vasárnap, november 16, 2008

After-action report a Wanati akcióról

2008 júliusában az afgán ellenállók egyik legsikeresebb támadásukat hajtották végre Wanat-ban, Nurisztánban vagy Kunarban. Itt írtam akkor az akció ismét részleteiről és már akkor sem tudták eldönteni a szakértők, hogy melyik tartományhoz tartozott.

Most felkerült a netre a támadásról szóló declassified after-action report két részletben és az ember csak ámul-bámul azon, hogy milyen alapossággal dolgoznak azután, hogy valami rossz történt. Ebben a jelentésben mintegy 70 embert interjúvolt meg a jelentés készítője és annyira részletekbe menő a leírás, mint ha egy regényt olvasna az ember.

A 20. oldalig jutottam idáig és annyi kiderül belőle, hogy a támadók sokkal professzionálisabbak voltak annál, mint amilyenek a tálibokat ismerjük. Például elterelték a közeli öntöző csatornát, a bázis felé, hogy a zaj révén kevésbé legyen észrevehető, amikor megközelítik a tábort. A támadás első pillanatában kifejezetten a tábor "nehézfegyvereit" célozták: az aknavetőket, az anti-tank egységet (rajt? szakaszt?), amelyet persze itt nem erre használtak volna. Illetve azt a teherautót célozták, amelyen a lőszer utánpótlás volt.

Hónapokkal előre tudtak arról, hogy a tábor fel fog épülni, volt idejük felkészülni, megtervezni a támadást, amely egyszerre három oldalról indult meg.

Egyébként az is kiderül a jelentésből, hogy a helyi emberek magukat Kunarhoz számolják, bár formálisan Núrisztánban vannak. Vagy fordítva? Hehe, meg kell nézni.

A belinkelt blog korábbi posztjainál még lehet hasznos infokat találni az akcióról.

Kunarról, Korengalról és Nurisztanról meg itt írogattam korábban.

Nincsenek megjegyzések: