csütörtök, március 25, 2010

Iraki választások 2010

Már van lassan 3 hete is, hogy Irakban választások voltak. Írtam egy cikket róla. A tendenciák a következőek voltak:
a biztonság élesen javul 2008 óta (érdekes ez mindenki meglep, csak a néhány nagy robbantásra emlékeznek)
- az iraki szunniták indultak a választásokon. Politizálnak a háborúskodás helyett
- az al-Kaida marginalizálódik, teret veszt, Moszul környékén még tartja magát.
- a nagy síita egység felbomlott, kisebb csoportokra.
- 2010-re megjelentek olyan pártok amelyek a szekuláris iraki identitást hirdetik, szövetségre léptek síita és szunnita pártok

A választások nagy kérdése az volt, ki kap többséget, akik szekulárisok vagy akik vallási megosztottságok preferálják továbbra is (erősen sarkítottam)

Három fontos szereplő volt
- Nuri al Maliki, jelenlegi kormányfő és új koalíciója (főleg síita, de szunnita beütéssel is)
- Ammar al Hakim vezette Iraqi National Alliance (benne a szadristák is) a tiszta síita. Maliki és Hakim pártja a korábbi egységes síita párt két fő ereje volt.
- Iyyad Allawi Iraqi National Movement pártja a legkövetkezetesebb a szunnita síita megbékélés mellett és úgy tűnik a legtöbb szunnita támogatót nekik sikerült begyűjteni.

Úgy tűnt Maliki lesz a befutó, kérdéses második hely a másik kettő között. A számlálás befejezése előtt nem sokkal - óriási meglepetésre - Allawi vezet Maliki előtt 1 vagy 2 mandátummal. Mindketten 90-90 +- helyre számíthatnak a 325 fős parlamentben.

Allawi erős szereplése azt jelenti, hogy a síiták és a szunniták között is erősen tudott szerepelni, ami azért nagy esés Malikinek és Hakimnak is.

És a kurdok? Ő hozzák az eredményeiket, fegyelmezetten szavaznak (bár ott is létrejött egy renitens harmadik utas párt) és majd jól megnézik kire szavazzanak.

A cikkemben mindez szebben és kerekebben van leírva. A konklúziója a választások következményeivel foglalkozik:

Ám minden javulás mellett még messze van a fenntartható, önálló működéstől. Súlyos a korrupció, a nepotizmus, és aligha vigasztal bárkit, hogy a Transparency International felmérése szerint egy helyet előrelépett az ország a korrupciós listán: most nem harmadik, hanem csak negyedik hátulról. A biztonsági erők színvonala és hadrafoghatósága sokat javult az elmúlt években, ami elsősorban az amerikai figyelemnek és a magas olajárnak volt köszönhető. Irakban a levetett, de még mindig ütőképes harckocsikból és tüzérségből meg a jövőben a légierőből egy új nehézfegyverzetű hadsereg kiépítése zajlik.
Az amerikai intervenció következményei csak ezután fognak kikristályosodni. Ha nem süllyed vissza a polgárháborúba, Irak ismét a térség egyik regionális hatalma lehet, amely, miként régen tette, egyensúlyt képez Iránnal szemben, és erősen belefolyhat az arab országok politikájába. Libanon, Szíria, a Palesztin Hatóság, Izrael - Irak fontos stratégiai szerephez juthat e gócokban. A nagy kérdés - amellett, hogy a parlamentáris demokrácia kísérlete sikeres lesz-e -, hogy vajon az Egyesült Államok vagy Irán partnereként teszi ezt az elkövetkező évtizedben.

Nincsenek megjegyzések: