csütörtök, október 28, 2010

AMD-65-ös az afgán konfliktusban - mennyiségi és minőségi kérdések

Nos, nagy felhorgadást érzek a magyar AMD-65 fanok és fegyvermániások részéről, ha elolvassák a cikket. C.j. Chievers,a New York Times újságírója a lap blogjában írt egy cikket One Poor Choice in Arming the Afghans, and Its Repercussions címmel. Az írás szinte teljese egészében az AMD-65-ösnek van szentelve, hogy az mennyire vált be, mennyire elégedettek vele az afgán rendőrök.

Nem elégedettek.

Mielőtt az AMD-re rátérnék, a cikk egy másik részével szeretnénk foglalkozni. Magyarországon ismert, hogy AMdk-kel támogattuk az afgán rendőrséget. Egészen idáig úgy tudtam, hogy mintegy 20.000 darabot adtunk át az ANP-nek. Sőt olyan infok is megjelentek (persze nen hivatalosan), hogy ennek a mennyiségnek egy része eltűnt, és akár a tálibok kezére is kerülhetett. Miért? Mert mi csak felajánlottuk, a szállítást az USA (a hadsereg? a légierő?). Innentől nem igazán volt gazdája a cuccnak. Bagramba megérkezett, ott meg nem nagyon tudta az ezért felelős tiszt, hogy mi legyen vele. Ez e magyar verzió. A cikkből kijön egy amerikai is (ezt írja: We know this much, according to the military’s readily available data - talán erősebb forrás, mint a hazai pletykák. Leírva még nem láttam semmit magyar oldalról, és olyannal sem találkoztam, aki látott volna)

Mi van ebben az újságró által látott adatbázisban: Az USA 45.000 AMD-65-t vásárolt M.o.tól. Hohohóóó, egy kicsit sok. 13.7 millió USD-ért. Vajon ez hol van elkönyvelve (különösen az év eleji korrupciós ügyek után kérdés ez.) A követlező mondatot inákbb szó szerint idézem, nehogy engem rúgjanak s..be.: That’s about $304 apiece, delivered, and is significantly more than the price paid for other Kalashnikov variants the United States bought for Iraq and Afghanistan.

Ezen kívül M.o. donated/ajándékozott/támogatásként adott 39.000 darabot a feleslegből. Húh, jókora készletek lehettek felhalmozva. Vagy ezek még a Néphadsereg készletei voltak, lezsírozva, dobozolva?

Ezek a számok merőben eltérnek a minden eddig magyar forrástól.

Mi a gond az AMDkkel? A cikk három fő problémát sorol fel. Még mielőtt belekezdenék, ne írja majd le senki, hogy a fő probléma, hogy ez a fegyver nem erre lett kitalálva. A cikkben is benne van, hogy ez deszant feladatokra, zárt helyeken való utazáshoz és onnan kiszálláshoz lett kitalálva. Ezek ismeretében fogalmazza meg a szerző az afgánok problémáit.
Egyrészt rövid a cső, nem lehet vele rendesen célozni (célzó akármik túl közel vannak egymáshoz, na a kalasnyikovosok mindjárt szétszednek ezért a pongyola fogalmazásért). Nincs válltámasz, az sem jó.
Másrészt az AMD elején levő handguard (magyarul?) fémből van és nem fából. Könnyen túlmelegszik, felforrósodik, kényelmetlenné téve az alatta levő markolat fogását. ez az egyik oka, hogy az emberek inkább a társa markolják, ami rossz.
Érdemes elolvasni a cikk után jövő kommenteket. Az amerikai piacon kapható félautomata AMD-knek jó híre van, ahogy nézem.
Mielőtt továbbmennénk néhány gondolat ezekkel a problémákkal. Az általános afgán fegyverhasználatról sokat elárul ugyanennek az újságírónak a tálibok fegyverhasználatáról szóló cikke. Ezt Somkuti Bálint lefordította annak idején. Aki ezt olvassa, és összeköti, hogy a rendőrök és az afgánok is afgánok mindjárt látni fogja, hogy a fenti két probléma létező ugyan, de vágyott változtatások nélkül sem lenne jobb a helyzet.

A korábbi cikkből kiderül, hogy a tálibok ritkán céloznak. És a rendőrök? Ők is. Innen majd mindegy, hogy hosszú vagy rövid cső, vagy hogy a bütykök hol vannak rajta. Persze majd ha egyszer fegyelmezett és célzott lövéseket leadó rendőrök lesznek, akkor már nem lesz jó az AMD. A másik, hogy mekkora távolságból vívják egymással a tálibok és kormányerők a lövöldözéseiket. Egy sima Kalasnyikovnak is túl messze van talán.

A túlmelegedés. Igen erre azt írták a cikk kommentjeiben, hogy talán nem kellene teljes sorozatokat leadni, egyszerre leadni az egész tárat. Ha csak a 2-3 lövéses rövid sorozatok mennének, nem lenne ez a forrósodás. Hét igen, megint csak a rossz kiképzés.

A harmadik probléma, amit a cikk említ, az a megbízhatóság. Tudom erre jön a: mert nem ápolják a fegyvereiket, nem tisztítják őket. Ez így van, de mi van a AK-47-vel vagy a többi variációval? Mert a cikk szerint arra nem panaszkodnak, csak a AMD-kre és a cseh vz 58-ra. A másik, hogy the parts of an AMD-65, because of the rifle’s shortened design, are not interchangeable with the vast assortment of Kalashnikovs otherwise in Afghan government possession. This adds cost and complexity to training and repairs.

A cikk végén még két dolgot ír a szerző. egyrészt, hogy az ANA-t elkezdik M-16sokra átszerelni. Hát annak a megbízhatósága sem tuti, ha nincs karbantartva. Az ott használt AK-k így átkerülhetnek majd a rendőrséghez, akik levethetik az AMD-t.

Azt a rést nem találom most, de olyat is olvastam benne, hogy lehet azért volt az AMD a választás a rendőrségnek, hogy ha átállnak a tálibokhoz ezt vigyék magukkal. Vicces, bár kétlem, hogy amikor a beszerzést kitalálták (2005), akkor ez már ilyen akut probléma lett volna.

Összefoglalva a cikkben jelzett negatív dolgok szerintem nagyon hasznosak, hogy ne csak az öndicséretet és az önmagasztalást hallgassuk magunkról. Másrészt nem vezetnek sehova, mert a legtöbbjük nem a fegyver valós hibáiból akad, hanem abból, hogy nagyrészt nem arra használják amire kitalálták őket, és nem úgy ahogy, ahogy kitalálták annak idején. A magyar újdonsága, hogy sokkal több AMD került Afganisztánba, mint arról idáig bárki is beszélt volna, és mivel ebből jelentős bevétel is volt (jó nem az éves költségvetéshez képest), hát jó lett volna ha akkor ez is kiderül.

Végső soron persze az is megtörténhetett, hogy soha senki nem volt kíváncsi a részletekre, ezért egyszer elsütötték ezt a 20000-es számot, és utána már nem foglalkozott senki vele.

Próbáltam rákeresni erre a 20000-a tételre. És az a durva, hogy a releváns index forumon kívül csak egy helyen találtam. Abban az index cikkben, amelyik, azzal az esettel foglalkozott, amikor táliboknál találtak AMD-ket. Ott van említés az ajándékozásra, egyébként semmi. Ha bárki tud még valami forrást erről, küldje.

8 megjegyzés:

smalladam írta...

