vasárnap, október 31, 2010

A PRT jövője vajon mi?

A legokosabbak Szlankó Bálint cikkeiből (ja itt a másik) vagyunk, aki források nélkül az alábbi jövőpályát vázolja fel.
- A PRT jövője bizonytalan, jelenlegi tevékenysége minimális,
- Gondolkodunk egy újabb OMLT felállításán, ez műszaki alakulat lenne
- szinte biztos Szlankó szerint, hogy újabb Különleges Műveleti Csoportot küldünk ki.
- A jelenlegi OMLT nagyon sok harcban vesz részt

A hírek ráerősítenek arra a hónapok óta folyó pletykákra, miszerint a PRT-val valami drasztikus változás fog történni. Szorgalmasan rakosgatom el híreket, nekem ez volt a harmadik ilyen. Vagy megszűnik vagy befagyasztják.

Ezt az érezetet erősíti a fejlesztési pénzekről érkező hírek. 2011-re kb 270 millió forint van betervezve. Csak a kontextus kedvéért 500 millió/év indultunk, aztán lett 459 millió/év, most meg ez a 270 millió/év. A helyzet romlik, mi meg csökkentünk. Sirámaimról és az folyamatról itt nagyon hosszan írtam.

A 270 millió elosztásával kapcsolatban a fő kérdés, hogy hogyan lesz elosztva. Idáig a pénz felét, később negyedét a segélyszervezetek kapták, 72 millát a honvédség, a többi a minisztériumok.

270 milliót nem lehet így elosztani. Valószínűleg a a HM idén is megkapja a saját részét, marad kb 200 milla. Ha minden korábban érintett minisztérium megkapja idén is a pénzét, akkor nem sok marad a civil szervezeteknek. Azt hallottam több forrásból is, hogy a minisztériumok pedig bejelentkeztek.

Jó, lépjünk tovább. Ha a PRT megszűnik vagy befagy, azt értelemszerűen kompenzálni kell. Szememben az új OMLT és a KMCS kiküldése ennek a jele. Mindkét felajánlás igen értékes területeken jelentkezik, úgyhogy ha létszámban kevesebb, az értéke ugyanakkora.

Mikor dőlhet ez el? Gondolom a lisszaboni NATO csúcsra biztosan, az november 19-20-an lesz.

A PRT jövőjével foglalkozik Tálas Péter is. A kicsit suta Afganisztán: az eddigiek és a hogyan tovább címet viselő dolgozatban az SVKI igazgatója maga is megpróbálja számba venni a PRT és a magyar szerepvállalás jövőjével kapcsolatos dilemmákat. Érthetetlen módon a google a Grotius weboldalán dobja ki egyetlen találatként az anyagot (a Grotius a Corvinus egyetem folyóirat/dokumentum portálja, ahol mindenféle írás a cikktől a szakdolgozatig megtalálható a nemzetközi kapcsolatok témakörében.)

Szóval a Tálas anyag kötelező. AZ első rész részben a korábbi tanulmányának összefoglalása a magyar tevékenységről, a második része azonban igazi csemege. Részben összeszedi és cáfolja a kivonuláspártiak érveit, részben elgondolkodik azon, hogy mit tehet Magyarország a jövőben. Érdekes módon nála is felmerül a KMCS növelésének lehetősége. Végül is mi ebben az érdekes, szerintem is jó ötlet. Ha a Bercsényi zászlóalj bírja emberekkel, akkor miért ne.

És mit gondolok én a jövővel kapcsolatban? Majd leírom egy rendes tanulmányban valamikor ha lesz időm. Vagy ha már megszületett döntés (befolyásolni úgy sem tudom). Viszont egyszer írtam egy posztot, amiben arról filóztam, hogy hány PRT lesz még. Emlékszem Mihályi Attila tette fel valahol a kérdést és én kiötlöttem valamit. De nem találom a saját blogomon. Ez vicc. Pedig most jöhetne a puding próbája.

