szerda, március 16, 2011

EU elnökségi weboldal

Durva meglepetés ért a minap. Épp egy anyagot próbáltam írni a líbiai evakuációs és egy EU-s mechanizmius kapcsolatáról (hhú de izgalmasan hangzik), amikor belefutottam a Líbia: az elnökség segíti az EU-polgárok kimenekítését c cikkbe.

Nagyon kemény. Aki már csak futva is találkozott bármilyen magyar kormányzati kommunikációval, az tudja, sok jóra, információra ott nem számíthat az ember. Jellemzője az állandó védekezés, magyarázkodás, fölösleges titkolózás, info visszatartás vagy a semmitmondó válaszok.

A fenti cikk az EU-s elnökségre készült weboldalon jelent meg, amely M.o. hat hónapos tevékenységével kapcsolatos tájékoztatásra szolgált. Bevallom, magamtól idáig rá sem néztem, mert elképzelhetetlennek tartottam, hogy bármit meg tudjak belőle.

Nem tudom továbbbra sem, hogy milyen az EU weboldalunk többi része, de ez a cikk itt olyan mint amilyennek lennie kell. Minden várakozásomat túlteljesítette. Normális esetben egy magyar kormányzati tájékoztatás ennyiből állna: A magyar elnökség nevében Martonyi János 2011. február 23-án aktiválta az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusát, és megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy minél előbb megindulhasson az uniós állampolgárok hazaszállítása Líbiából.

Az EU Polgári Védelmi Mechanizmusát, vagyis a tagállamok katasztrófavédelmi szervei közötti együttműködési struktúrát a Bizottság brüsszeli székhelyű Megfigyelő és Információs Központja (MIC) irányítja. A MIC ügyeleti rendben a hét minden napján 24 órában áll készenlétben, és beérkező kérés esetén azonnal tudja a tagállamok polgári védelmi hatóságait riasztani. A kérés érkezhet tagállamtól vagy akár uniós intézménytől is – ahogy most történt. Ilyenkor a Bizottság egyeztet a Tanács elnökségével, valamint meg kell határoznia, milyen intézkedések szükségesek az adott válsághelyzetben.


(ez a második bekezdés már inkább az extra kategória lenne)

Ehhez képest, ami fent van olyan mint egy újságcikk (ezt most pozitív értelemben mondom), van folytátás, van kontextus, van magyarázat. Sőt vannak külső hivatkozások dokumentumokra és a cikkben említett szervezetekre.

Ennek az egésznek erőfeszítés szaga van. Végre sikerült egymás mellé ültetni azokat akik a kommunikációhoz értenek és azokat, akik a szakmai kérdésekhez értenek. Úristen.

Egyébként nagyon progresszív az EU-s oldal. Van Twitter, bár Bakos Piroska annyira még nem érzi, és van blog. Blog! Ide jutottunk, valaki nem csak progresszív volt, de engedték is neki megvalósítani a terveit.

Direkt nem keresgélek tovább a EU-s weboldalon, nehogy valami csalódás érjen, mert az egy bejegyzés tökéletes volt. Remélem marad belőle valami tapasztalat a jövőre.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is a Kormányt támogatom, mégpedig mindig az aktuálisat. ;-) Z

Névtelen írta...

Bárcsak a HM kommunikációja lenne ilyen...:(