hétfő, augusztus 23, 2010

3. magyar katona halála

Ha még valaki nem értesült róla. Itt a HM közleménye.

Életét vesztette egy magyar katona Afganisztánban
A hajnali támadásban még hárman megsérültek

2010.08.23.

A Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját a mai napon magyar idő szerint hajnali 3.30 órakor támadás érte, amely során egy magyar katona a helyszínen életét vesztette. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan sérült meg.

Az MH PRT 8. váltásának hazautazó állománya az ISAF Északi Régiójának központjába, Mazar-e Sharif városba tartott, amikor Pol-e Khumritól északnyugatra, 20 km-re egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. Az incidens után a konvoj visszatért a PRT táborába, ahol a sérülteket orvosi ellátásban részesítették.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Az elhunyt katona hozzátartozóit a Magyar Honvédség kiértesítette, amely során a honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak.

A Honvédelmi Minisztérium rendkívüli sajtótájékoztatót tart, előreláthatóan ma délután 14.00 órakor a minisztérium épületében (Budapest, V. kerület, Balaton utca 7-11. I. emelet 120.).

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha jok az informacioim akkor az egyik aldozat lany. Szegeny eppen indult volna haza. :(
R.I.P.
+ ilyenkor lenne kedvem, jol pofanverni azt aki eloszeretettel zsoldosnak nevezi a kint szolgalo magyar katonakat, rendoroket.

Flashbang

Névtelen írta...

Kossut rádió 14.00: "A kormány Afganisztán-politikája változatlan - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a közép-ázsiai országban megtámadott magyar konvojról és a támadás halálos áldozatáról. A tárcavezető elmondta: a támadásban, amelyet hétfőn hajnalban, magyar idő szerint fél négykor indítottak, egy 32 éves katonanő meghalt, egy másik katona életveszélyes és két további társuk pedig súlyosan megsérült. Mint elmondta: a törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti.

Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök a támadásról annyit közölt, hogy a katonai konvoj éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. A konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat. A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot - fűzte hozzá.

Hende Csaba újságírói kérdésre elmondta, hogy a környéken jelenleg homokvihar is van, ezért ez nehezíti például a súlyosan sérült, kómában lévő katona kórházba szállítását. A sérülteket így Puli-Humriban látták el, állapotuk stabil - fűzte hozzá. A miniszter elmondta azt is, hogy a meghalt katonanő férje szintén Afganisztánban volt, de néhány nappal korábban már hazatért. Mindketten a tatai dandárban szolgáltak."
Béke poraira! Többieknek gyors felépülést kívánok!

Névtelen írta...

http://www.hm.gov.hu/adatlap/pappne_abraham_judit
R.I.P.

Névtelen írta...

MTI: A konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat. A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-től - fűzte hozzá.

A konvoj parancsnoka segítséget kért és kapott; a helyszínen még jelenleg is harcok folynak, amelyben a magyarokon túl, a német és az afgán hadsereg katonái is részt vesznek. Hende Csaba újságírói kérdésre elmondta, hogy a környéken jelenleg homokvihar is van, ezért ez nehezíti például a súlyosan sérült, kómában lévő katona kórházba szállítását. A sérülteket így Puli-Humriban látták el, állapotuk stabil - fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy a meghalt katonanő férje szintén Afganisztánban volt, de néhány nappal korábban már hazatért; mindketten a tatai dandárban szolgáltak.

Névtelen írta...

http://www.hm.gov.hu/miniszterium/sajtokozlemeny_20100823

Névtelen írta...

Őszinte részvétem az áldozat családjának. Reménykedjünk, hogy a kómában fekvő katona felépül!

Azért egy kicsit csodálkozok azon, hogy miért is egy ilyen, köztudottan veszélyes időszakban váltják az állományt. A tavalyi választások előtt is már 1-1,5 hónappal erősen megnövekedett a támadások száma. Ez valahol logikus is.

Névtelen írta...

Humveeban vagy Toyotában ültek? Jó eséllyel az utóbbiban mert az kevésbé páncélozott.

Balint

Névtelen írta...

Részvétem az elhunyt családjának, és mielőbbi felépülést kívánok a sebesülteknek.
Sajnos a biztonsági helyzet annyira megromlott Baghlan tartományban, hogy (attól tartok) egyre gyakrabban kell a jövőben hasonló híreket olvasni. Tovább aggódhatunk hazánk katonáiért. Az Afganisztánban szolgáló katonák az ország NATO-ban vállalt kötelezettségét teljesíti, így a "zsoldos" kifejezés az én fülemet is sérti.
Ezek a katonák a kötelességüket teljesítik, igazi "HŐSÖK"!

Névtelen írta...

Őszinte részvétem a családnak és tragikus az időpont is.

Ez sajnos lemaradt az előbb.

Jellemző a tálibok/OPFOR felkészültségére és harcmodorára az eset. Tudták hogy, hol, mit és hogyan kell támadni.

Mondjuk volt rá 30 évük hogy tökéletesítsék a technikát.

Bővebben itt.

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/21579/magyar_katona_afganisztan.html

Balint

Névtelen írta...

nato/isaf lelőtt egy fiút, meg volt egy légicsapás is amiben civilek haltak meg... lehet h. ez is közrejátszott?

Névtelen írta...

"jelenleg az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA), az Afgán Rendőrség (ANP) is a helyszínen tartózkodik, ahol a német katonákkal együtt közel 1 kilométeres arcvonalon próbálják visszaszorítani a támadókat. Jelenleg bizonytalan, hogy ez meddig tart."

Ez 6 óra körüli hír. Nem kis csetepaté lehetett, bár ha azt nézzük, a mi oldalunkon 29+69 katona volt, az se kevés.

Ja és Toyota volt... :(

Névtelen írta...

Köszönöm a linkeket meg az infokat. Én is Toyotáról tudok és egy km-es arcvonalról. Ezek elhangzottak asszem a 2 órás sajtótájékoztatón is.

Ez a zsoldos dolog borzasztó, valami szörnyű magyar sajátosság, amit nem nagyon látok külföldi weboldalakon, site-kon. Válságban vagyunk.
Részvétem a családnak, és jóbulást a sebesülteknek.
wp