hétfő, augusztus 23, 2010

3. magyar katona halála II.

Ezt írtam szombaton: De a HM hírekből nem derül ki, hogy miért is olyan veszélyes. Ami hiányzik, az a lövöldözés, a rajtaütések, a tűzpárbajok. Bizony, ezek hiányoznak.

Pappné Ábrahám Judit hadnagy halála arra késztetett, hogy utánanézzek már, hogy mi is történt az elmúlt napokban. Vasárnap légitámadás és harcok voltak Dand-e Ghoriban, ami ott van mindjárt a tábor túloldalán. Ellentmondásos hírek szerint 6-12 áldozat. Péntek éjjel légitámadás és akció volt ugyanott, amiben az elfogott tálib vezetők mellett meghalt egy gyerek is (az előző poszt kommentjeiben valaki említi ezt). A hír szerint 500 fős tüntetés és útlezárás volt tiltakozásul. A Pajhwok honlapján közben látom, hogy van egy olyan hír is, hogy két öngyilkos merénylőt tartóztattak le Baghlanban. 12-én agyonlőttek ismeretlenek egy pénzváltót Baghlanban. Kb 10 perc alatt ennyi jött fel.

Azt próbáltam ma mondani, hogy egyszerűen innen képtelenség megítélni, hogy balszerencséje volt-e a PRT-nak vagy már nagyon is várható volt, hogy baj történik. Bár a hírek nem szóltak erről, valószínűnek tartom, hogy nem ez volt az első eset, csak ezt idáig megúsztuk. Mióta az amerikaiak a tartományban akcióznak, az ANA zászlóalj a magyar-amerikai OMLT-vel akciózik folyamatosan, azóta szerintem a helyi ellenállók már nagyon idegesek és mindenre lőnek, ami mozog.

A PRT konvoja azt hiszem az össze katonai alakulat között a legkönnyebb célpont volt. Egyszerre 11 autó, hajnalban, minimális forgalom mellett, jól kiszámítható "könnyű célpontnak ígérkezett. Bár nincs jelentősége, nem teljesen értettem a sajtótájékozattót (most ment le a HírTV-ben komment nélkül). Az hangzott el, hogy elől ment négy felderítő Humvee, a felrobbant Toyota a negyedik volt. Izé?

Akkor vagy a nyolcadik volt a teljes konvojban, vagy négy Humvee volt a konvojban, s ezek közül egy vagy kettő, de nem négy ment elől felderíteni az utat. Nem tudom benne volt e a sajtótájékoztatóban vagy csak mondták nekem (így azt sem tudom igaz-e), de a felrobbantott jármű még bekapott egy RPG-t is?

Itt a HM sajtáj anyag írásban is. Ebben is a négy Humvee van elől. Egy verzió lehet még, hogy a felrobbant jármű egy Humvee volt.

Nem tudom hol tartanak most az ANA-OMLT műveletek. Az előző 3 OMLT alatt a Pul-i Humritól Kunduz felé vezető úton építettek Combat Outpostokat. Mint ma tisztázták nekem ezek a a folyó nyugati oldalán vannak és a keleti oldalon megy az út. A cél, hogy ezek a COP-k és a benne ülő afgán rendőri? katonai? erők megakadályozzák, hogy a felkelő veszélyeztessék a PEK-Kunduz útvonalat, meg persze, hogy szabadon kalézoljanak Nahrin és Burka felé.

Buta dolog arra gondolnom, hogy a beszorították őket az egyik oldalról, akkor mennek még tovább nyugatra, hogy a másik főutat diszruptálják? Az Index cikkéhez van egy google térkép, ott kb lehet követni, hogy mit is akarok mondani.

Ok, de ez csak a részleteken való lovagolás. A lényeg, hogy - nekem természetesen - a HM vezetése azt hangsúlyozta, hogy a haláleset nem módosítja vagy változtatja meg a kormány szándékát, hogy a jelenlegi formában vegyen részt a afganisztáni műveletekben. Ez a lényeg. Amit viszont némi érdeklődéssel várok pusztán bürokratikus-adminisztratív szempontból, hogy a tervek szerint csak hat hónappal hosszabbítják meg a PRT mandátumát:
"Az elmúlt időszakban egyértelműen a kiképzési tevékenységeket részesítettük előnyben. Tehát a biztonsági helyzet romlásával a PRT működési feltételei a mai támadástól függetlenül is igen nagymértékben elnehezültek, éppen ezért a közelmúltban a külügyminiszter úrral folytatott tárgyalást követően döntött úgy a Kormány, hogy 6 hónappal meghosszabbítja a PRT mind az OMLT mandátumát”.

Az afganisztáni fejlesztésekről írt tanulmányomban pont az ellenkezőjét mondtam, de mindegy. nem nagyon látom, hogy a fejlesztési tevékenységet, hogyan lehet hat hónapra tervezni. Amit főleg nem értek, hogy ha a ország költségvetését egy évre fogadják el, akkor miként lehet megoldani ezt a hat hónapot.
mert vagy beterveznek hat hónapnyi pénzt és valamit manőverezni a második hat hónapra. vagy beterveznek 12 hónapot, de a második hat hónapra az elfogadáskor még nincs kormány határozat. Hát majd most meglátom, hogy lesz.

Javukra legyen mondva a hat hónapos hosszabbítás oka pont az (állítólag), hogy ki akarja találni a HM és a KüM, hogy mi legyen a PRT jövője. Erre nagy szükség lenne, és remélem valami bátor és előremutató döntéssel fognak előrerukkolni a minisztériumok. Ha a döntés megvan, akkor jön a visszaállás az egy éves mandátumra, vagy akár a hosszabbakra (ezt csak én remélem).

További olvasás gyanánt frissességi sorrendben:
Interjú Mátyus Sándor volt kabuli nagykövettel (2006-2010)
Szlankó Bálint összefoglaló cikke az origon
A már említett tanulmányom az afganisztáni magyar PRT tevékenységéről és a fejlesztések tanulságairól
Egy június cikk egy alfejezettel "A NATO műveletek hatása a magyar szerepvállalásra"

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Péter!

Már nem tudom, mely cikk(ekből) hámoztam ki, de az RPG volt a ludas sajnos. Bár jó lenne az időtávokról tudni, mert az se mindegy.
Vagy az IED megállásra kényszerítette a konvojt, és valamikor aztán bekapták az RPG-t, vagy gyors egymásutánban történhetett a kettő. Hisz ha nem rohad le egyik jármű sem, akkor gondolom csak a gázba taposnának és kész (erősen leegyszerűsítve).

Üdv,
Ádám

Névtelen írta...

A menetet hátulról is biztosítani kell ergo jó eséllyel 2-3 hummer ment elől, azokat elengedték és az első-második "puha" célpont alatt/mellett robbant az IED. Mivel mozgó célpontra, nagy távolságra /300-400m/ nem hiszem, hogy pontosan tudnának lőni valszeg mozgásképtelen lett a Toyota. Honvédelem.hu-n a közleményben az áll, hogy az RPG által okozott repeszsérülésekbe halt bele a törzsőrmester. Egyébiránt tipikus afgán rajtaütés az U-alakú tűzzsákkal vö. "3 irányból nyitottak tüzet".

Ami mindenki figyelmét elkerülte eddig az a nagyon korai időpont. 3.30-kor ott már hajnalodik? Vagy éjjellátót hazsnáltak? Ezeket nem ártana tudni.

Bálint

Névtelen írta...

4 humwee ment elől utána a toyoták, azok közül volt a 4. ami kapott az ied ből majd rpg

Névtelen írta...

Köszi, köszi. Tűzzsák, ez tetszik. Magyar idő szerint volt 3.30, az 3-4 óra időeltolódást jelent kint. Szóval 6.30-7.30 lehetett kint.
wp

Névtelen írta...

Nyári időszámítás! Odakont kb. 6 óra lehetett!

Névtelen írta...

Megjegyzem az afgánok nem véletlenül támadtak a toyotákra, mivel azokból csak kiszállva lehet viszonozni a tüzet, míg a humweek géppuskái komoly tüzerővel rendelkeznek.

Sajnos a humweek nem üzembiztosak, és a nem elég gyorsak. Ebben viszont a toyoták a jók.

Az afgánok egyébiránt tudhatnák (tudják), hogy a PRT (nem vesz részt a tálibok elleni műveletekben) használ toyotákat. Szóval rájuk nézve semmilyen veszélyt nem jelent. (?????)
Ez egy nagyon gyáva merénylet volt!!!!!

Névtelen írta...

yxw, xieac le iygtygfv h vvzue.
wezu tgbvzjte p os h!
wap free xxx pics
, mrlg ak co r fstj y.
qbhanq lqtgdh coft c hdzk. kwh, dog knot tube
, mcff p jwxgiqmr s gkafea ke ivgo miu.

fwz nq myg.

Névtelen írta...

In the same slot this week was Against All Odds, in which the GTA franchise was known.

Now I mass effect ign guide am testing 3 games every week.
Maybe we ought to stop here before it gets out of hand. mass effect ign guide aren't just mindless orgies of violence, they are forced to come up with online degrees, which can run into millions. There are games to help him further his education and skills.

Here is my webpage mass effect 3 website