hétfő, február 28, 2011

Want, Korengal. Pech talán utoljára - az amerikai hadsereg kivonul

Az elmúlt években foglalkoztam egy párszor Kunar tartománynak ezzel a távoli részével. Itt van összegyűjtve majd minden. Ami hiányzik, az a Wanat-i támadásról szóló két írás. Ez az amit mindjárt utána készítettek ó, egy After Action Report, a másik egy még komolyabb még alaposabb feldolgozása az események a Kansasból, a US Army Combat Studies Institute gondozásában, Wanat, Combat Action in Afghanistan, 2008 címmel.

Eza második munka 274 oldal, valóságos könyv, feldolgozza a völgy, a tartomány történetét, és az amerikai erők megjelenésétől kezdve egészen a támadásig mindent.

De mielőtt belemerülnék, csak egy gondolat, hogy miért is íródik a post. Február 15-én az amerikai erők megkezdték a kivonulást a Pech völgyből, ahol több mint 100 amerikai katona halt meg az elmúlt években, és ahol a legsúlyosabb harcait vívta egy időben az amerikai hadsereg. Egy jó áttekintő térkép a vidékről a fenti cikkből:


Visszatérve tehát a 274 oldalas tanulmányra, az eleje tetszett a legjobban:
Contract historian Matt Matthewsproposed the topic, conceptualized the study, initiated the research plan,and executed a number of key oral interviews with participants. WhenMr. Matthews transferred to a different project, contract historian Douglas Cubbison took up the Wanat case study. After performing additionalresearch and oral interviews, Cubbison created a working paper upon whichlater revisions could build. Contract historian Gary Linhart and contracttechnician Dale Cordes contributed several visual representations of theterrain. Research historian John McGrath of the Combat Studies Instituteserved as the primary researcher and writer on the nal manuscript, revisingboth text and citations, creating the nal graphics, and incorporating newinformation derived from the documentary record of more recent inquiries.

Fél szemmel a magyar viszonyokra kacsintva arra gondoltam, hogy ebbe a projektbe az US Army Combat Research Institute külső történészeket, kutatókat vont bele, akik elvégezték a munka kezdeti részét.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/24590/osszehangolt-sebesultellatas

Kis késéssel azért meg tudjuk a dolgokat. Milyen szép is lett volna, ha egyből kiderült volna, hogy a német sajtóban nagy botrányt kavart támadás sebesültjeit mi láttuk el.

Testudo

Névtelen írta...

És mi mindenről nem tudunk még abból, ami mostanában ott történik!? ;)Úgy tűnik, mint ha mesterségesen nyomnák el az onnan érkező híreket. Mi lehet ennek az oka?