Baghlánnal kapcsolatban még ide kívánkozik Zalán Eszter cikke, amiben a múltkori robbantással kapcsolatban még ad néhány színes infot a mosolygó merénylőről. Eszter készített interjút egykori tálibokkal is, akiket arról kérdezett milyen esélye van a kormány által meghirdetett megbékélésnek.

Mindeközben mennek a harcok tovább, emitt Dand-e Ghoriban, de a Pajhwokon vannak frissebb hírek is annak, akinek van előfizetése.

AM még látom reggel, hogy tegnap megadták magukat néhányan a shahabuddini tálibok közül. Vajon köztük vannak azaugusztus támadók is?

6 megjegyzés:

Rynard írta...

Peter, ezeket lattad:

Greece has already offered 600,000 euros to the French-British initiative for the International Security Assistance Force (ISAF) helicopter unit and 800,000 euros to a Hungarian initiative for putting together a reconstruction team.

forras: http://www.ana.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=8143240&maindocimg=8110156&service=98

Ebbol a 600 Eurot megprobalunk lehivni Mi-17es felujitasra/kikuldesre

A miniszter (Hende) telefonon nyilatkozva arról számolt be: arra kérte Evangélosz Venizelosz görög nemzetvédelmi minisztert, hogy országa ajánlja fel azt a korábban zárolt, az afgán hadsereg „forgószárnyas képességének” kialakítására szánt, 600 ezer eurós összeget a magyar félnek. A felajánlásból a magyar honvédség 3 Mi-17-es helikoptert újítana fel és szállítana Afganisztánba

forras: http://www.honvedelem.hu/cikk/22671/gorog-tamogatasbol-ujulhatnak-meg-a-magyar-helikopterek

Kerdes: Mi van a 800 Euroval?

Névtelen írta...

Nekem úgy rémlik, hogy a KÜM még nem adta oda a HM-nek az idei évre szánt 73 millát! Vagy rosszul tudom? Pedig lassan itt az év vége! Hogy akceptálják ezt az afgánok?

Névtelen írta...

Kedves Névtelen

Szerintem a pénz nem a külügynél van, így nem a külügy tartotta vissza a pénzt. Senki sem kapott pénzt, más minisztériumok sem, talán az NGO-k sem.

Persze ez x hetes hír, mert a pl a katonák már megkapták.
wp

Névtelen írta...

Péter

Nem láttam, d végre magyarázatot ad arra a Hende kijelentésre, hogy milyen görög pénzről beszélt amit ide kellene adniuk a gépek felújítására a görögöknek. Részben, értem, teljesen még nem.

A Hende interjúban szó van a finnekről is. És nem értem, hogy hogy lett három heli-ről szó, mikor egészen eddig 2 helikoptert ajánlottunk fel.

És ki mondja meg, hogy 600.000-ből mennyit lehet felújítani és modernizálni? Szerintem a görögök azért adták a brit-francia alapba, mert valahogy biztosak akartak lenni, hogy rendesen lesz felhasználva a pénz.

Nem értem, hogy mondhatjuk előre, hogy 600.000 az három gép. Ennek valami fix tarifája van?
wp

Rynard írta...

Peter

Informaciok szerint (forras sajnos nincs, csak sugas) 3 nem repulo Mi-17 lesz felujitva es kikuldve Afg.-ba. Ebbol 1 gorog penzbol, 2 sajat forras. Ezek a gepek 2014 utan az afganoknak atadasra kerulnek.

A finnek mas teszta. Ok kivontak Mi-8asokat (az hiszem 2t) amit megkaphatunk, 2 meg sajat forrasbol lesz felujitva.

Ez ugye atmeneti megoldas, lassan lennie kell tendernek vmi komolyabb valtasra.

Eredetileg 2 szallito 2 harci volt felajanlva. Lehet, hogy ebbol csinaltak most 3 szallitot (lehet marat 1 harci is, nem tudom)

De ami engem szinten erdekel, az a 800k Euro a gorog cikkbol. Az mit takar?

Remelem neked van otleted, mert a transzparencia a HM reszerol 0 :(

Névtelen írta...

Lehet, hogy a PRT jövőjébe még bele fog szólni az USA is?