péntek, május 01, 2009

Honnan jöttek a tálibok Burkába (Borkába)

A burkai akció egyik szerintem lehetséges változata, hogy a Kunduzban folyó német akciókra adott válasz, bosszú volt.

Egyrészt azt már korábban lehetett tudni, hogy a Kunduz és Baghlan által határos területeken gyakori a probléma. Nem csak a Baghlan Jadid-on áthúzó rész főút mentén folytatódnak a támadások Kunduzban, hanem a tőle keletre lévő területeken is.

Aztán beugrott egy beszélgetés, amikor valaki azt mesélte, hogy van egy völgy, amelynek a tág fele mutat Kunduz felé, a Baghlan fele szűkül. A tálibok ott járnak át Kunduzba és a németek hiába indítottak akciókat, a tölcséren mindig kiszivárogtak a rosszak. Aztán jöttek azok az akciók, amikor a németek vagy más RC(N) erők (norvégok?) átjöttek Baglánba és ott a helyi rendőri erőkkel (vagy már lehettek ANA erők is?) várták a tálibokat, akiket közben a németek kezdték el beszorítani őket a völgybe.

Jó, múlt szerdán felvetettem, hogy ezek a átszorított tálibok itt bosszultak. Az ötlet onnan jött, hogy több német hír is megjelent, hogy harcok folynak a tálibok ellen, és ottani viszonyokhoz képest több tucatnyi tálibot öltek meg. Lehet, hogy a két esemény összefüggésben van egymással?

Megnéztem régi jegyzeteimet és megtaláltam, hogy a völgy neve: Iskhasim. Találtam egy új hírt, amiből kiderül, hogy a németeket ért támadás színhelye Ali Abad (39 százalék pastu). Mellékszál: kiderült, hogy a szerdai posztban két külön támadás szerepelt: egy öngyilkos merénylő és IED.

Most ránézek a térképre és mit látok?


Hogy Ali Abad, Iskashim völgy és Burka szépen egymás mellett fekszenek. És hogy nem Iskamshim, hanem Ishkamish.

Nem tudom igaz-e amit kitaláltam, de nagyon büszke vagyok magamra, hogy ezt így kitaláltam. Valami értelme volt ennek az agyalásnak, mégpedig, hogy közben rájöttem pl mit is csinálhat (feltételes mód) az a ANA zászlóalj, amely a magyar-amerikai OMLT-vel karöltve a mostanában foglalja el bázisát a Puli-Humri mellett. Amikor épp nem délen fognak harcolni, bizony szerintem ilyen zaftos akciókba fognak résztvenni Baglan és Kunduz határán.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
PRT mandátumhosszabbításról nem szóltak?
Nem mintha nem lenne evidens, de akkor is.
:D
Üdv, Ádám

Névtelen írta...

Nem volt róla szó, de ha szóltál volna, rákérdezhettünk volna. MI a kérdés?
üdv
wape

Névtelen írta...

ez a burka dolog meg csak a kezdet...sajnos..

Névtelen írta...

Későn olvastam csak a posztodat...
De nagyon rendes tőled, ha már földi halandó nem juthat be ilyen helyre. Bár el lehetne intézni, csak tudnom kéne róla előre.
Csak az érdekelne, hogy hivatalosan döntöttek-e már, és ha igen, akkor hány évet húzunk rá plusszban?
Szerintem is egyre gázabb lesz a helyzet, de senki sem hajlandó róla beszélni. Mintha felülről szájzárat kaptak volna a minisztériumok és az NGO-k, legalábbis úgy tapasztaltam.
Üdv, Ádám

Névtelen írta...

Ja Ádám, nyugodj meg, évente fogják hosszabbítgatni. Ez csinálták idáig is.
üdv
wp

Névtelen írta...

Hello,
Találtam a minap egy érdekes anyagot Afganisztánról, ami érdekelhet titeket: Afghanistan -- Geospatial Analysis Reveals Patterns in Terrorist Incidents 2004-2008 http://www.fas.org/irp/dni/osc/afghan-geospat.pdf

Névtelen írta...

Pedig Tálas Péter a románok kapcsán kb. 2 hete azt mondta a TV-ben, hogy ideje lenne kivonulási stratégián gondolkozni, mert az afgán helyzetet nem lehet megoldani! Ráadásul a gazdasági válság csökkenti az oda szánt összegeket is.

Névtelen írta...

Hello

Kifejtenéd mit jelent az, hogy a románok kapcsán? Nem értem.
köszi
wp

Névtelen írta...

Éppen arról volt szó, hogy a románok afganisztáni szerepvállalása körül egyre több belső vita van Romániában. Az utca emberét megszólítva csupa olyan interjút játszottak be, amely nem támogatta a missziót, míg a parlamentjükben készült riportok magyarázták a küldetés fontosságát. (Kormánypártiak!) A riport idején esett el a 11. román katona. Ha jól tudom, akkor már 13 kürül járnak. Pár román katona állítólag olyan területen esett el, "ahol semmi keresnivalója se lett volna". Jó kis belemagyarázások voltak a riportban. Ha jól emlékszem, akkor a Kárpármedencei híradóban adták le és utána szólaltatták meg Tálast is.

Névtelen írta...

A németek akcióban: http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443DnQHSYGZASH6kTCxoJRUfV-P_NxUfW_9AP2C3IhyR0dFRQD649Wi/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfQ180QzU!?yw_contentURL=%2FC1256EF4002AED30%2FW27RTHWU517INFODE%2Fcontent.jsp

Meggyőződésem, hogy ezeke az akciók még több támadást váltanak ki a németek ellen.

Névtelen írta...

A német akciók során elesett szakaszvezetőt a minap temették. A német híradások szerint a járművét "panzerfaust" (valószínűleg RPG) találat érte. Rajta kívül még többen (ca. 8-9 fő) sebesült meg a rajtaütésben.