péntek, július 03, 2009

Rendőri akció Baghlanban és a déli offenzíva

Néha az embernek egyszerűen nem fűlik a foga az íráshoz. Múlt hét elején érkeztem meg egy biciklitúráról és azóta egyszerűen nincs erőm erre. De kötelezettséget érezve a napi negyven olvasó iránt, most erőt veszek magamon.

Tulajdonképpen két érdekes hírünk van az elmúlt hétről. Az egyik egy rövid hír:
BAGHLAN - Afghan police killed 15 Taliban fighters and wounded 13 during an operation in northern Baghlan-e-Jadid district on Monday, provincial police chief Abdul Rahman Sayedkheli said. Two policemen were killed and two wounded. The operation targeted a group of Taliban who frequently attacked convoys belonging to Afghan and foreign forces, Sayedkheli said.

Szóval megint a tálibok és megint Baglán (megjegyzem a napokban Kunduzban négy amerikai kiképző halt meg IED támadásban). Nekem az volt ebben a furcsa, hogy valahogy idáig a rendőrfőnök sosem jeleskedett a tálibok ilyen szintű üldözésében, és most az áldozatok száma szokatlanul nagy. Az utolsó mondat azt sejteti, hogy talán ez még a múltkori OMLT-s akció folytatása lehetett. Az mindenképpen meglepő, hogy itt is és korábban is mekkora számban voltak tálib áldozatok. Ezeket vagy nem üldözték korábban, vagy hirtelen ilyen sokan lettek. Egyes források szerint a júni 10-i támadásban sokkal több tálib áldozat, bár már az akkor HM hírekben jelzett egytucat halott is soknak tűnt.

Mi van veled Baghlan tehetném fel a kérdést.

Közben a HM-es/újságírós vizit egyik eredményével találkoztam kétszer is. Belényi Dani cikke megjelent az FHM-ben, néhol nagyon vicces képaláírásokkal. Ugyanakkor Dani feltett egy beszámolót saját blogjára is itt (jellemző rá, azóta megjárta Albániát és Koszovót is) Élet a végeken címmel. Daninak meggyűlt a baja a HM sajtóosztállyal, akik ha jól értettem pl a blogon található "fürdőruhás nő a gym-ben"c képet nem akarták engedni az FHM-be (nemtom oda bekerült-e), meg feleslegesnek tűnő részletekbe akartak belejavítani. Dani tudja.

Nem tudom a többi orgánum mit hozott le, Dani írása nekem egyszerre tartalmas és fogyasztható.

A másik hír, ami persze a "big picture" szempontjából jóval fontosabb, hogy délen elindult a nagy nyári hadművelet. Harcba küldték azt a sok ezer amerikai katonát és tengerészgyalogost, akik az elmúlt fél évben megérkeztek. Kandahárban és Helmandban folynak a harcok, a WashPo remek tudosításokat közöl, de hírügynökségek is követik a híreket. Főleg a Helmand folyó völgyében nyomulnak előre és jönnek a szerény veszteségek.

Mi a kontextusa ezeknek a híreknek? Hát az augusztusi elnökválasztás. Stabilabb helyzet az országban, nagyobb részvétel a választásokon, nagyobb legitimitás valakinek öt évre. Egyébként azt nem látom, hogy ez nagyon változtatna a jelöltek közötti erőviszonyokon. Még mindig Karzai elnök a fő esélyes, bármilyen népszerűtlen is. Abdullah Abdullah volt tádzsik külügyminiszter és Asraf Ghani volt pastu pénzügyminiszter egyelőre igyekszik, de nehéz kampányszerűen megszólítani az országot ott ahol a nincs újság, tv és rádió a lakosság többségének. Mobil telefon? Az van, talán ezt kellene kihasználni.

Jó. Visszatérve tehát a déli művelet talán stabilizál és kiterjeszti a kormány hatáskörét (legalább a télig). Az amerikaiak most nagyon állítják, hogy ahova bevonulnak, ott ott is maradnak. Clear, hold, build mondja a COIN és ők most ezt fogják délen. Hajrá.

A másik pozitív hír számukra és az afgán kormány számára, főleg Kelet-Afganisztánban, hogy a pakisztáni tálibok ellen indított hadműveletek jelentősen meggyengítették nemcsak az ottani szervezetet, hanem at afgán utánpótlást is. Itt egy cikk az L. A. Timesból: Pakistan army operation hinders Taliban efforts in Afghanistan, U.S. says. Állítólag a parancsnokok érzik a csökkenést. (érdekes mostanában alig olvasni a Swat völgyről, meg Vazirisztánról)

Ezekre a fejleményekre tavasszal még senki sem számított (kivéve akik az ISAF nyári offenzíváját tervezték Kabulban). Ennek ellenére az EU pesszimista, valószínűleg nem fog teljes létszámot küldeni a választások megfigyelésére, és ezt áthidalva megpróbálja majd belevonni a fejleményekbe a PRT-k civil munkatársait. Hát az szerény lesz Baglánban :)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9098576&la=40943753

LP

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/15688/szvat_volgy_visszaterhetnek.html

lp

Névtelen írta...

köszi ezeket, a képet majd kiteszem. Biztos élénk vita indul majd róla, hogy mit látunkrajta :)
üdv
wp

Névtelen írta...

Ha valaki tud németül, akkor ajánlom figyelmébe a következő írásokat:

http://www.bmvg.de/portal/a/bmvg/ministerium?yw_contentURL=/C1256F1200608B1B/W27TPAL9524INFODE/content.jsp

http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443DnQHSYGZASH6kTCxoJRUfW99X4_83FT9AP2C3IhyR0dFRQCsXOUq/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfQ180QzU!?yw_contentURL=%2FC1256EF4002AED30%2FW27TSHAJ582INFODE%2Fcontent.jsp

http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443DnQHSYGZASH6kTCxoJRUfW99X4_83FT9AP2C3IhyR0dFRQCsXOUq/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfQ180QzU!?yw_contentURL=%2FC1256EF4002AED30%2FW27TS9FE418INFODE%2Fcontent.jsp

http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443DnQHSYGZASH6kTCxoJRUfW99X4_83FT9AP2C3IhyR0dFRQCsXOUq/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfQ180QUM!?yw_contentURL=%2FC1256EF4002AED30%2FW27S2A7M486INFODE%2Fcontent.jsp

Ezek lényege: a németeket rendszeresen támadják nem csak a "saját" tartományaikban, de Baglanban is. Kb. ott, ahol a mi PRT-nkat és az OMLT-t is tűz alá vették, az ő konvojukat is megtámadták. Arról nem ír a fáma, hogy mit is kerestek az adott térségben! :)

Tavaly októberben a németek a "vaskereszt" utódjaként megalapították a "bátorságért" - érdemkeresztet. Talán nem véletlenül elősként négy afganisztánban szolgált katona kapta meg. Szerintem követendő példa lehetne nálunk is!

Végül egy falangsz-rendszerű védelmi rendszer beszerzéséről töndött a német vezetés, hogy növeljék az afganisztáni táboraik biztonságát, amely légvédelmi gépágyúk és radarok kombinációjával képes megsemmisíteni a rakéta- és aknagránátokat. Ettől remélik afganisztáni táboraik védelmi képességének növelését.

LP