kedd, április 20, 2010

Harcok és áradás

Szegény baghlan-dzsadidiak. Nem elég, hogy mennek a műveletek (itt újabb 20 tálibot öltek meg), az árvizek is jönnek rájuk. Eszerint a hír szerint (biztos valahol hosszabban is megvan) több száz házat mosott ez az árvíz.

Emlékezetem szerint a magyar PRT két szereplője is csinált az elmúlt években árvízvédelmi, folyamrendezési projekteket itt. A Földművelődésügyi Minisztérium biztos csinált, és szerimtem a PRT katonai része is. Persze lehetetlen az összes problémás partszakaszt megerősíteni, de ha most valahol a korábbi munkák nem volt áradás, akkor talán emlékeznek a helyiek. Vagy naív vagyok és nem ettől függ.

Csapataink harcban állnak, gondolom már sokadszor. A hírek mindenhol említik az afgán erőket és néha az OMLT-ket is. De most már lassan az OMLT-ket említés nélkül is odagondolhatjuk. Kár, hogy mindezek az események megiratlanul maradnak, és sem a lakosság nem fogja megtudni mi történik ott (inkább, hogy minek vannak kitéve a katonák harcban és nem harcban), valszeg a politikusaink sem, és egyébbiránt a többi katona sem. Mire leszünk így büszkék? Miből merithetünk erőt? Miből tanulhatunk a jövőre nézve?
Képtelenek vagyunk emlékezni és lyukas a történelmünk, mert dolgokról, eseményekről nem maradnak fent források, írott szövegek (visszaemlékezésekről nem is beszélve) csak pletykák, meg anekdoták, amelyek közszájon keringve aztán elfelejtődnek.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pedig a katonai bürokrácia az egyik legmagasabb szintű. Ha keresztbe raksz két géppuska hevedert már jelentést kell írni róla.Az OMLT is csinál napi heti és havi jelentéseket.Minden műveletről készül egy csomó parancs és utána végrehajtásról jelentés. Amit valaki itthon elolvas és jól elsüllyeszti valami irattárba hacsak valami balhé nem történik mert akkor előveszik és betűről betűre kielemzik. Ezért a jelentések legalább annyira semmit mondóak mint a HM tájékoztatói.

Üdv


Flashbang

Névtelen írta...

Kéne valaki, aki ezeket a jelentéseket egyszer tudományos igénnyel feldolgozza!

Névtelen írta...

A szándék már megvan :) Remélem mire elmúlik a titkosságuk, még lesz belőlük. Hallottam olyat, hogy bizony (minden rossz szándék nélkül) de megy a selejtezése a 3-4 évnél régebbi anyagoknak. Hol fogják ezeket tárolni?

egyszer felhívtam a hadtörténeti Levéltárat, ahonnan elirányítottak valami archívumba, ahol az arc aki felvette, mély gyanúval kezelve a kérdésemet (ők tárolják-e az ilyen anyagokat) gyakorlatilag elküldött válasz nélkül. Pedig csak azt akartam tudni, hogy ha évek múlva még érdekel engem a dolog, megfogom e találni és hogy hol ezeket az anyagokat.
Péter

david írta...

ismerve a minositesi gyakorlatot, mint mindent, gondolom ezeket is gondolkozas nelkul tulminositettek a leheto leghosszabb idore, es a lejarat elott senki nem fogja felulvizsgalni.

Névtelen írta...

Nem a minősítéssel van az igazi gond, hanem hogy mit őriznek meg és mit selejteznek le 5-10 év után. A minősítés feloldását lehet kérni majd és ha nyilvánvalóan semmi nem lesz benne, akkor fel fogják oldani. 5 év múlva már egyébként sem fog érdekelni senkit, Afrikában leszünk vagy nemtudom hol. Most azt kezdtem nyomozni, hogy hogy lehet biztosítani, hogy a dokumentumok ne legyenek leselejtezve majd x év után.
wp

Névtelen írta...

Abban is gondot látok, hogy az esztelen minősítés miatt az esetekről nem készülnek esettanulmányok, ami akár oda is vezethet, hogy újabb katonák követik el ugyanazokat a hibákat, ami akár emberéletbe is kerülhet. Pedig már létezik a MH-ben LL tevékenység! De mit csinálhatnak, ha ezzel nem foglalkoznak?

Névtelen írta...

www.dispatch.com/live/content/local_news/stories/2010/04/14/jackson-rallies-for-wounded-sergeant.html

Névtelen írta...

Ez a mely es indokolatlan hallgatas a HM kommunikacios strategiajanak egyenes kovetkezmenye. Nem is kell tiltani aktualis vagy multbeli hadszinteri esemenyek nyilvanossagra hozasat a katonak szamara, mert mindenkibe beledressziroztak a hallgatast. Ezt aztan megtetezik a magikus es misztikus opsec/infosec mazzal, amelyeknek a legtobb hasznaloja csak halvanyan tudja elkepzelni a jelenteset es mege halvanyabban a szandekat. A Nagy Szovetseges - aki azert sokkal tobb muveletet folytat - kiejezetten "erolteti" a hadszinteri tudositasokat (embedek garmada, hadszinteri blogolas,webketto tamogatasa elvben es eszkozokkel. Dehat mit tudjak ok, kerdeznek meg inkabb a HM "komunikatorait". Szomoru, hogy holmi politikai megfontolasok ("Csak nehogy vki oluyat irjon, ami a Nagy Ot rossz fenyben tuntetne fel, jujjj!") megfosztjak az erdeklodo Zemebereket ezektol az elmenyektol, a katonakat meg a feldolgozasuk lehetosegetol.