hétfő, október 25, 2010

Támadás a magyar PRT járőre ellen

A HM kommüniké szövege:
Támadás érte a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) járőrét, személyi sérülés nem történt.
Ma helyi idő szerint 10 óra 27 perckor a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport konvoját - járőrtevékenység közben - támadás érte Pol-e Khomri Északi részén, a tábortól 5 km-re.
A robbanás a konvojban lévő harmadik gépjárművet érte. Személyi sérülés nem történt, a HMMWV típusú gépjármű megrongálódott, de saját erőből képes volt visszatérni a táborba
.

Van egy fénykép is a járműről. A vezető oldali ablak eléggé összeroncsolódott, a jármű végén, alul a föld közelében látszik egy rúd, az szerintem egy antenna. erre még visszatérek.

Mi nem derül ki a cikkből?

Hogy az elkövető egy öngyilkos merénylő volt. Ezt már a Pajhwok hírügynökség írja. A cikk szerint a rendőrségnél környékén történt az eset, a tartományi fővároson belül. Behajtani a városba azért rizikós, mindkét bejáratnál van checkpoint ha jól emlékszem. Ja és autós öngyilkos merénylő volt, ami vagy aki késve hozta működésbe a szerkezetet.

Antenna. Szerintem az ott a jammer leszakadt antennája. Annak a műszernek az antennája, amely elvileg zavarja az autó x méteres körzetében a rádió hullámokat, így téve lehetetlenné egyfajta típusú IED vagy öngyilkos merénylők működésbe hozását (igen vannak öngyilkos merénylők, akiknek a mellényét távirányítással hozzák működésbe). Általában egy három autós konvojban elő és hátul van belőle. Az ember elgondolkodik, hogy leírja-e ezeket (húú egy jammer maradványa) egy fénykép láttán, mert esetleg egy cenzornak erre az jut eszébe, hogy hoppá lefülelték az egyik hadititkunkat. Paranoiás vagyok? Nem. cenzorok ilyen ügyekben vannak, és a cenzorok meg így gondolkodnak.

Szóval a dilemma, hogy egyik részről örvendetes, hogy a HM kommunikáció még egy képet is felrak az egyébként szűkszavú bejelentéshez, ugyanakkor lehet, hogy többet nem fog, ha leírom, hogy ott egy jammer maradványai is láthatóak. Szimplán a para miatt. Ebben az esetben én, akit érdekel a dolog, öngólt lövök, mert a túlzott örömködésem következtében legközelebb ennyit sem fogok tudni.

Jó. Persze valójában nincs min aggódni, mert a cenzorok is tudják, hogy
1. Akit érdekel mindenki tudja, mi az a jammer.
2. A tálibok vagy ellenállók nem innen fogják megtudni, hogy vagy jammer a magyar járműveken, mint ahogy azt sem ezeket két nagy, az autó farán levő oszlop jelzi.

Frissítés: A hvg.hu oldalán van néhány fénykép a helyszínről. Úgy tűnik ez maga a város határát jelző kapu. Az autó kisebb krátert hagyott maga után.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

motoros volt

Névtelen írta...

Péter!

Amennyire én tudom, a Duke antenna "csak" a rádió táviránytást blokkolja. Egy öngyilkos merénylő miért használná, ha elég egy gombnyomás?
Az az érdekes, hogy hátul nagyobb a sérülés, az üveg meg szemből kapta...

Üdv,
Berhidi Ádám

Névtelen írta...

Ja és ez a jammer az eddigi tonna képen is rajta van, mostanság:
http://mhrfweb.makett.org/MHRF/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=81%3Ahummer-vegyes-kepek-afganisztanbol&Itemid=11&lang=hu

ÜDv!

Névtelen írta...

Mi volt motoros. Már több helyen is lejött, hogy egy fehért Toyota Corollában ült az elkövető. A jammer antennáját meg valószínűleg valami nagyobb darab repülő alkatrész kaphatta el a tövéhez közel.

Combat Gear Admin írta...

Idáig arra panaszkodott WP, hogy nem mondanak soha semmit :)

Szerencsére jól vannak és nem történt sérülés. A géppuska torony is érintetlennek tűnik.
A jammerek és minden high-tech berendezés ellenére sajnos szoktak a távirányítású IED-ek működni.
Amúgy az On the spot stábja is beszámolt a jammer jótékony működéséről :) : http://combatgear.blog.hu/2010/07/08/on_the_spot_afganisztan

smalladam írta...

http://nol.hu/lap/vilag/20101026-allah_vigyazott_a_magyarokra

itt az eszter cikke is, ebben is vannak részletek

Névtelen írta...

http://nol.hu/velemeny/20101026-afganisztan__merre_tovabb_

Névtelen írta...

Hopp! Ugy tunik igazad volt, mert a HM levette a kepeket...

Névtelen írta...

A jammer motoros autos es biciklis ongyilkos merenylo ellen nem ved mert ezekben az esetekben a bomba inditasa nem tavolrol radiojel vezerlessel tortenik hanem kozvetlenul egy droton keresztul. Nagyon jol tudjak ezt az ellenalok is ezert hasznaljak ezt a modszert.

Jammerbol is tobb fajta van. A legdragabb ami minden frekvenciat lesopor. Ezzel csak az a gond, hogy ebben az esetben se egymassal se a taborral nem lehet kommunikalni. Van ra persze megoldas a idonkent atugrik egy frekvenciat es akkor lehet dumalni, persze ehhez ugyan olyan vevo is kell ami szinten ebben az utemben valtogatja a frekvenciait.

A masik az olcsobb megoldas amikor a leggyakrabban "merenyletre hasznalt" frekvenciakat ( mobil telefon auto taviranyito kapucsengo meg egyeb wireless kütyük frekvenciait blokkoljak ) Ebben ugye az a riziko, hogy mi van ha eppen azt frekit nem fogtak le amin a bomba mukodik.

A jammert tobb modon is ki lehet jatszani. Ez nem azt jelenti, hogy haszontalan mert pld egy kombinalt ied (radiovezerles es drot egyben) telepitese sokkal tobb idot igenyel mint egy sima tavmukodtetesue.


Usdv Flashbang

smalladam írta...

Ha tényleg levették a HM-sajtóközleményt képestül (márpedig rákattintottam és nem volt ott) akkor ez megint egy jó nagy öntökönszúrás, tekinttve hogy a honvedelem.hu-n (most 23:41) kor még kint van a cucc, képekkel

http://www.honvedelem.hu/cikk/22591/magyar-konvojra-tamadtak-afganisztanban

Névtelen írta...

Nem hinném, hogy annyira ráparáztak volna a képekre...bár tény, hogy már csak a szöveg van fenn a hm.gov.hu-n.

Szerintem sem a jammerben, sem a sérülésben semmi "húdetitkos" nincs.

Ádám

Névtelen írta...

Nahát ha nincs fent a kép a hm.gov.hu-n az vajon mit jelent ha nem "ráparázást"
z

Névtelen írta...

Z!

A honvedelem.hu-n fent van, és azóta már több helyre átvették.
Szóval ha tényleg ezért vették le, akkor is késő.

Üdv!

Névtelen írta...

http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_jammer

nem egy nagyon titkos dolog...

G írta...

A hm.gov honlapmotort váltott és akadnak még technikai bugok...