csütörtök, február 24, 2011

Kevlár sisak a honvédségben és az MTI

A nap cikke mindenképpen a Stop.hu-é, akikhez eljutott valami. Egy szakértői vélemény, amely az újonnan rendszeresített német kevlár sisakokról kimondja, hogy nem is annyira jó, mer extrém helyzetben: "sisak hevederzetének tartószegecsei lövéskor kiszakadhatnak, és másodlagos, de életveszélyes vagy akár halálos sérülést okozhatnak",

Ez biztos így van, ha a hadmérnökök alaposan megvizsgálták. De csak akkor lennék nyugodt, ha tudnám, hogy ugyanilyen vizsgálatoknak alávetett más sisakok miként viselkednek. De azért bennem még motoszkál valami kétely. Nem azért mert én is hordtam két hétig és jónak ítéltem. Egyébként az MRAP-en levő füles befér alá, csak nem fordítva kell felvenni a fülest. Kint is ismert volt, hogy ez egy 15 német dizájn, és talán hogy azóta van már eggyel újabb generációs német sisak is. Ja gondolom látták ezt naponta a katonák a német katonákon.

500 sisakot vett a honvédség a két magyar katona halála után. Nem tudom mondta-e miniszter, asszem mondta, hogy az eseményt követő vizsgálta megállapította, hogy bizony a régi acélsisakok (rendzseresítve 1970) nem bírták a stratát, és egy kevlár sisakban nagyobbb lett volna az esély a túlélésre. A acélsisak nemcsak deformálódik, hanem szét is szakad extrém helyzetben, darabok válhatnak ki belőle. A kevlár sisak is deformálódik, aztán felveszi a formáját. (ez egy laikus magyarázat, a komment rész nyitva áll a szakszerűbb magyarázatok előtt)

Nemk értem ki és miért várt az aélsisakok lecserélésre idáig. Ez nem egy MRAP, aminek a vásárlásához nagy akarat kell. Civil kontroll kérdése a javából.

Úgy tudjuk, hogy négy gyártó is jelentkezett a felhívásra, amelyeknek a sisakjait a HM saját szakemberei lövedék illetve repesz tesztnek vetették alá. Noha a Honvédelmi Minisztérium ezen irányú kérdésünkre nem válaszolt, a STOP úgy tudja, hogy kétféle sisak megfelelőnek bizonyult, ennek ellenére a közbeszerzést lefújták. Nem sokkal később újabb sisakokat ellenőrzött a minisztérium, egy közelebbről meg nem nevezett, gyártási szám nélküli acél sisakot és a Bundeswehr sisakjait.

Nekem valahogy nem tiszta ez az egész. Nem azt mondom, hogy felültették a Stop.hu-t csak valahogy nem látom az egészet, valahogy olyan mintha csak egy kis-kis darabkát mutatnának és még nem kerek.

Itt nyomhatna valami infot a HM, ha már kiszivárgott az anyag, hogy mi volt a négy sisak, és milyen eredményeket produkáltak.

Remélem stop.hu ezek után felteszi az egész jelentést a netre, most már minek tartani vissza. Ez lenne igazán transzparens. Ha McChrystal jelentését fel lehetett tenni a netre, akkor most is mindegy.

A Stop.hu révén a MTI ismét nagyot alkotott. Hende miniszter a készülő bp-i EU informális védemlmi találkozó kapcsán adott sajtákoztatót. Az MTI azt bírta felvetni: Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy jelenleg nincs napirenden az Afrikában (a Sínai-félszigeten és Ugandában)tevékenykedő két magyar misszió bővítése vagy esetleg a zavargásokban érintett észak-afrikai országokba telepítése. Normálisak ezek? Azt hiszik, hogy csak úgy átpöckölik a katonákat oda? Ráadásul pont Magyarország? Ráadásul mennyi embert, milyen felszereléssel? Hogy lehetnek ennyire naivak vagy nem tudom milyenek? Ilyenkor sajnálom a minisztert, hogy nem utasíthatt vissza kérdést.

18 megjegyzés:

ScoTTT írta...

Őőő.. izé...melyik szabvány szerint vizsgálták vajon?
Német, amerikai..esetleg létezik már hazai? Korábban nem volt rá, de próbáltak tákolni valamit. Kaptam is tőle FOLYAMATOSAN agylobot....

Bármelyiket is, a bevizsgálást a gyártás során IS elvégzik, sőt az adott sorozatból is vizsgálnak, erről jegyzőkönyvet KELL leadni az ajánlathoz, a mintával együtt. (ezeket mindenki bekéri, mint alap követelményt)

Feltételezem, azért kellett megvásárolni a sisakokat, mert a beszerzésben kötelesek voltunk elfogadni a nemzetközileg elfogadott és minősített laboratórium eredményét a hazai tákolással szemben.

