péntek, szeptember 10, 2010

Nemzet és Védelem és a mai Ma Reggel

Az első gondolatom az volt, hogy végre. Mi kellett ahhoz, hogy végre valaki úgy döntsön ismét legyen egy ilyen műsor? Nem tudom, de nagyon örülök.

Megnéztem. El vagyok ámulva. Az első téma Afganisztán, az első rész a történelmi felvezetés. A szöveg, a kép, a hang pont olyan amilyennek lennie kell. És persze a lényeg a szöveg, ami teljesen korrekt, pontos, hiányoznak a magyar újságírásban megszokott hibák: 1. valójában 9/11 összeesküvés elmélet, 2. kik voltak az elkövetők 3. miért vannak nemzetközi erők Afganisztánban 4. A szerkesztő/riporter saját véleménye (általában negatív) átüt a szövegen, miközben csak a folyamatokat vagy a tényeket kellene sorolnia. Semmi ilyen. El van találva.

A műsor fő értéke persze a Boldizsár Gáborral készült interjú, amiben a PRT-8 parancsnoka részben beszámol a konvojt ért támadás körülményeiről, részben vázolja az afgán valóságot. Ennek a felvételről készült bejátszásnak van egy külön, kicsit komor, komoly hangulata, ahol Boldizsár ül a kék függöny és a zászlók előtt (végre valami rendes háttér), a riporternő jókat kérdez, de nincs benne szenvelgés, az a búgó hangon megszólaló mű-együttérzés, ami miatt a kereskedelmi csatornák esti műsoraiban egyes riportokat kb 2 mp után el kell kapcsolnom (feketéből felúszó lassított képek, lassú melankolikus, általában szóló zongora zene, és a búgó-szomorú riporter hang).

Mit mond Boldizsár? Katonák ritkán kapnak lehetőséget (vagy feladatot), hogy ilyen hosszan és sokat beszéljenek komoly dolgokról tv-ben vagy rádióban. Ez már önmagában is stresszes, főleg annak, aki ritkán teszi. Nehéz nyugodtan, kicsit lefojtott testbeszéddel (én pl. mindig a fülemet akarom megvakarni), értelmes mondatokban hosszú gondolatmeneteket végigvinni. Boldizsár viszont nagyon profi volt, kifejezetten jó volt nézni. És milyen kerek dolgokat mondott arról, hogy miért is vagyunk Afganisztánba, mit csinálnak a magyarok, milyen bonyolult, átláthatatlan szinte helyi szinten, hogy ki a tálib és ki nem? Nem semmi. Ami nekem különösen tetszett, amikor azt magyarázta el, hogy mennyire megválaszolhatatlan a megszokott fogalmak szerint, hogy a lakosság kit támogat. A PRT-8 parancsnoka 7:30-tól 15:26-ig van. A végén Benkő tábornok beszél, illetve van egy kis színes is a végén.


A mai Ma Reggel vendége egy korábbi támadás két túlélője. Annak idején - mivel sebesülés történt - a HM is beszámolt az esetről. Jó ötlet volt behívni őket, a szerkesztők szerintem viszont egy kicsit felkészületlenek voltak. Az egyik kérdésnél úgy tűnik, mintha nem tudná a műsorvezető, hogy a két katona vendége ugyanannak a támadásnak volt az áldozata. Lehet, hogy tudta, de ahogy felteszi a kérdést, a szövegkörnyezet ennek az ellenkezőjét sugallta nekem. És a megszólaló katonáknak is.

Egyébként elnézve ez az interjút is, meg az elmúlt napok megszólalásait, azt kell mondjam egyik pillanatról a másikra át ment a közbeszédbe, hogy a magyar katonákat valószínűleg sokkal több támadás éri mint amiről tudunk. Erről a sejtésről h jól emlékszem idáig nyilvánosan talán csak Tálas Péter és én beszéltünk, írtunk, mások nem nem. Most pedig már úgy beszélnek erről, úgy emlegetik ezt, mintha egy elterjed közmegegyezés lenne róla. Holott nekem bizonyítékom továbbra sincs, csak történetek, amiket hazatérve ismerősök mesélnek, vagy afgán forrásokból jönnek, csak dátumok, amelyeket nemzetközi szervezetek elemzéseiben olvasok. Vicces.

Kb. a 6. percnél megszólal a Boldizsár ezredessel interjút készítő műsorvezető/riporter hölgy is. A felvezető kérdés hozzá, hogy ...meglepő, hogy szóba állt vele a parancsnok..., mert a katonák nem nagyon szeretnek az ilyen ügyekről, különösen amelyeknek tragikus vége van, beszélni.. Hát (háttal nem kezdünk mondatot, tudom) ez egy kicsit így naiv. Egy parancsnok akkor nyilatkozik, ha parancsot vagy engedélyt kap rá. És egy ilyen ügyben nem tudom elképzelni, hogy lehetett volna nemet mondani. És hogy a katonák nem szeretnek beszélni? Ez nem tudom miből jött le, nekem ellenkező a tapasztalatom. Talán csak próbálkozni kell.

A műsorvezető második kérdése a szerkesztő hölgyhöz, hogy van-e lehetőség arra, hogy az MTV műsoraiban többet foglalkozzanak a katonákkal, közelebb menjenek hozzájuk? Igen, igen, igen. Innen válaszolnék és biztatnám a műsorvezetőt, hogy van lehetőség, és szerintem nagy szükség lenne rá, és a katonák gyakran mondják, hogy mennyire zavaró, hogy az emberek, a közvélemény mennyire nem tudja, hogy mit csinálnak, nem csak Afganisztánban, hanem úgy egyáltalán.

9 megjegyzés:

Mihályi Attila írta...

Én nem vagyok ilyen optimista, de ettől függetlenül érdekli is a készítőket valamelyest a téma, ezt el kell ismerni.

Feltehetően a pk. nyilatkozata önkéntes kijelölés alapján történt.

Péter, ne felejtsd el, hogy Te szakember és egyben érdeklődő is vagy, de az átlagembert ilyen műsorral nem fogják érdeklődővé tenni, mert meg sem nézi.

Persze örülnék ha nem lenne igazam.

Névtelen írta...

Tisztelettel ellenkező véleményen lennék. Az átlag embert is érdekli, ha az átlagember számára emészthető módon van tálalva. Én mint laikus pl. a pénzügyi válsággal kapcsolatban nagyon sokáig azt sem tudtam miről beszélnek a származtatott pénzügyi termékek, meg subprime hitelek meg stb. kapcsán. Aztán valaki egyszer érthetően elmagyarázta.

Több helyen próbálkoztam biztonságpolitikai műsor tervével, de még csak választ sem kaptam. Örülök, hogy a Honvédség méltó "helyére kerülésének" ez is része.

Sajna a legtöbb megszólaltatott "szakértő" után, tisztelet a kivételnek, le kellett fordítanom az amúgy érdeklődő családomnak miről is beszélt.

Amúgy a fiatalokat igenis érdekli a téma (meg a volt sorkatonák jelentős részét is), gondoljatok csak a first person shooterek (FPS)népszerűségére.

Üdv

Balint

Névtelen írta...

Szép és jó a cikk, csak a műsor hiperhivatkozása HIBÁS!

Névtelen írta...

OK, könnyítsd meg az életem. Mi a helyes hiperhivatkozás?
wp

Névtelen írta...

tényleg jó cucc, Boldizsár kimagaslóan jól nyomta. 1 hiba azért van, a műsor elején aki mondja a csaj aki nyomja a háttérszöveget raccsol, erről le kéne már szokni, hogy beszédhibásokkal rakják tele a tv-ket.... (én is raccsolok, de nem dolgozom tv-nél....)

Névtelen írta...

Ez egy nagyon jó és hasznos blog kedves Péter.
Ezt azért írom, mert a finoman ugyan de ellenvéleményt megfogalmazó megjegyzéseim sorra nem jelennek meg, gondoltam kipróbálom a bíztató vélemény átmegy-e.

Marc o Polo írta...

Sziasztok! Láttátok azt a filmet hogy a , BÁTRAK IGAZSÁGA?,

Névtelen írta...

Kedves Névtelen,

A kommentek nincsenek moderálva. Még a feltételezés is felháborít. Készítsen egy fake email címet - csak a próba kedvéért - és küldje el a kommenteket, amik úgy érzi nem jelennek meg. Küldje a waape kukac yahoo pont com-ra és felrakom.
üdv
wp

Névtelen írta...

A ma reggeles riporter már megint az a magamutogató típus, aki miatt nem érdemes tévét nézni. Sztorizgat, nem kérdez semmi értelmeset a riportalanyoktól, magát szereti hallgatni és nem segít a riportalanyoknak a kibontakozásban.
Brrr!!!

Dad