szombat, december 04, 2010

Néhány hír Baghlanról

Az elmúlt héten, hetekben felgyülemlett néhány hír Baghlánról. Az egyik összefügg a nagypolitikával is. Kihirdették a parlamenti választások végeredményét, s ezt azt is jelentette, hogy egyelőre eldőltek a fellebbezések a vitatott helyeken. Persze a választási herce hurcának még nincs vége, a választási bizottság és a választási panaszbizottság tevékenysége után most a főügyészség izmozik még.

Az biztos, hogy az egyelőre végleges választási eredmény kihirdetése is érintette Baghlánt. A tartományból két előzetesen bejutott jelöltet is diszkvalifikáltak, Ashiqullah Wafa-t és Mohammad Nasim Modaber-t. Nem volt benne a hírekben, de azt hiszem ezután voltak nagy tüntetések Pul-i Khumritól északra a főúton, útlezárás, tiltakozás, ijedelem. Három napig. Mi van most? Nem tudom, de egy pár napon keresztül lehetett is aggódni nem csak észak-baghlani műveleteken.

Baghlan-Dzsadidban és Dand-e Ghoriban megy a tálibok nyomorgatása. Ez a múlt vasárnapi hír, hét tálib halottról szól és sebesültekről egy műveletben, amelyet az afgán erők vezettek, nem az ISAF (ha minden igaz a hírből.)

Ennél is érdekesebb egy pár nappal korábbi hír, amiben 90 tálib adta meg magát. Ez elég nagy szám, ha arra gondolok, hogy a helyi ellenállók számát 500-700 becsülik. Lehet több, de ezernél többet még sosem hallottam. Szóval egyrészt a nagy szám a szokatlan, másrészt, hogy helyek szerepelnek a hírben, amelyek sokat szerepeltek az elmúlt hónapok híreiben, Dand-e-Ghori, Dand-e-Shahabuddin, Pul-e-Kokchinar.

Minderről eszembe jut Petreaus tábornok előadása, és itt felvázolt taktika, illetve annak egyik része. Eszerint a munka egyik része ütni verni a tálib parancsnokokat is, hogy belekényszerítsék őket a tárgyalásokba, átállásba. A tábornok előadásának bizonyos részei, gondolom idővel az egész megjelenik mindenhol majd a neten. Itt van ez: in the last three months have killed or captured 368 mid-level Taliban leaders and killed 968 foot soldiers.

Ez a 368 középvezető nagyon sok, sokkal több, ez a különleges műveleti erők stratégiai szintű használata, ebből van a legtöbb botrány mivel az akciók egy részét éjszaka hajtják végre, amitől minden afgán kibukik.

Persze van aki szerint ez a levadászás kontra produktív, mert a kilőtt parancsnokok helyére még radikálisabb emberek kerülnek. September to November, Nato forces carried out 1,756 raids to capture or kill insurgent leaders. In that period 385 insurgent leaders were seized or killed.

Nahát csak nem ugyanaz az info?

A vélemény a Talibán egyik volt tisztviselőjétől van, aki jelenleg béketanács alelnöke. Igaza van? Szerintem nem, de ez egy tipikus olyan kérdés, amin jól ellehetne beszélgetni, mert a lokális Talibán jellegzetességeit érinti.

Amennyiben a tálibok nagy része mindenki szerint helyi, 70-80 százaléka, és megélhetésből teszi, akkor számukra ez egy megélhetési egyenlet. Mivel lehet pénzt keresni? Mivel lehet pénzt keresni, úgy hogy nem halok bele? A parancsnokok is helyiek? Ők is így működnek, vagy őket küldik Pakisztánból, Dél-Afganisztánból? Baghlanból számolatlan mennyiségű parancsnok van, és valahogy egyiknek sincs több embere 20-50-nél. Legalábbis, amiket én hallottam. A felső vezetőket, tartományi árnyékkormányzót, járási árnyékkormányzot, esetleg kívülről küldik vagy neveznek ki helyit, de a köztes szinten nem. Akkor mitől lenne radikálisabb? Egyáltalán, hogyan lehet még radikálisabb? Azt támad, akit tud így is úgy is. A civilek támadása felé lehet még radikalizálódni, de azt Omar molla és a kvettai súra tiltja. Sajnos Mr. Abdul Hakim Mujahid molla - bár Ön volt tálib és nem én - szerintem nem tudja mit beszél és téved.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://index.hu/kulfold/2010/12/07/gyava_az_afganisztani_magyar_alakulat/