csütörtök, november 25, 2010

Tervek, katonák és fejlesztések 2011-re

Valóságos cikk hullám van a neten a 2011-es magyar elképzelésekkel kapcsolatban. Döntés még nincs, állítólag néhány hét múlva lesz.

HVG Online Szorítunk az afgánok nadrágszíján címmel, hogy jövőre megszűnik az eddigi PRT fejlesztési büdzsé, és összevonásra kerül a külügy általános NEFE büdzséjével. 2011-re tehát 292,4 millió van betervezve minden kétoldalú (mert van multilateriális rész is saját büdzsével) programokra. M.o. több mint 16 országot segélyez ebből a büdzséből.

Az NGO-k 50 millió forintra pályázhatnak idén ebből az összegből afganisztáni fejlesztésekre, akkor maradt 242. A HM megkapja a saját részét, az olyan mínusz 72, marad 142. Az oktatási minisztérium kap 20-30-t, talán a rendőrök és az FVM is. Ha mindenki kap a tavalyihoz hasonlóan, akkor a a többi partnerországra 100 millió forint sem fog jutni.

Zalán Eszter Afgán fogda forintokból c. cikke, más szempontból egészíti ki a HVG-s cikket. Egyrészt kiderül belőle, hogy 2010-ben a PRT fejlesztési keret 250 millióra csökkent. Ez még hagyján, de állítólag még kis sem fizették! Ez már botrányos lenne. Ilyenkor gondolom azt, hogy mindenkinek aki a PRT-val foglalkozik, legalább egy hetet kint kellene tölteni a helyszínen, hogy utána átérezze saját szerepének fontosságát a rendszerben.

Eszternek ez a cikket egyébként egy magyar projektről és civil szerepvállalásról szól általában. Lippai Péter parancsnok azt nyilatkozza, mennyire fontos a civil jelenlét, mert a katonák nem értenek a fejlesztésekhez. Amellett, hogy egyetértek fele, meg kell jegyeznem, hogy a honvédség hatalmas utat járt be 2006 óta. Emlékszem Kálmán Zsigmond ezredesre,a PRT első parancsnokára, aki - parancsnoki képességeinek elismerése mellett - ennek pont az ellenkezőjét gondolta (mind a civil tevékenységről, mind a katonák képességeiről).

Tölli István nagykövet civil képviselő elvitte Esztert a magyar PRT talán egyik utolsó projektjéhez, az új tartományi fogdához. A cikk kommentjeiből kiderül, hogy nem mindenkinek jött át, hogy hogy megy ez. A Ökumenikus Segélyszervezet nyert az EU-tól pénzt egy új börtönre. Azért egy NGO, mert az EU így pályáztat, NGO-kon keresztül. Ezután az NGO megbízott egy afgán vállalkozót az építkezéssel. Ennyi.

Eszter másik cikket a 'Bizony visszalövünk' címet viseli. Ha még nem mondtam, kint volt Baghlánban a magyar katonáknál. A cikk a magyar OMLT-ről, illetve az afgán katonákról, akik harcolnak a magyarokkal. Itt is érezni a lassú megértés és tanulás folyamatát pedig még csak két éve vannak kint a magyarok. A cikkben van egy rövid leírás a shabuddini csatáról, Szlankó Bálint már írta, hogy szeptember 18-án a magyar OMLT egyik egységét és az általa mentorált afgán századot bekerítették egy időre a tálibok.

Vicces, vagy inkább szomorú módon, az összecsapásról nem nyilatkozhatnak a magyar katonák. De az afgánok igen!. Túl azon, hogy nem halt meg senki, nem lett semmi baj, és meg lehet kérdezni a B verziót, nem igazán értem a logikát a döntésben. Eszternek sem nyilatkozhattak a katonák.

Végül itt van Haraszti Gyula cikke a mai Magyar Nemzetben, amiben a tegnapi Honvédelmi Bizottság kapcsán ír az új vállalásokról. Szerintem egy pár dolog összekeveredett, de majd ma megpróbálom megkérdezni személyesen előbb, hogy mire gondolt.

Nincsenek megjegyzések: