kedd, december 07, 2010

Gyáva-e a magyar PRT? - frissítve

Gyáva az afganisztáni magyar alakulat olvastam reggel, gondoltam kezdődik a fejen a
pörgés a HM-ben, a katonáknak meg vörösödik a feje, engem meg hívnak kommentálni.

1. A cikket nem az index írta, ezért őket felesleges szidni
2. Az MTI hozta a cikket, annak címe korrektebb: WikiLeaks: új-zélandi katonák segítettek tehetetlen magyaroknak.
3. Az eredeti kábelt egyelőre csak a NOL honlapján látom, ma az övék a korrekt újságírás díj. Az ő címük még korrektebb: Sommás vélemény: a tehetetlen magyarokat ki kell segíteni
4. Már az eredeti cikkben is van furcsa kettősség, amit az index egyféle képen akart érteni. Pontosan mit is csináltak a zélandiak az eredeti cikk szerint? a cikk elején: When insurgents caused a "security situation", New Zealand troops from the neighbouring Bamyan province had to cross the border to deal with it, the cable says.

És a cikk végén? "On a small number of occasions, a limited number of PRT personnel crossed into Baghlan to carry out key leader engagement and talk to the locals.

Ez nem az amit a index sugall, hogy gyávák lettek volna. A zélandiaknál volt valami esemény, amire ők átmentek a szomszédba, a probléma forrásához beszélgetni. Nem lövöldözésben helyettesítették a magyarokat, hanem beszélgetésben. Ez több szempontból is logikus.

5. Azt nem írhatom a delikvens indexes újságíróra, aki a címet bulvárosította, hogy segg, mert mi van ha ismerem, vagy beperel? Szóval nem írom, hogy segg, hanem azt írom túlbuzgó, felelőtlen és meggondolatlan. A bulvárosítás ugyanis sok helyen működik, sok helyen hasznos, sok helyen elfogadott, de van egy két terület ahol nem.

Nem azt mondom, hogy a honvédség szent tehén, hogy nem kell beszámolni a korrupcióról, a értelmetlen döntésekről, a pazarlásokról, de leszólni, megbélyegezni azokat, aki ott lent szívják a port, akik próbálják kihozni a maximumot abból, amit engednek nekik, azért azt talán nem. Persze az újságírónak nem ez volt célja. Nem gondolt erre, nem is tudja. Nem is kell neki tudni, csak lehetne egy kicsit empatikusabb. Nem egy médiasztárba, egy celebbe vagy egy politikusba rúgott bele.

Ez a címmel - talán az újságíró erre gondolhatott volna - az index (vagy az újságíró azonosul a cikk minden megállapításával. Ha egyetért vele, a megint más.

6. Olyan dolgokért kap kritikát a PRT, amelyek az egyik oldalról jogosak. Gyávának azért nem tartják őket, de biztos keményen kapják a kritikát ott is és Budapesten is. Az eredeti kábelben van még kritika a fejlesztéseknek, illetve azok hiányának címezve.

7. Egyébként meglepően pontosak az adatok, mondjuk ez normális is, ha azt vesszük, hogy lementek és beszélgettek a magyar katonákkal is. Van erre is embere a nagykövetségnek, hogy mindenhol ott legyen. Maga az elemzés egyébként egész jó, van benne szó Kunduzról és a németekről is.

8. Az elemzésben van néhány remek tipp a FVM-nek, hogy milyen projekteket lehetne még vinni, ha éppen nincs ötletük.

Frissítve - Úgy tűnik talán az index is ráérzett erre és lecserélték a címet Tehetetlen az afganisztáni magyar alakulat-ra bár a link még ott árulkodik: http://index.hu/kulfold/2010/12/07/gyava_az_afganisztani_magyar_alakulat/

2 megjegyzés:

kószák egyike írta...

Péter,

Korrekt írás. Köszönjük!

Igaz te nem írhatod, hogy segg aki ezt a címet adta. Én igen. A pöcs még etikátlan is volt az ostobasága mellett. Szép kombináció.

k.e

smalladam írta...

az urlt utólag nem lehet átszerkeszteni (nálunk pl biztos nem) szóval ez vszeg így marad már.