kedd, szeptember 01, 2009

ISAF jelentés és választási csalások

Ma kicsit grafomán napom van úgy látszik. De sok a hírértékű hír.

Először is elkészült az ISAF parancsnokának Stanley McChrystal tábornoknak a jelentése a misszióról. A strategic review sajnos titkos, de azért majd keresek valakit, aki legalább olvasta ezt. Elvileg ezt a NATO tagok megkapják gondolom magas politikai-katonai szinten.

Ebben a cikkben is erről van szó, de van valami, amit csak most olvasok a Strassbourgi csúcsról.
A decision to set up a NATO Training Mission Afghanistan was approved at the alliance's summit in April in Strasbourg, France. The mission, which will unite and streamline all training activities under a single command, is due to become operational this month.
Ennek a politikai döntésnek a végeredménye az lesz, hogy egyszer csak Magyarország (más NATO tagországokkal) a PRT, az OMLT, a KMCS mellett az NATT vagy NTT-be is majd felajánl egy állandó szakaszt, századot, rajt. Csak nem tudom mi lesz az összefüggés a Training Mission feladata és a jelenlegi OMLT-k között.

A HM honlapján látom, hogy a néhány kiválasztott újságírót közben a nyári út alkalmával elvitt a PRT egy egynapos kirándulásra közösen az OMLT-vel és az afgán hadsereggel.

A másik fontos hír, hogy bár már a csalásokról sokat lehetett hallani a választások kapcsán, most van néhány súlyosabb konkrétum. A két példa ugyanarra hajaz. Voltak falvak, körzetek délen és keleten, ahol nem lehetett választást tartani a biztonsági helyzet miatt, nem mentek el szavazni az emberek, később mégis szavazatokkal teli urnák érkeztek Kabulba. Persze mindenki Karzaira szavazott.

Ez a sztori Paktia és Helmandból-hoz példát, ez pedig Kandahárból, annak a törzsnek a példáját, akik már a választások előtt Abduallahpt támogatták. Ezért Ahmed Wali Karzai, az államfő tesója, a tartomány ura, bezáratta a törzs által lakott területen a szavazóköröket és az ottani urnák és Karzai-val teli lapokkal érkeztek Kabulba.

A törzsfők, falufőnökök Kabulban tiltakozhatnak, ott volt velük Abdullah Abdullah is, akinek ez persze jó muníció. Egyre nagyobb kérdés, hogy mi lesz ha tarthatatlanok lesznek a mostani választási eredmények, akkora mértékű volt a bunda. Ötletem sincs, hogy mit lehet csinálni? Minek második fordulót tartani, mikor ott is lehet majd ugyanígy csalni

Any ötlet?

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Ha a választási csalások miatt minden bizonnyal bekövetkező Karzai-t és kormányát érintő legitimáció vesztés (kevésből is lehet veszteni) az Afganisztánban folyó államépítés rovására megy, nyilván így is lesz, akkor abban már az európai szövetségesek felelőssége is felvethető az Eu megfigyelő misszió lefújásának okán. Vagyis az a helyzet áll elő, hogy a választási megfigyelők biztonsági problémák miatti itthon tartása végül közvetve hozzájárul a biztonsági helyzet romlásához.

Mihályi Attila írta...

Én, mint kívülálló úgy látom, hogy az egész (választás) csak színjáték, mert halálra csalhatja magát aki akarja (főleg Karzai, gondolom, hiszen ő van jobb pozícióban)

Szerintem ez az egész (bocs Péter) csak az elemzőknek ad munkát, mert a világ már beletörődött, hogy úgysem lesz ott semmilyen változás.

Névtelen írta...

Attila,

Ahhoz egy kicsit sokba került (pénz, emberélet stb) hogy színjátéknak minősítsd

Pont arról szólnak az események (ha jól értem), hogy nem csalhatod magad halálra. Ebből a pénzből, amit a választásra költöttek, meg is vehettek volna mindenkit (kikre gondolsz? Nyugat? USA? ENSZ?) mégis inkább szavazást szerveztek, vállalva a kudarc kockázatát.

