péntek, július 18, 2008

Ismét Kunar a célkeresztben

Talán múlt szombaton, talán múlt vasárnap az amerikai erők második legsúlyosabb veszteségüket szenvedték el Afganisztánba. Szemben az első alkalommal, amikor katonákkal teli helikoptert szedtek le a tálibok ez alkalommal valódi harcokban vesztették el ezt a sok embert. A helyszín ugyan az, Kunar tartomány (más források szerint Nuristan), ahol az egyik legsúlyosabb harcok voltak, és amit egy amerikai újságíró helyesen a terror elleni háború egyik valódi frontvonalának nevezett.

Pénteken fejeztek be az amerikai erők egy combat outpostot, vasárnap megpróbálták a helyiek és tálibok lerohanni őket, minden eddiginél sikeresebben. Többen bejutottak a táborba, az katonák közül 9-en meghaltak, 15-en megsebesültek. Gondolom ez olyan igazi last man stand volt kézitusával, miegyebekkel mire a végén megérkeztek a helikopterek és megtámogatták a védőket. A támadás napfelkelte előtt kezdődött és délutánig tartott

A támadók mintegy 100-200-an voltak és a közeli Wana település lakóinak teljes támogatásával próbálták meg lerohanni a bázist: He said people in the adjacent village of Wanat aided the assault. About 20 local families left their homes in anticipation of the raid, while other tribesmen stayed behind "and helped the insurgents during the fight," Jangalbagh said. - Ez a helyi rendőrfőnök véleménye.

A NATO finomabban fogalmazott. "The insurgents went into an adjacent village, drove the villagers out, used their homes and a mosque as a base from which to launch the attack and fire on the outpost,"

A védők olyan 100-200 lehettek szintén.

Az események kísértetiesen emlékeztetnek a Korengal völgyben történt eseményekre. Korengal Wanat-tól délre van, ugyanabban járásban (Pech). A Korengal völgyben felépített amerikai előretolt bázis életét két újságíró is megörökítette, drámai erővel.

Csütörtöki hír szerint végül is az amerikaiak egyelőre kiürítik a bázist. E hír szerint a Wanat mégis Núrisztánban van, de Kunarral közvetlenül határos. Wanatból a rendőrök Kunarba menekültek át. Akkor Wanat mégiscsak északra van Korengaltól.

Kunar és Nurisztán az érdeklődés egyik új központja, mert az aktív ellenállás helyszíneiről van szó. Kunarban történik - kis mérete ellenére - a második legtöbb támadás a koalíciós erők ellen (Kandahár és Helmand között).

Giustozzi könyvéből kimásolt térképen (ezen blogon megnézhető) jól látható, hogy ezen a két tartományon megy keresztül a fő csempészési és beszivárgási útvonal, Kabul és Észak-Afganisztán fel.

Núrisztánban és Kunarban is működik az USA-nak egy-egy PRT-ja, Kunarban a Pech völgy bejáratánál van egy további bázis és a már említett korenagáli outpost. Most hallottunk egy újabbról Wanatban, amit máris megpróbáltak lerombolni a rossz arcok.

A Pech völgy melletti Korengál völgyről már többször volt szó. Itt egy 3D térkép a két völgyről és a korenagáli emberekről, itt meg egy térkép a földrajzi elhelyezkedésről.

A Ghost of Alexander blogra felkerült két újabb video, a két legjobb amerikai Nurisztán szakértőtől, Richard Strandtól és David Katztol. A két előadás egyenként 50 perc, csak Strandét volt időm meghallgatni. Az eseményt a bostoni egyetemen rendezték, ahol a hallgatóság ha jól láttam 5-10 ember lehetett. Strand előadása érdekes volt, volt benne sok nyelvészet, az ember dolgozott sokat a helyszínen még korábban. Ami nekem új volt, hogy Strand Nurisztani PRT-ben dolgozott tavaly, ami nem csak jó hír, hanem azt is jelenti, hogy van kapcsolat a Pentagon, a külügy és a tudományos szféra között. (nálunk ugye ez alakulóban van, mindenki szerint fontos, de senki sem tudja pontosan mire kellene használni a másik oldalt vagy hogy tudna a másik oldalnak igazán hasznára válni).

A másik érdekes nekem az volt, hogy Ahmed Sah Maszúd az egyik núrisztáni hadúrhoz menekült először a 70-es években és ott kapott kiképzést. Ja és még egy. A núrisztáni mudzsahedek nagy tragédiája az volt, hogy Zia ul-Hakk csak iszlamista pártokat támogatott és minden támogatást csak rajtuk keresztül lehetett megszerezni. Ez szétzilálta a kezdetben egységes, főként szekuláris beállítottságú núrisztáni vezetőket.

Nincsenek megjegyzések: