csütörtök, április 22, 2010

J-PEL

Addig amíg kikutatom, hogy hogyan lehet kutatni majd egyszer HM, MH iratanyagát (ha lejárt a minősítésük, néhány gondolat az előző poszt kommentjeiben), fellökök ide néhány gondolatot a Joint Prioritized Effects List-ről vagyis a J-PEL-ről.

Ez, mint a neve is mutatja egy lista, amely azoknak a személyeknek a nevét tartalmazza, akik kilőhetőek. Igen Afganisztánban. Nem is ez az érdekes benne, hanem hogy mennyire mély csend övezi ennek létét. Azt is hogy kik vannak a listán (ezt teljesen megértem), de azt is, hogy a J-PEL létezik. Ismerőseim óvatosan ejtették ki a nevét, mondván nem tőlük hallottam róla.

Na ezért születik ez a blog, hogy most már mindenki nyugodtam kiejthesse a nevét mondván az újságokban is olvashattál róla. Mert a New Yorker amerikai folyóirat ír róla: What has apparently been missing is the sort of smoking-gun evidence of criminal activity that would allow the U.S. government to force the issue by seeking A.W.K.(Ahmed Wali Karzai, az államfő Kandahárban ülésező testvére)’s arrest on an international warrant or by placing him on the Joint Prioritized Effects List, or J-PEL, the target list used by International Security Assistance Forces in Afghanistan. Once an individual makes that list, I.S.A.F. military rules of engagement kick in, and the individual can be subjected to “capture or kill” raids.

Ami azt illeti a neten nem is nagyon valami erről a J-PEL-ről, sok találat csak a New Yorker idézée ként jön ki.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ja, nem is mer senki kommentelni :)))

Zig Zag írta...

Hogy megtörjem a komment csendet: nekem az Irakban használt körözési lista (t.i. franciakártyára nyomtatott), illetve a balkánon használt (papír gyufa borítójára nyomtatott) jobban tetszett. Maga az ötlet nagy szám, hogy így memorizáltassanak körözött személyeket a saját erőkkel, illetve bárkivel, aki nyomra vezethet.

Névtelen írta...

A JPEL lete nem titok, a menedzselesenek korulmenyei meg a lista presze tartalma annal inkabb.
Az iraki es balkani minta nem nagyon mukodne egy NATO muveletben, mert valamelyik tagorszag szeplelku ultraliberalisa garantaltan felemelne a szavat ellene :D