Elex

Hát igen, ez jogos. Csak egy 17 milliós országban akkor sem lehetett volna hatékonyan megfigyelni, ha nincs háború. A megfigyelőknek egyébként nem nem az feladatuk, hogy ellenőrizzenek. Ezt mindenhol elmondják (igaz nekem is csak egy hónapja tűnt fel) és visszautasítanak minden elvárását, ami erre az ellenőrző funkcióra utalna. Az tény, hogy ha egy megfigyelő bemegy egy szavazókörbe vagy feltesz kérdéseket egy hivatalnoknak (amire annak persze nem kötelező válaszolni), szóval ilyen esetelben mindenki összekapja magát. De ezeknek a misszióknak nem az ellenőrzés a célja, hanem a megfigyelés.

Az EU-t sok mindenért el lehetne marasztalni (bár nem vagyok az a marasztalós típus), pl fejlesztési pénzek folyósítása, EU rendőri misszió.

Az a baj, hogy nem tudom elképzelni hogy ilyen csalások után Karzai maradjon. PErsze azt sem, hogy a csalások ténye miatt Abdullah legyen az államfő. Jön egy nem választott harmadik ember. Az nem lehet.

?????

Névtelen írta...

Ja ez én voltam
wp

Unknown írta...

Épp az lesz itt a legnagyobb gond, hogy Karzai szerintem maradni fog mert az adott helyzetben nincs más, de ez olyan törést okozhat az eddigi törekvésekben amit nagyon nehéz lesz helyrehozni ha egyáltalán lehet. Persze meglenne a lehetőség egy afféle "szakértői kormányra" amit az amerikaiak kézi vezérléssel működtethetnének, magyar egy bábkormányra, és ki tudja talán még jót is tenne az országnak de, hogy azt a pici temokráciát ami megvan végképp aláásná az is biztos. Mondjuk Obama idealizmusa ide vagy oda, nem lepődnék meg ha idővel félretennék a demokratizálást a stabilitás kevéért.

Mihályi Attila írta...

Elex

természetesen nem a "nyugat" csalja magát halálra, én úgy értettem, hogy mivel -ahogy Péter mondta -még békében is elég ellenőrizhetetlen lenne a választás, így meg aztán főleg nem biztos semmi sem.

Színjátéknak azért minősítettem, mert a körülményekből következik, hogy nem nagyon lehet ezt ott hatékonyan megcsinálni.

Az, hogy ku.va sok pénz el lett költve, nálam még nem jelenti azt, hogy sikeres is.

Ha eldöntöm, hogy megtanítok egy oroszlánt biciklizni, akkor lehet, hogy egy idő után hatalmas sikernek fogom elkönyvelni, hogy rátette az egyik mancsát a kormányra, miközben én fogom a biciklit. Aztán majd kommunikálom, hogy lám, az oroszlán bicilkizik. Mert sok pénzem van.

Tényleg, miért kell az oroszlánt biciklizni tanítani?

Névtelen írta...

Attila,

Mi a javaslatod? A választás színjáték, mi legyen helyette?
üdv
wp

Mihályi Attila írta...

Van egy intelem, ami minden élethelyzetben alkalmazható és alkalmazandó. Így szól:

Kezeld vagy szakítsd meg!

A szovjetek annak idején megtették, nem tudták kezelni, megszakították. Most is ez a helyzet, de beismerem a presztízs-veszteséget nem nagyon akarja felvállalni senki.

Valószínűleg nem nagyon van jó megoldás a helyzetre, csak rossz, rosszabb és még rosszabb.

Kérdés, hogy lehet-e ezt idők végezetéig folytatni a NATO részéről? Elvileg igen.
Persze nézhetjük a jó oldalát, a katonáink jól keresnek, plusz szakmai tapasztaltokat szereznek és amíg kint vannak, addig igazi katonának érezhetik magukat, nem úgy, mint itthon.

david írta...

a valasztasok mindenhol szinjatekok, de nemigen talaltak ki meg jobbat helyettuk sztem

@ mihalyi attila
azer olyan sokra az oroszok se jutottak anno

kivancsi vagyok ki merne talalgatasokba bocsatkozni, h hany ev(tized) mulva lehet kimenni afganisztanbol (mar ha ugye egyaltalan)