csütörtök, július 17, 2008

Havaria Press

Előljáróba: A mai Magyar Narancsba megjelent egy cikkem Afganisztánról.

Tegnap felhúztam magamat a Havaria Pressen. Ma felhívtam őket, hogy forrás miatt. A ügyeletes, vagy aki felvette a telefont teljesen korrekt volt (miért lett volna más) és végül is elbizonytalanított. Azt mondta, hogy: A Havaria Press hírügynökség információi szerint ilyen vérdíjat - 10 ezer dollárt - már a tűzszerészekre is kitűztek Afganisztánban. -megfogalmazás szerinte jelentheti azt is, hogy magyar forrásból van a hír. És miért is ne?

Tegnap azt írtam: Nincsenek is információi. vagy kitalálta, vagy lopta, vagy egy magyar katona, diplomata mondta neki, de akkor azt meg nem lehet tényként kezelnie. Ezt a lopos részt visszavonom, mert azt csak szándékosan lehet, és amúgy sem tudnám bizonyítani. (még nem fenyegetett meg senki, hogy beperel, tényleg :).

De most vissza a mondathoz: A Havaria Press hírügynökség információi szerint ilyen vérdíjat - 10 ezer dollárt - már a tűzszerészekre is kitűztek Afganisztánban. Ok, nem loptak. De így is csak akkor lehetne egy ilyen hírnek alapot adni, ha tálib forrásból származna, hiszen azt állítom, hogy a tálibok tűzték ki a vérdíjat. Ezzel az erővel, ha a Havaria Press olvasná a tálibok hirszájtjait beszámolhatna az ott elhangzott információkról, hogy a tálibok idáig hány magyar tankot és terepjárót robbantottak fel Baglánban. Vagy tálib szájtokról átvehetné, hogy magyar katonák nőket erőszakoltak.

Biztos magyar a forrás, de hát az ebből a szempontból sajnos megbízhatatlan. A Havaria azt ígérte mindjárt elküldi az eredeti hírt is, hogy ne a többiek zanzásított anyagiból próbáljak ítélni.

És el is küldte, remélem nem haragszanak, ha most felteszem:

Vérdíj a tűzszerészekre Afganisztánban
Vérdíjat tűztek ki Afganisztánban a szövetségi békefenntartó egységek speciális szakképzettségű tagjaira – értesült a HavariaPress. A hírügynökség úgy tudja, hogy az ázsiai ország tálib felkelői körében külön-külön fejkvótája van a tolmácsoknak, orvosoknak és tűzszerészeknek – utóbbiak „tarifája” például kereken tízezer dollár. Amennyiben egy-egy merényletet videóra tud felvenni az elkövető, még több pénzt kaphat, hiszen ezeket a felvételeket aztán terjesztik is egymás közt. A tálibok pszichikai hadviselésének komoly részét képezi a speciális szaktudású katonák és szakemberek likvidálása, illetve az, hogy ezek felvételeit egymás közt terjesztik, hiszen az ilyen esetek növelik a harci moráljukat, miközben a szövetségesek számára demoralizálóan hatnak.
A hírügynökség információi szerint a tűzszerészek likvidálására bevett módszer a tálibok részéről, hogy csapdaként kihelyeznek egy kisebb robbanószerkezetet egy út mellett, jól látható helyen, a közelben pedig egy másik, nagyobb hatóerejű bombát rejtenek el, és ezt robbantják fel, mikor megérkezik a tűzszerész járőr a csapda hatástalanítására. Mindezen információk alapján nem kizárt, hogy merényletben hunyhatott el az a két magyar tűzszerész is, akik június 10-én, illetve július 12-én vesztették életüket az ázsiai országban. A HavariaPress értesüléseit a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán a további vizsgálatok lezárultáig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.

Végül is megáll, amit tegnap írtam arról, hogy mi ennek a hírnek a gyengeségei. A valóságot keverik a fantáziával. Újracsomagolják és tényeket. Valószínűleg nem is ők tették, hanem a források, amely nem néhány dologgal tisztában.

A vérdíjas híreket nem lehet így kezelni. Vannak ilyenek, de ezekből minden évre jut egy típus és sohase nő meg az ilyen foglalkozású katonák száma. A magyar környezetben ettől őszintén megrémülnek az emberek, meg a sajtósok, meg talán még a politikusok. Ez kicsit olyan, mint hogy tőlem is azt kérdezték a TV2-ben, hogy a magyarok voltak a célpontok.

Kettős pokolgépeket már 2005-ben is tettek le, akkor még alig volt NATO katona az országban és oda is letették, ahol csak afgánok voltak. Ezért nincs értelme az ilyen híreket így elferdítve, kizárólagosan tényként, kijelentő módban tárgyalni.

Ha ezt túl bonyolult és követhetetlen, akkor az egyszerű ellenérvem erre a hírre, hogy így még sohasem olvastam se a táliboktól, se más újságíróktól, se a többi ország katonáitól. Mindezek nem zárják ki, hogy pont egy magyar hírügynökség értesüljön először erről a tényről, de nagyon valószínűtlennél teszik.

Nincsenek megjegyzések: