péntek, szeptember 10, 2010

Három kis hír

Az előző napok eléggé kifárasztatottak, úgyhogy egyelőre valami más és szinte színes hír.

Egy hölgy az új-zélandi bamiyani PRT-ból, aki a public diplomacy-ért felelős. Van néhány fiatal jó arc a külügybe nálunk is, akiket egy ilyen pozícióra ki lehetne küldnei a magyar PRT-be (és még blogot is írhatna :). Megsokszorozná az egység "reach"jét (bocs ez a szó jutott eszembe). Érdemes beleolvasni a fenti blogba. Bár tény, hogy a Bamiyan békésebb, mint Baghlán (főleg mostanság), de azért lehetne "nálunk" is virítani. De már megint a magyar párhuzamokról beszélek.

A másik egy rövid hír a kivonuló holland haderőről szól, ahol a vezérkari főnök azt nyilatkozta, hogy a két évebe fo telni, amíg a hadsereg kiheveri a missziót:
Not only has a lot of equipment been damaged, but training has been disrupted and some units broken up.

Bertholee said he will need two years to make sure his brigades are once again 'complete entities', a situation which has been compounded by cash shortages.


Van itt még egy hír, amely talán véget vet egy pletykának, miszerint az amerikai hadsereg néha olyan tolmácsokat használ, akik nem tudnak tolmácsolni. Mondom eddig csak pletyka, meg egy remek videofelvétel "bizonyította" a problémát.

Most valaki bevallotta. Mint sok mindent az amerikai hadsereg a tolmácsok biztosítását is kiszervezte és gondolom több amerikai cég is foglalkozik ezzel. Az egyik cég alkalmazottja most bevallotta, hogy a cél központjában rendszeresen előfordult, hogy a vizsgán a vizsgáztatók átírták a jegyeket, vagy egy ember ment el vizsgázni több delikvens helyett (a problémák a tolmácsok 20-25 százalékánál jelentkeztek)

Nem akarom hosszan részletezni a cikket, el lehet olvasni. A lényeg természetesen az, hogy nem az első eset. A kiszervezés sok mindenre megoldás lehet, még egy háborús területen is, de néhány dologra nem.

Ezek azok a pillanatok, amikor egy cég profitja, a tulajdonosok érdekei nem csupán eltérnek a szolgáltatást megrendelő államtól (hadsereg), de súlyos, emberéleteket követelő következményei lehetnek. Persze, hogy ez így történhetett, abban a hadsereg valamelyik tisztje/parancsnoksága is ludas lehet, ha nem másért hát azért, mert nem is gondoltak arra (vagy nem foglalkoztak vele), hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az lakossággal összekötő szinte egyetlen kapcsuk is megbízhatatlan lesz.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Üdv!

Kicsit off, de ajánlom az mtv új műsorát, a nemzet és védelmet, különösen a Boldizsár ezredes úrral készült rövid interjút! mtv honlapjáról visszanézhető!

Márk

Névtelen írta...

köszi, nem off. Megnézem.
wp