vasárnap, március 28, 2010

Német, holland afgán hírek

Németországban még mindig vannak újdonságok a tavalyi kunduzi légitámadás után. A Spiegel egészen részletes információkat szerzett arra nézve, hogy a német kormány miként igyekezete befolyásolni az eseményeket. Külön csoport jött létre a problémák kezelésésre, a negatív sajtó kiköszöbölésére, a parlamenti vizsgálóbizottság - ha nem is félretájékozatására - de befolyásolására.

SPIEGEL ONLINE has discovered that German military commanders and the Defense Ministry made more concerted efforts at covering up the truth after the air strike than was previously known. Confidential documents, which have been obtained by SPIEGEL ONLINE, show that the Defense Ministry set up a special working group composed of at least five officials to influence the NATO investigation into the incident.

According to the documents, "Group 85," as the task force was known, was charged with creating a "positive image" of the events in Kunduz through a targeted communication strategy in a bid to deflect criticism of the Bundeswehr, Germany's military.

The task force was set up on Sept. 9, just five days after the attack, and answered to Peter Wichert, a senior official in the Defense Ministry at the time. Two days later, Wichert took part in an initial videoconference with the group's members. Later, he made sure that the unit gave him regular updates on their work.


Hollandiával az a furcsa dolog történt meg, hogy az uruzgáni törzsi vezetők levelet írtak, és maradásra kérték a helyi PRT-t illetve harccsoportot. Ez elég furcsa, ahhoz képest, amit megszoktunk híreket az afgánok romantikus szabadság- és függetlenségszeretetéről.

A Handelsblad cikke rámutat, hogy mi áll a dolog hátterében. Uruzgánban nagyon bonyolultak a törzsi viszonyok, elsősorban a pastun lakosság körében. A Popalzai törzs vezetői hagyományosan az erős emberek a tartományban és ezt 2001 után távoli rokonuk, Karzai államfővé választása után még inkább megerősödött. A Popalzai túlsúly több törzset sodort a tálibok oldalára. Itt is egy (vagy több) helyi törésvonal határozza meg, ki lett kormánypárti és ellenálló.

A hollandok megérkezésével változtak a dolgok. Nem tudom, hogy eredetileg is ezt akarták vagy csak később jöttek rá, de egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy ezt az instabil helyzetet nem akarják konzerválni, tétlenül szemlélni.

Mint a Handelsblat cikke is kitér rá, megpróbálták a kormányzót és a régi fő mudzsajed parancsnokot(rokonok) félreállítatni (félsikerrel) és inkluzívabbá tenni a helyi politikai vezetés összetételét. Emellett katonai és fejlesztési téren is átgondoltan, közös stratégia szerint próbáltak dolgozni. Ennek az lett az eredménye, hogy sokak szerint sikerült némi eredményt elérni, némi pozitív változást elérni Uruzgánban három év alatt (erről itt írtam). De ehhez az kellett, hogy valódi szereplőnek tekintsék magukat, ne valami külső szereplőnek.

Szóval most a törzsek egy része meg van ijedve, hogy elmennek a hollandok, az általuk teremtett egyensúly odalesz és visszajönnek a Popalzai törzs nagy arcai, az aláírók között persze nincsenek ott a Popalzai képviselői. A kormányzót már leváltozzák, az új kormányzó is Popalzai lesz valószínűleg:
Hamdam's term in Uruzgan has been an almost constant struggle with Jan Mohammed, who was dismissed as governor in 2006 after the Netherlands has made his departure a condition for embarking on their mission in the province. The former governor had been systematically giving preferential treatment to people of his own minority tribe, the Popolzai, and was not shy to use violence in the process.

"Now that the Dutch have announced their departure, the influence of the Popolzai is on the rise again," Hamdam said.

On Thursday, the Popolzai were absent from a large gathering of tribal leaders who handed a petition to the Netherlands asking the country to reconsider its decision to leave Uruzgan, Radio Netherlands Worldwide reported.

Nincsenek megjegyzések: