szombat, augusztus 21, 2010

Pörgés

Rátévedtem a HM honlapjára és örömmel látom, hogy hogy pörög a kommunikáció az afganisztáni hírekkel. Vagy csak nem néztem öt hétig? Nem, úgy számlom huszonvalahány cikk van erre az időszakra. Ok, a kezdet jó. Egy gondom van vele, hogy egy fajta hírek hiányzanak belőle. Melyikek? Itt van ez a cikk pl. Megjárták a legveszélyesebb missziót. De a HM hírekből nem derül ki, hogy miért is olyan veszélyes. Ami hiányzik, az a lövöldözés, a rajtaütések, a tűzpárbajok. Bizony, ezek hiányoznak.

Két cikket emelnék ki, az egyik, hogy a Nemzeti Támogató Elem négy terepjárót vett. Ok, fontos (a kabuliak is kaptak, gondolom ez volt a miniszteri felháborodás kezelése). De honnan vannak teherautóik? Ez az amiről nem olvastam, pedig ők támogatják most már a PRT-t és az OMLT-t (logisztikailag persze) és gondolom ezt nem a Toyotákkal fogják.

A másik cikk a helikopter forgalom megnövekedéséről szólt. Nagyon érdekes. Ahogy a PRT S3 légi irányításért felelős csoportja (Tactical Air Control Party, TACP) megvilágította a magyar tábor légterében zajló forgalmat: a helikopter leszállások száma a PRT 1 óta exponenciális növekedést mutat.

Szerintem igazán az amerikai egységek megérkezése dobta meg ennyire ezt a gépszámnövekedést. Az északra befutott (és nagyrészt Kunduzba, kisebb részt Baglánba) 5000 amerikai katonával együtt több tucat helikopter is érkezett. Egyes források szerint 50 mások szerint hetven valamennyi. Ha úgy veszem ez már exponenciális növekedést hozott gépszámban is. És ha már vannak gépek, gondolom repülni is kell velük, főleg ha annyi harc, akció volt/van a környéken, mint Baglánban.

4 megjegyzés:

QED írta...

Mi az a Nemzeti Támogató Elem és mit csinál?

smalladam írta...

robert, ha jól értem, akkor a nemzeti támogató elem intézi a kinti magyar egységek ellátását

Névtelen írta...

Mivel is látja el a magyar egységeket??
Kaja,üzemanyag,táborüzemeltetés a Supreme feladata,lőszer van kint rogyásig,egyenruha,stb,raktárakban a táborban.

Maximum a váltások alatt lehet feladata,de azt eddig is megoldotta az összes kontingens támogató elem nélkül.
Szvsz újabb "golyóbiztos",de jól fizető beosztások ezek Afganisztánban,olyan létszámmal,amire égető szükség lenne máshol..

Üdv!!

K.T.

Névtelen írta...

Idáig a PRT látta el az OMLT-t és a KMCS-t ha jól tudom. Úgy hogy erre a személyi állomány nem volt tervezve (gondolom szigorú előírások szabályozzák a gazdaságis meg a személyügyes feladatait)

Most már van Kabulban helikopteres képző, Mazarban logisztikai iskolai oktató, meg még nem tudom mi. A támogató elem gondolom átvesz a PRT-tól minden ilyen adminisztratív, pénzügyi stb feladatot.

KT azt mondod, hogy a MH-nak semmi dolga nincs, ha már egyszer kijutottak a katonák? Csak a ki és hazaszállításról és kész?
wp