csütörtök, május 07, 2009

Dahane-e Ghori (a hírekben Dehna Ghori) vezetése kivégezve - update

Baglán tartomány egyik járásnak legfontosabb vezetőivel végeztek ismeretlen támadók. A hír szerint:
Suspected insurgents attacked a vehicle transporting the leadership of Dahana-i-Ghori district in the northern province of Baghlan, sparking fighting that left four men dead, the Interior Ministry said in a statement. “The district governor, the district attorney-general, head of intelligence and governor’s son were martyred in the ambush by the enemy,” it said. There was no claim of responsibility for the killing.

A járási kormányzó neve Mohamed Muhsin, régen mudzsahed volt, ebből a korára is lehet
következtetni. Egyik forrásom szerint már viszonylag régóta kormányzó volt (ez ugye esetünkben relatív, mert csak 2006 október óta vagyunk óta :)

Nem tudom, hogy egy kocsiba utaztak-e vagy többen, de ők hárman kb a járási elit háromnegyedét alkották (1/4 a rendőrfőnök). A NSD főnök halála különösen érdekes, mert általában az ember azt gondolná róluk, hogy ők a legjobban informáltak

A járást többségében a síita hazarák lakják, de megtalálható itt a többi etnikum is (tádzsik, pastu, üzbég) kb azonos arányban. Én idáig nem hallottam tálib tevékenységről, de hát ez volt a helyzet Burkával kapcsolatban is. Mivel viszont ez a gyilkosság Puli-Humri és a járási székhely között történt (egy másik forrásom szerint), ami állítólag egy rendes betonozott út, akkor ez lehet rablótámadás is. Arról már hallottam, hogy rabló támadások vannak, bűnözői csoportok működnek.

De őszintén mekkora az esélye annak, hogy ilyen értékes politikai személyeket rablótámadás érjen Afganisztánban? Nagyon, nagyon kicsi. Nem tudom, hogy a tálibok konkrétan vállalni fogják-e, de ez szinte biztos, hogy az ellenzék valamelyik megnyilvánulásának akciója volt, a célpontoknak pedig azért kellett meghalniuk, mert a központi kormányzat képviselői voltak.

Az AIMS térképét böngészve úgy tűnik tényleg valami magasabb rangú út lehet és nagyon közel, 10-12 km-re, nem nagy távolság. Ez egy ambush volt.

Az előző poszthoz a burkai robbantással kapcsolatban azt írta valaki:
ez a burka dolog meg csak a kezdet...sajnos..

Nem tudom, ez a szokásos magyar fatalizmus volt-e vagy egy jól informált olvasó. Mindkettő lehet.

Bárkinek bármilyen személyes élmény a járással vagy annak egykori vezetőivel kapcsolatban?

Frissítés I., a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kommünikéjéből:
Az Ökumenikus Segélyszervezet ezúton is részvétét fejezi ki a történtek kapcsán, a kormányzót több magyar munkatárs személyesen is ismerte. A folyamatos együttműködés során a ma elhunyt kormányzó sokat tett a segélyprogramok minél sikeresebb végrehajtásáért. Az Európai Unió (EU) és az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) által támogatott közigazgatás-fejlesztő programok keretében a Segélyszervezet idén április elején adott át Dahana-i-Ghori járás hivatala számára egy teljesen felszerelt önkormányzati épületet.

2009. április 27-én a szintén Baghlan tartományban található Burka járásban támadták meg az önkormányzati hivatalt, mely több halálos áldozatot és sebesültet követelt. A járásban található önkormányzati felszerelését az EU-ÖM támogatásával az Ökumenikus Segélyszervezet biztosította.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egyre súlyosabbnak ítéli a biztonsági helyzetet az afganisztáni Baghlan tartományban.

Frissítés II: Egy verzió szerint nem az NDS ember volt a negyedik hanem a testőre, sebesültek is voltak.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hoppá.
Linket tudnál adni a Ökumenikus kommünikéhez?
Amúgy az összes önkormányzati hivatalt ők szerelték fel ha jól tudom, nem tudom miért emelik ki Burkhat.
Üdv, Ádám

wape írta...

mert akkor ott támadtak.
nekem emailben jött
wape

Névtelen írta...

A Dahana-i Ghori bekötőút nincs aszfaltozva, elég jó minőségű track, de múlt télen alaposan elkátyúsodott. A főbb út, amit említesz, az maga a Kabul-Hyraton szovjet highway, amit a dél-koreaiak tavalyelőtt leaszfaltoztak.

Névtelen írta...

kösz
wp

Névtelen írta...

Na tessék, most meg rájuk lőttek. ÉSZAKON...
És szerintem mi sok mindenről nem is tudunk...
Ádám

Névtelen írta...

Engem meglepne, ha mindenről tudnátok! :)

Névtelen írta...

A túl kevés információ, ahogy a túl sok is, megnehezíti a tisztánlátást, a folyamatok átlátását. A kettő között van a helyes út.