Az egész mögött szerintem sima üzleti érdek állhat és/vagy butaság.
UFF!

smalladam írta...

"Noha a Honvédelmi Minisztérium ezen irányú kérdésünkre nem válaszolt, a STOP úgy tudja, hogy kétféle sisak megfelelőnek bizonyult, ennek ellenére a közbeszerzést lefújták. Nem sokkal később újabb sisakokat ellenőrzött a minisztérium, egy közelebbről meg nem nevezett, gyártási szám nélküli acél sisakot és a Bundeswehr sisakjait"

a kalasnyikov-modernizációról is ilyesmi történt. A két versenyzős közbeszerzést a 770 fegyver modernizációjára lefújták, most meg állítólag kisebb tételt mégis modernizálnak

smalladam írta...

mármint 7700 db

a legújabb verzióról itten van kép:

http://www.militaryphotos.net/forums/attachment.php?attachmentid=147466&d=1286387004

Combat Gear Admin írta...

Mellényekre van külön magyar szabvány, ami eltér a NIJ-től. Keménnyebb.

Sisakra van külön külön NIJ szabvány:

http://www.ncjrs.gov/pdffiles1/nij/077182.pdf

Magyarról nem tudok. Biztos van, meg vizsgálgattak valamit.

Amíg a "megkaparintott" szakértői vélemény nem kerül fel, a cikket szenzáció hajhászásnak meg hangulatkeltésnek tekintem. A HM-se reagált még, és túl sok konkrétumot nem olvashattunk. Amúgy a leszakadó szegecsekről annyit, hogy tudomásom szerint a BW kevlár sisakot úgy tervezték, hogy ha találat éri akkor lerepüljön az ember fejéről, ne pedig eltörje a nyakát. Továbbá,a kevlár sisak nem behorpad, hanem törhet ütés hatására, nagyon extrém esetben(!).
A német kevlár egyáltalán nem rossz, hiába idősebb. A németeknél is rendszerben van még , de ahogy nézegettem az ISAF-os egységeik újabbat használnak. Annak nem néztem utána, hogy újabb a sisak héja is vagy csak a szíjak újak rajta, ami csak a komfort érzetet javítja. Egyébként Gefechtshelm Schuberth B826-ként találhattok róla infókat.
Még egy apróság, a németeken kívül több európai hadsereg is használja.

Az AK modernizációról ne beszéljünk :)

Névtelen írta...

A stop cikke bullshit és az index is átvette. Mint általában.
Még jó, hogy behorpad!
Semmilyen sisak nem golyóálló! A kevlár sem. A legmodernebb kevlar sisakok repeszállók és esetleg lapos szögben távolról érkező lövedékek ellen védenek.
Az előző szar fém sisakok helyett jóval modernebb Bundeswehr kevlar sisakokkal látta el a PRT-t a HM. Ez mindenképpen dícséretes előrelépés.

Itt van egy teszt, ahol sisakot is lőnek.
http://combatgear.blog.hu/2010/10/04/hazi_teszt#more2344449

PASGT teszt:
http://www.theboxotruth.com/docs/bot29.htm

Úgy tudom a PRT-ből eddig csak azok kaptak PASGT-ot, akik kijártak járőrőzni. A többiek a régi acélsisakban nyomták. Ezeket szerelték fel most nagyon helyesen kevlárral.

A közbeszerzési részhez nem tudok hozzászólni.
Testudo

Névtelen írta...

Itt a sisak:
http://www.troph-e-shop.com/en/bw-gefechtshelm-kevlar-neuwertig-29664.html
Testudo

Névtelen írta...

A negyvenéves acélsisakoknál biztosan jobbak, csak gondolom volt pár "okos" aki másképp gondolta. Vagy száz éve megy ez a "körülményekhez képest nagyon jó, és megbízható, meg az állomány is szereti" szöveg, úgy látszik még mindig bejön ha az évtizedekkel elmaradottabb felszerelést próbálják kimagyarázni. Szánalmas.

Smalladam: Ez az új magyar kalasnyikov lenne? Nem arról volt szó, hogy a meglévőket szerelik át? Mert ez nekem teljesen új gyártásúnak tűnik, és ki tudja hogy sikerült. Arról nem beszélve hogy a mellső markolat miatt ezen sem lehet majd rendesen tárat cserélni. Mindegy, ők tudják...

ScoTTT írta...

Ezexerint a mai napig sincs elfogadott hazai, sisakra vonatkozó szabvány...nem is baj. Agyrém, amit láttam.

