kedd, július 14, 2009

2 magyar tudósító egyszerre Afganisztánban

Milyen kicsi a világ, vagy inkább Afganisztán?

Szlankó Bálint másodjára vagy harmadjára van Afganisztánban ezúttal Wardak tartományban. Wardak a Kabul környéki tartományok közül az egyik legveszélyesebb, illetve mint Baglan esetében csak az egyik része veszélyes (északon hazara, déle pastu). De ebben a részben van a tartományi főváros és itt megy át a Kabul-Kandahár főút is. Bálint az amerikai hadsereg embedded programjának keretében van kint a 10th Mountain Divisionnal. Wardak az a hely, ahol az amerikaik megpróbálják az iraki példában sikerrel alkalmazott törzsi milíciákat (Anbar fia, Ébredési Tanácsok stb.) másolni. Csak az elv azonos, óvatosak az USA, és tudják ők is, hogy két társadalom, különböző mentalitás (igen! attól hogy muszlimok még különböznek). Ahova eddig eljutottak, az ez a wardaki milícia, az "Őrzők". Can Afghanistan’s New “Guardian” Militia Restore Security in the Provinces?

Bálint írt tavaly a PRT építette üresen álló Khindzsani (Baghlán) rendelőről, ami üresen áll vagy állt.

A Wardaki kalandokról magyarul az Origon ír egy blogot (első bejegyzésnél tart)

A saját blogján is vannak képek infók.

És egyelőre a legérdekesebb, "eseménnyel" tűzdelt írása a World Politics Review oldalán, FOB Airborne, Afghanistan.

A másik újságíró Kiss Ádám a Hírszerzőtől, aki egy NATO szervezésű meghívásos körtúrán vesz részt és jelenleg Ghor tartományban (Litván PRT). A blogját nézve Kabulban is voltak egy kicsit. Ádám valszeg az első magyar, aki Ghorból tumblerol, bár bevallom főszintén fogalmam sincs mit jelenthet ez.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

most megint kabulban vagyok, mert helmandba mentünk volna, csak törölték a járatunkat. nemsokára hazamegyek.
amúgy ez amerikai szervezés, csak az a brüsszeli nato missziójukon keresztül bonyolítják. én is embed vagyok, csak a kabuli követséghez vagyok beddelve em.

Névtelen írta...

Érdekes, a Szlankó-képek egyikén a francia katona vállán (a France felirat alatt) ott a vércsoportja, ha jól látom. Ilyet még nem láttam.

Névtelen írta...

Pedig sok mindenki hasznalja.

A hivatalos vercsoport badge-n kivul sokan pld a magyar cimer feher reszere irjak ra alkoholos filccel. ( ez a home made megoldas ) de masutt ez termeszetes, hogy felvarhato vagy vasalhato vercsop jelezes van a ruhan.

Udv Flashbang

PlasZeb írta...

Bán János is cikkez a magyar PRT-ből az Axel and Springernek.