vasárnap, július 12, 2009

Egy támadás, egy fotó és egy művelet Baglanból

Lassan afféle hobbihírszolgálattá alakul ez a blog, igaz tényleg csak hobbi, mert a hírei elég pontatlanok. Bár a HM-nek nem feladata, azért semmiből nem telne ezekről is beszámolni a PRT-ből annak, aki egyébként a sajtótiszt. Persze valószínűleg kormányztai oldalról senkinek sem érdeke (szerintem ez rövidlátás), hogy beszámoljon a biztonsági helyzetről.

Szóval:
Nem ma, hanem tegnap éjszaka állítólag tűzharc volt a tálibok és a rendőrök között, Gerdab/Girdabnál, pont ott ahol az OMLT érte a támadás június 4-én. A hír szerint a tálibán a helyi rendőrörsöt akarta megtámadni, amit annak sikerült visszavernie. A támadók oldalán 5 halott, négy sebesült, a rendőrök oldalán 2 sebesült.

A másik hír a Bundeswehr honlapján van. Eszerint július 8-án éjjel (23:23) ért egy német járőrt támadás Baglanban RPG-vel és kézifegyverekkel. Péter felvetette, hogy mit kereshettek ott. Nos nekem is furcsa, hogy éjnek éjjelén jártak egy olyan helyen, ahol rendszeresek a ISAF-et és az afgán érőket élő támadásokat.
Egy újabb fotó az OMLT-ről (mi ez a négylábú kütyü? mintha Csillagok háborújából lenne)

A kép forrása itt. A fotót és még jónéhány másikat Szandelszky Béla (weboldala, remélem idővel az afgán képek is felkerülnek) készítette, aki jelenleg kint van az OMLT-vel, a HM engedélyével. Most egy páran felsóhajtunk, de jóóóó neki. Kár, hogy nem vagyok fotós, milyen egyszerű lenne megnézni, hogy mit csinál az OMLT.

Miért nem kínál fel a HM lehetőséget, hogy szakértők újságírók embeddeljék magukat az OMLT-hez, vagy a PRT-hoz (vagy a Különleges Műveleti Csoporthoz, hhehehehe, csak vicceltem). Szóval miért nem? Sejtem.

A fénykét aláírása: 1st Sgt David Gill from Alliance, Oh of the OMLT Team Orthos from 1-145AR RGT, left, and Hungarian military adviser SFC Otto Szatmari, right, look at a hill while searching for pro-Taliban fighters near Kuk Cenar, Baghlan province of northern Afghanistan, Wednesday, July 8, 2009. The province's Afghan National Army (ANA) battalion started an operation Wednesday to search for insurgents in the Qandahari Valley with the assistance the Ohio National Guard and the Hungarian Army. (AP Photo/Bela Szandelszky)

Mi?????? Az ANA és az OMLT egy műveletet kezdett szerdán a Kandahári völgyben az ellenállók felszámolására? És ezt innen tudom meg? Most tényleg erről miért nem lehet írni?

Ha van valakinek van türelme összevadászni a képeket, a hozzájuk csatolt kis infokból a legtöbbet fogja megtudni idáig az OMLT-ről. Röhej, elegem van.

A legegyszerűbb szerintem rákeresni, ha beütjük a OMLT Team Orthos. De mi ez az OMLT Team Orthos, ez az amerikai neve az OMLT-nek, aminek mi nevet sem tudtunk adni.

Katonák, HM, ÖHP? Mi lenne ha az OMLT-t nagy katonáink, csatáink után, vagy településeink után neveznék el. Mind kettőből van több ezer? Nem lenne gond, ha a Dél-Afganisztánba tervezett OMLT-t északra kellene küldeni, nem keverné össze senki, még a HM-sem. És egyébként hagyomány, múlt, hadikultúra ápolás. Ezekre mind jó lenne a névadás.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az a kütyü valszeg egy lézeres célmegjelölő, hogy a lézerirányítású bombák célra legyenek vezetve. Ezek szerint lehetett légi támogatás is.

Névtelen írta...

Igen, ezt jó hogy mondott. Úgy emlékszem kaptak legalább egyszer amerikai légitámogatást.
köszi
wp

Névtelen írta...

nyilván azért nem mehet ki embedded újságíró, mert túl sokat kellemetlenkedne... minden rendes sajtóval bíró csapatnál aláíratnak egy nyilatkozatot, hogy miről lehet írni. nálunk nem, így marad az egész pr-gépezet. kár, mert a kint harcolók tevékenysége időnként sikersztoriba hajlana, ha közölnék ezeket...

Unknown írta...

hello peter, udv afganisztanbol. en ghorban vagyok eppen a litvanoknal, es hogy a temat is erintsem, ugy tunik - es erre ra is kerdeztem a prt parancsnokanal - hogy a litvanok sokkal jobban nyomjak ezt a sajto temat, folyamatosan adnak ki a sajtokozlemenyeket, meg van PIO-juk, akit kozvetlenul fel lehet hivni telefonon otthonrol is.

Névtelen írta...

Lightweight Laser Designator Rangefinder (AN/PED-1 LLDR)

Egesz pontosan igy hivjak azt a dobozt ott a dolgozok mellett. Grunmannek csinaljak az Army, Navy etc most vett belole egy vagonnal.


Udv Flashbang

Névtelen írta...

Ádam

Várunk rád ha hazatérsz. Külön egy beszámolót a média-military kapcsolatról. Gyűjtsd az infokat és a kontaktokat a PRT-k-nál :)

Flashbang
Te más sohasem jössz haza?
wp