A hazai, lövedékállóságra vonatkozó szabvány a korábbi(!) NIJ koppintása + Makarov lőszerekre vonatkozó rész. Ez kellemetlen követelmény, mert a piac nagyobbik része nem vizsgálja erre a termékeit, de itthon jó pénzért adott helyen (!!!) ezt megteszik a pályázóknak. Hümmm-hümm...

A német sisak, ha jó, ha nem, sokkal jobb, mint a korábbi acél. Jézusom! Azt még nem dobták ki mind a mai napig se???????? Szégyen.

Combat Gear Admin írta...

Inkább úgy fogalmaznék a NIJ-t veszi alapul, de nem koppintása. Nem csak a tesztelt lőszerekben különbözik. Sokkal több mindent vesz figyelembe pl: becsapódás szöge és a lenyomat mélysége. Hat osztályba sorolja be a mellényeket. Plusz tesztelés előtt is nyúzzák a mellényt. Nézz utána : MSZ-K 1114-1:1999

loislane írta...

sisakügyhöz képest off record, és nem is azért, hogy védjem az emtiájt...valószínűleg azért tették fel az egyébként valóban most nem adekvát kérdést, mert korábban erről szó volt, elég hangsúlyosan.

smalladam írta...

névtelen, ha minden igaz, akkor azt ugyanott fotózták, mint azt, amit ezen a képen schmitt pálnak mutogatnak

http://www.militaryphotos.net/forums/attachment.php?attachmentid=143364&d=1289915824

ha jól tudom 1500 darabot építenek át ilyenre

Névtelen írta...

Smalladam: Csak meglepődtem. Úgy tudtam régi kalasnyikovokat alakítanak át, ez meg teljesen újnak tűnik. Ráadásul Magyarországon gyártottak valamikor kalasnyikovokat, de pár éve már nem, szóval ha új akkor a minősége is bármilyen lehet... Mindegy, majd meglátjuk mi sül ki belőle, nem értek annyira a témához.

smalladam írta...

névtelen, ez nem új, hanem modernizált. a jelenleg is használt magyar gyártású ak63/ammsz-ek egy része lesz felújítva. az átalakítás alapvetően optikai tuning, tusa, markolatok, stb cseréje, sínrendszer, plusz a variálható szerelékek

Névtelen írta...

Te Ádám?

Mi az optikai tuning azon, ami Hende elé le van rakva? Mert ha ott egy gránátvető rajta, akkor ne mondanám optikainak a tuningot.
üdv
wp

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=V3g48zQfVaE

Itt is magyarazzak mennyire jo az tunnning AK.
Meg hogy mik lesznek rajta.
Annyiban igaza van Adamnak hogy bemutato darabokra altalaban mindent felpakolnak hogy jol nezzen ki. Gunporn :)
Mint amikor a full extrras kocsi belso fotozzak es ala irjak az alapmodell arat.

Udv

FB

smalladam írta...

végülis az egész modernizációnak az "optikai tuning" a lényege. a fa borításokat meg a tust/válltámaszt leszedik és torziós támaszt raknak fel meg olyan borításokat, amin van sínrendszer. a közeli képen látszik, hogy ez annyiban több, mint sima alkatrészcsere, hogy a fegyverre nem lehet felső sínt szerelni, ezért egy oldalt rögzített lemez tartja a sínt, amihez bele kell fúrni a tokba, illetve gondolom a kihajtható válltámaszos fegyvereknél is némi beavatkozást igényel az új válltámasz felszerelése.

ez az a modernizáció amit mellesleg egyénileg is meg lehet oldani, ilyen feljavító kiteket gyártanak világszerte. magyar katonáknak is vannak ilyen egyénileg tuningolt fegyverei.

az másik kérdés attól függetlenül, hogy az is a program része, hogy az így modernizált fegyverekre milyen tartozékokat szerez be a HM. nem hinném, hogy mindegyikhez vesznek pl gránátvetőt.

Névtelen írta...

Miért kellett megvárni a 2 katona halálát?
Azért mert házra gyüjtöttek, és gyüjtenek most is. Férgek!!

Névtelen írta...

+ megjegyzés: A honvédség egy impotens szervezetlen az élen a legkevésbé hozzáértő ellenben nagy létszámú(az öszlétszámhoz képest) "vezetőkkel" (tisztelet az 1-2%-nak) megáldott cég.
- Tartalékos főtisztek 16%os adómentes nyugdijjal+fizetéssel. Aki meg kimegy misszióba annak elveszik az itthoni fizetését, a devizát meg lecsökkentik a logó belű, komunista, zsiros bajszú, pöffeszkedő, élősköső magukat szakembernek taró gyíkok.
Elnézést az offért.
Valahol ki kell engedni....szép napot