én is írtam róla tavaly, itt a cikk:

http://hirszerzo.hu/kulfold/110164_magyar_fegyver_talib_kezben_kinek_a_hibaja

a hm szerint a szállítást nem ők intézték, és az amerikaiak magáncégekkel szállíttatták a fegyvereket.

ezt a számot én sem hallottam még sosem, meg azt sem, hogy fizettek érte, mindenhol ez a húszezer-ötszáz darabos adomány szerepel.

egyébként azért volt raktáron nagy mennyiség, mert az AMD-65-öst a cikkben szereplő hasonló okok miatt (deszantfegyver, és emiatt nem minden harci szituációban használható jól) még a Néphadsereg idején lecserélték a ma is használt fatusás/válltámaszos AK-63-ra, csak a rendőrség használja a mai napig, ld. Kolontár-Devecser.

Egyébként van válltámasza, oldalra hajtható, és több forrásban is azt olvastam, hogy amúgy ez egy jó minőségű AK-variáns, sokfelé használják a világban ma is, például a zsoldoscégek emberei.

Névtelen írta...

Üdv!

A hivatalos beszámoló az ISAF oldaláról csak ennyi:

Hungary ~21,000 small arms and 150,000 rounds of ammunition

http://www.isaf.nato.int/images/stories/File/factsheets/Jan%202010-Fact%20Sheet%20ANA%20Equip%20Prog.pdf

Üdv.:

J.

Névtelen írta...

Arról is rebesgetnek, hogy az amúgy télleg előnytelen (előre hajló) mellső markolatot rendszeresen leszerelik és akkor már valóban a gyorsan felforrósodó csövet fogják plusz ugye a kizárólag automata tüzelés.

Balint

Névtelen írta...

Igen, tény, hogy két-három tár ellövés után - még ha nem is egyben lövi ki az ember a tár tartalmát! - az alsó ágy elkezd erősen melegedni. Ezért is van a mellső markolat. Egyébként más AK-változatoknál is előfordul hasonló jelenség, ahol ráadásul nincs is mellső markolat, úgy hogy a lövő markolászhatja a forró mellső ágyat, vagy felvesz egy normális taktikai kesztyűt, bár az is csak mérsékelten véd a hőtől. Az AMD-ket valóban illik időnként karban tartani, a válltámasza pedig kimondottan az egyik gyenge pontja, amit időnként nem árt utánhúzni. Érdekes módon elég sok magán biztonsági cégnél ezeket használják a tuningolások alapjaként!

Unknown írta...

Tiszteletem Péter!
Hivatalos reakcióm elküldtem e-mailben, ugyanis amiket a fickó leír, az részben ellentmond annak, amit a forrásaim állítanak.
Szőrös Zoltán, kalasnyikov.hu

zsukov írta...

handguard: előágymarkolat

a faszi számai kicsit érdekesek, én sem tudom honnan vette ezt a számadatot, de elég nagy hamubasült baromságnak tartom, de ha igaz, akkor meg szeretnék rá bizonyítékot látni.

ahogy itt irtak mar elottem, a szerencsetlenek leszedegettek az elulso markolatot, es a nemletezo fem eloagymarkolatnal fogjak a fegyvert, ami NEM erre lett kitalalva. ok gondolom az AK fa eloagyahoz vannak szokva. es igen, a 2-3-as burstok hasznalatara kene raszoktatni oket.

hiaba kapjak majd meg az ANA AK-it, azok is ugyanigy el fognak akadni, ha egyaltalan nem tartja karban oket senki. az AK nem karbantartas nelkul is tokeletesen mukodo karabely, csak nagyon igenytelen. de azert nem csodafegyver.

TMIB írta...

Jó kis összefoglaló. Én is írtam az index fórumra, de te 1 nappal megelőztél.

Elég gyanús ez a rengeteg fegyver. Meg 45.000 megvásárolva, 39.000 darab csak úgy ajándékba? Vagy el vannak túlozva a számok, vagy a szokásos kormányzati mutyi része lehet.

http://tuleloblog.blogspot.com
http://thatmaninblack.blogspot.com

Névtelen írta...

Mutass egy linket, hova írtad?
wp