kedd, szeptember 07, 2010

Meghalt a negyedik magyar katona - frissítve

Meghalt Kolozsvári György zászlós. A hm.gov.hu-n van egy szép méltatás, vagy nekrológ róla. Lehangoló és szomorú mindenesetre a vezénylőzászlós halála.

Emellett azt is olvasom a pesawari Frontier Postban, hogy a tálib vezetés figyelmezette a magyar kormányt, hogy vonja ki csapatait vagy újabb áldozatokra számíthat. A hírt a tálibán hírügynöksége adta ki, ezek szerint nem az történt, hogy kifejezetten eljutatták a magyar kormányhoz vagy valamelyik nagykövetségünkhöz. Kíváncsi ver-e ez a hír bármilyen hullámokat a magyar médiában és politikában, végül is azt hiszem így nyilvánosan sosem voltunk megszólítva/megfenyegetve. A feladó a szervezet hivatalos szóvivője Zabibullah Mujaheed

“We ask the Hungary government and citizens that they have engaged themselves in such a war which could not bring any benefits to them. It was a war for the benefits of America,”

Holnap lesz a PRT KB ülése, itt dönt a kormány, hogy hogyan tovább katonai és fejlesztési téren. Meglátjuk, mit lehet majd megtudni erről is. Politikai értelemben kritikus döntések meghozatala előtt a magyar kormány a külpolitika egyik legfontosabb kérdésben. Azt hiszem szövetségeseink is árgus szemekkel váják kivételesen a holnapi kormánybizottság ülésének eredményét.

Ezek mellett már csak csak mellékhír, hogy tegnap a tálibok megölték Nahrin járás kormányzóját testőrével együtt. Éppen Baghlán-Dzsadidban volt dolga.

Köszönöm mindenkinek a linkeket

A Magyar Honvédség index fórumon keresztül találtam még egy vitát Jakab Géza és Mihancsik Zsófia között, illetve Mihancsik Zsófia gondolom mai cikkét Végső nyugalom – magyar és francia módra címmel.

Egyszer írtam valahol a blogon, hogy mennyire nincs emlékezés kultúránk, nem tudunk hogyan megemlékezni a hallottainkról. Nem találom, de amit Mihancsik ír a franciákról az nagyon erős és felemelő. És komoly.

Az első belinkelt cikkről (a vitáról) meg annyit, hogy irigylek minden embert (most Mihancsik Zsófiát), aki ilyen szépen tud véleményt mondani egy Jakab féle cikk után. Benne van minden amit gondolok, szépen, hatásosan, és határozottan. ÉS vagy magamban anyáztam volna, vagy egy csúnya indulatos levelet írtam volna, amire később nem lennék büszke.

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy kicsit azért kavart, Petikém :)

http://nol.hu/kulfold/a_talibok_megfenyegettek_a_magyarokat

ölel, John Malkovich :)

Mirwais Janan írta...

Mihancsik Zsófi kulturált válasza előtt tényleg le a kalappal!

nick grabowski írta...

Indexen is van egy cikk:

http://index.hu/kulfold/2010/09/07/a_talibok_megfenyegettek_magyarorszagot/

Névtelen írta...

A magyar hadseregnek SEMMI keresnivalója Afganisztánban. Menjen oda az, aki megszavazta!

Névtelen írta...

Nagyon örülök a bloggjának. Köszönöm!

Névtelen írta...

En sem ertem, mit keresunk Afganisztanban. Evszazadok ota nem nyertunk haborut, es most beallunk vesziteni az USA melle, aki az utobbi evtizedekben ugyancsak sikertelen beavatkozasairol nevezetes. Milliardokba kerul, halottaink vannak. Kell ez nekunk a nyomorult gazdasagi helyzetunk melle? Mit akarunk bizonyitani? Fogadjuk el, hogy az afganok nem kernek a nyugati demokraciabol.

PlasZeb írta...

WP: ügyesen gyűjtöd híreket a netről, egyszer írhatnál egy bejegyzést arról is, hogyan csinálod a sajtófigyelést.

amúgy nekem úgy rémlik, hogy már volt MO. megszólítva névlegesen is... :|

Névtelen írta...

Hello Plaszeb

Lehet, hogy volt megszólítva MO, de én akkor nem tudtam róla.

Az sajtófigyelés a munkám része, nem csak a sajtó, hanem események, tanulmányok stb. És persze vannak barátok, akik felhívják a figyelmemet ha látnak valami érdekes cikket. Ők nem írnak blogot, úgyhogy elküldik nekem, hogy tegyem közzé.
üdv
wp

Névtelen írta...

nem volt még eddig fenyegetés, és nem is nagyon gondoltam hogy eljön ez az idő, de eljött...

igazából ez nem is történt volna meg - hiszen annyira jelentéktelen a magyarok száma afg-ban - ha nem Baghlanban vagyunk, ahol nagyon felgyorsultak az események

Névtelen írta...

Olvastam a JG - MZs levelezest is. Mindket level tetszett, igen, JG-e is. En sok mindenben egyetertek vele, meg ha nem is a legegyutterzobben csomagolta be velemenyet. A kettejuk velemenye kozotti kulonbseg - szamomra - abban van, hol hozodnak identitasuk (es biztosnagerzetuk) hatarai. Emiatt nincs egyiknek vagy masiknak igaza...hanem inkabb mindkettonek.
üdv

Névtelen írta...

Én amondó vagyok, hogy ez a háború az USA háborúja. A Magyar Honvédségnek semmi keresnivalója a térségben. Mindig halljuk, hogy a katonáink milyen biztonságban vannak...négy halott nem erről tanúskodik. Azonnal vissza kellene rendelni az összes kint lévő egységünket. SŐT ki se kellett volna küldeni őket. Tartozunk Amerikának? Emlékeim szerint egyszer sem siettek segíteni nekünk, akkor nekünk miért kell?

Névtelen írta...

Bár Mihancsik Zsófia nagyon jól válaszolt, maga a kérdés ilyetén való felvetése mégis jellemző, sajnos. A magyar sajtóban csak két helyen történt meg. Az egyik a galamus a másik a barikád.hu. Igaz, hogy ott nem született ilyen frappáns és stílusos válasz.

Bálint

PlasZeb írta...

"ezután sem kíván érdemben reagálni az ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozásokra."

- mármint a tálibokéra vagy arra, hogy felhívták rá a figyelmet?

http://www.hm.gov.hu/hirek/esemenyek
/sajtokozlemeny_talib_20100908

Mihályi Attila írta...

Péter, van nekünk Afganisztán stratégiánk? Már olyan értelemben, hogy mikorra mit szeretnénk megvalósítani és persze kivonulni? Vagy csak ad-hoc megy minden?

Névtelen írta...

Attila,
A saját írásoknál (jobb oldalt lent) a legelső tanulmányban összeszedtem mindent, amit tudtam. Tavaszi állapotok. A cím egy kicsit félrevezető, van egy fejezet, amely szerintem a te kérdésedre válaszol.
üdv
p

Névtelen írta...

WP,

Azért az mégis csak vér gáz, hogy idehaza a közvélemény/közbeszéd WP blogjából, illetve az abból készült MTI-ből, meg cikkekből értesül, hogy a talibán jól megfenyegetett mibennünket - különösen pedig derék katonáinkat.
Nem a HM-nek kellett volna kommunikálni ezt valamiféleképp? Csak kérdem.
Zig Zag