenységükről. Gratu, hajrá és tényleg így tovább:
Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgatója, Magyarország afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja képviselte hazánkat 2011. március 3-án, a szaúd-arábiai Dzsidda városában megrendezett, az afganisztáni és pakisztáni (AfPak) különmegbízottakat tömörítő International Contact Group (ICG) ülésén.
...
Sztáray Péter az ülés után elmondta, három fő téma volt napirenden a tanácskozáson: az Afganisztánon belüli társadalmi kiegyezés és reintegráció, a regionális együttműködés és az országon belüli rend és biztonság fenntartásáért viselt felelősség átadása az afgán kormánynak.

(az utolsó pont, amihez az MTI híre kapcsolódik - wp)

A dzsiddai ülésről itt az MTI híre, először azt hittem megegyezik a kettő, de nem! A kulcsmondat:
A tervek szerint március 21-én mond egy beszédet, s abban nevezi meg konkrétan azokat a helyeket, ahol megkezdődhet ez a folyamat - közölte az MTI-vel Sztáray Péter.

A hivatalos forumokon kívül, ha jól látom a Népszabadság volt, aki önállóan beszámolt Dzsiddáról. A Afganisztán: egyelőre maradunk c. cikk valóságos info halmaz.

Április 1-jén lejár a PRT mandátuma. Ez a hivatalos szereplőkön kívül kb. 5 embert foglalkoztat a közvéleményből (ez egyébként meg is könnyíti a hivatalos szereplők munkáját), de a Népszabi újságírója közéjük tartozott. Gratu. Erre a tényre utal az első mondat: A magyar PRT (230 katona) mandátuma áprilisban jár le. –Egyelőre marad a PRT – kommentálta Sztáray. Már készül a következő váltás, meg minden. "Megtudtuk, hogy a napokban küldik ki Baglanba az új civil képviselőt, Nyerki Józsefet." Nyilvánvaló, hogy ha nem hosszabítanánk, nem küldenénk ki a hazatért Tölli István helyére egy új civil képviselőt.

"A kabuli reptéren szolgálatot teljesítő hetven katona missziója a végéhez közeledik, így az Afganisztánban állomásozók száma 430 körül lesz."
A románok veszik át és először nem hat hónapra, hanem egy évre.
"Hamid Karzai afgán elnök március 21-én jelenti be, mely területeket veszik át elsőként az afgán biztonsági erők a nemzetközi csapatoktól. – Még nem olyan a helyzet Baglanban, hogy Magyarország benne legyen az első csoportban – mondta a politikai igazgató." Most akkor ki téved, a Sztáray vagy az MTI.

Mit tudtunk meg összefoglalva? 21-én nagy bejelentésre számíthatunk, mai nem érinti még Magyarországot. Az MTI tévedett, vagy nem tévedett, de akkor helyettes államtitkár tévedett. Van új civil képviselőnk. A PRT 2011 októberéig kint lesz még.

Frissítés: Most látom, hogy pénteken a NATO hadügyminiszterei találkoztak, és jóváhagyták a maguk részéről az átadásról az elképzeléseket. Ezek szerint Bamiyan és Pandzsír tartományok, a három város, és Kabul tartomány járásai egy kivétellel lesznek bejelentve.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A múltkor a fővárosi közgyűlés megszavazott egy fejlesztést, az MTI pedig lehozta, hogy nem szavazták meg.
No comment.

Testudo

loislane írta...

Én megtaláltam ma is azt a cikket, nem javították ki. Átrendezték a térképet, MeS szerintük Baghlanban van és kész. Ehhh

Névtelen írta...

Kéne szólni az afgánoknak, hogy helyesbítsék a földrajzi hibájukat...
Ma láttam nyilatkozni a herati CoP-ot, aki azt mondta " év végén átveszik a város irányítását"