péntek, december 03, 2010

Tervek, katonák és fejlesztések 2011-re II. - 2010-es vállalások

Múltkor egyrészt írtam egy posztot a 2011-es évről elsősorban a fejlesztési adatokkal kapcsolatban. A múltkor a Magyar Nemzetben megjelent némi ellentmondó információ a jövő évi vállalásokról, sőt Hende interjúját is félreértettem a jelenlegi OMLT létszámát illetően.

Most végre elolvastam azt a dokut, ami már itt pihen a gépen két hete és szinte mindenre választ ad. A J/1734. számú dokumentum, amely a kormány nyújtott be a parlamentbe.

Az OMLT jövőjével kapcsolatban a magyarázat: ... Tekintettel azonban arra, hogy az Egyesült Államok átszervezi katonai jelenlétét a misszióban az a döntés körvonalazódott, hogy az OMLT feladatvállalás amerikai létszámarányát csökkentik. Figyelemmel arra, hogy műveleti szempontból az OMLT-ben a magyar fél a vezető nemzet az amerikai létszámcsökkentés miatt a magyar szerepvállalást erősíteni kell, ehhez pedig a Korm. határozat szerinti közjogi döntés módosítása szükséges, melyben a korábbi 30 fős létszámhatár 60-ra emelkedik. Ezzel egyidejűleg a feladat végrehajtásra vonatkozó véghatáridőt szükséges 2011. augusztus 31-ig meghosszabbítani.

Ez világos. A dokumentumban van még más is: Ebben hozzájárult egy új kiképző csoport (OMLT II.) kitelepítéséhez 56 fős maximális tervezett létszámmal; az afgán haderő kiképzésének elősegítését célzó feladatok végrehajtását irányító NATO Afganisztáni Kiképző Missziójának (NTM-A) támogatására a kabuli reptéren működő Légi Kiképzés-támogató Csoportba (Air Mentor Team) 10 fő kiküldéséhez; az afganisztáni parlamenti és tartományi választások biztosítására egy legfeljebb 40 fős választást biztosító szakasz kiküldéséhez legfeljebb 6 hónapos időtartamra; a hatékonyabb nemzeti logisztikai támogatás, illetve e tevékenység központosított nemzeti vezetésének biztosítása érdekében egy 35 fős nemzeti támogató elem műveleti területre kitelepítéséhez; az ISAF művelet keretében a Kabuli Nemzetközi Repülőtér működtetésének vezető nemzeti szerepét felvállalva 90 fő, egy éves időszakra történő kiküldéséhez.

Ebből a második OMLT és a választásbiztosító szakasz csak terv maradt. Az egészről még 2010 januárjában döntött a kormány a 1014/2010. (I. 28.) Korm. határozatban, csak most jutott el a Parlamentbe a beszámoló, ettől volt a kavarás.

Nincsenek megjegyzések: