szombat, november 27, 2010

A tálib jelenlét kiépülés és néhány brit tálib Baghlanban

Először is egy cikk sorozatról, amely egy kis faluról és az ott működő helyi milíciáról szól Kunduzban. Az első részben még eltévesztette valaki, és Baghlan tartományba helyezte a falut, de a későbbi részekben korrigálták. A negyedik rész különlegessége, hogy ilyen részletesen még nem láttam, hogy a Talibán hogyan építi ki jelenlétét a faluban. Nekem újdonság volt. Szóval

a faluban megjelenik valaki (valakik), aki a tálibok képviselőjének mondja magát, ás közli az imámmal, a mecset vezetőjétől, hogy hirdesse ki, hogy a két vallásilag előírt adót fizessék be az emberek. Vigyék el a mecsethez. Ahonnan majd ők elszállítják.
Miután ezt önként és kérdés nélkül teljesítették az emberek, jött a következő követelés: a házasoknak havi 23 dollárnyi afgánit kellett „adózniuk” a tálibok felé. Gondolom ezt is az imámon keresztül
Miután ezt is teljesítették a helyiek, a Talibán megparancsolta az imámnak egy 10 egység felállítását, amelynek felfegyverzéséről is a közösségnek kellett gondoskodnia. A tálibok azt ígérték, hogy majd küldenek parancsnokot.

Mint az egyik falusi is megjegyzi ezek a dolgok úgy, hogy ők egész idő alatt egy tálibot sem láttak, az ellenzék végig az imám útján keresztül utasította őket. Az utolsó pontnál azonban besokallt a falu és önszerveződni kezdtek és saját milíciát állítottak fel.

Ami nyilvánvaló a sztoriból és rávilágít a tálibok módszerére, hogy meglevő struktúrákat és kereteket használnak. Az imám. Szegény, akkor is vele kezdődik minden ha nem akarja. Az afgán kormánynak és a nemzetközi erőknek is sokkal többet kellett volna velük foglalkoznia. Ez nagy hiba volt. Nem kormányzókat csinálni belőlük, de figyelni az igényeikre, véleményükre.

Nem derül ki a sorozatból, hogy kik élnek a faluban. Biztos nem a pastunok az arcokból ítélve. Tekintve hogy a riporter a rádió társaság türkmén szolgálatától érkezett talán üzbégek lehetnek, esetleg hazarák (vagy vegyesen).

A tálibok lépésről lépésre teszik be a lábukat, hírük már megelőzi őket, ezért is szükségtelen erőszakot alkalmazni nekik.


A másik cikk alapjában a brit tálibokról szól, olyanokról, akik megjárták Afganisztán a tálibok oldalán. A cikkben a példát két Dahane-i Ghori tálib adja. Az egyikről kiderül, hogy főállásban a Londonban taxizik.

1 megjegyzés:

Rynard írta...

Ha jol emlekszem Csecsenfoldon is igy sikerult visszaszoritani a szeparatistakat, hogy a falu maga szervezett onvedelmi miliciat, es nem engedte be a felkeloket. Persze ott az oroszok ugy "gyoztek meg" a falu eloljaroit, hogy amennyiben beengedik a gerillakat a faluba, ugy ok sem fogjak majd vissza a tuzerseget es a legierot. Vegul mukodott a rendszer. Kar, hogy a cikkek szerint itt a kormanyzat kevesse tamogatja az ilyen elkepzeleseket. (marmint a miliciat, nem a fenyegetest :) )